˝Bosnoljublja”: Budite dio đerđefa sevdalinke koja tka ljubav prema Bosni i Hercegovini

˝Bosnoljublja”: Budite dio đerđefa sevdalinke koja tka ljubav prema Bosni i Hercegovini

 

Radio televizija Tuzlanskog kantona i Bosanki kulturni centar Tuzla od februara 2018. godine realizuju novu ideju koja će sevdah i sevdalinku dovesti pred publiku, a program i publiku na male ekrane. 

Projekat “Bosnoljublja” će u duhu najsavremenijih televizijskih zabavnih programa biti realizovan uživo, pred publikom u BKC Tuzla, dok će hiljade drugih moći pred tv ekranima biti dio ovog programa i atmosfere.

“Bosnoljublja” imaju namjeru obuhvatiti različite apskete kulture sevdaha, od muzičkog i interpretativnog, do književnog i folklornog. Posljednja srijeda u mjesecu od 20 sati biće rezervirana za “Bosnoljublja” – tematsko predstavljanje mnogobrojnih umjetnika sevdaha i poznavalaca naše muzičke, književne i folklorne baštine, kao i izgradnje sevdalinke kao turističkog brenda, u onom smislu u kome kulturni turizam doprinosi privrednom i marketinškog profiliranju jedne zemlje.

Uz “Bosnoljublja”, ljubitelji pjesme uživaće u jednosatnim interpretacijama najljepših sevdalinki, u izvođenju orkestra koji predvodi maestro harmonike Abasko Bijedić.

– Nećemo zavodoljiti samo zabavna interesovanja, već ćemo nastojati da “Bosnoljublja” budu i svojevrsna edukativna platforma za odgajanje i razumijevanje domoljubnog karaktera pjesama od Bosni. Sa krajnjim ciljem, da ovu ideju brendiramo kao muzičko-edukativni sadržaj, s ciljem da se pjesma o Bosni jednako pjeva i jednako pripovijeda, kao oblik prepoznatljivosti kulturnog bitka naše zemlje – kazala je za Tuzlarije Erda Redžepagić, urednik i voditelj nove emisije.

Prva emisija biće posvećena pjesmama koje nose pečat domoljublja, u čast 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pjesme o Bosni će 28.02.2018. pjevati: Vesna Hadžić, Arif Alajbegović, Sejo Pitić, Nihad Kantić -Šike, Bahrija Hadžialić, Subhija Šehović. Ulaz za posjetioce je slobodan.

U srijedu, 28.02. u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, budite dio đerđefa sevdalinke koja tka ljubav prema Bosni i Hercegovini – što i jeste imperativ “Bosnoljublja”.

Izvor: tuzlarije.net   

Previous Kompanija Standard bilježi konstantan rast: Imaju 800 zaposlenih i svoje firme u Njemačkoj i Srbiji
Next Bosanska kompanija gradi stadione za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Saradnja dvije Tuzle: Protokol o štampanju velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Općine Tuzla iz Istanbula, sa saradnicima, susreli su se danas u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i budućim

KULTURA I UMJETNOST

Novi Grad: Premijerno prikazan dokumentarni film “Operacija Vlašić”

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, u ponedjeljak, 21. marta, u 18 sati, premijerno je prikazan igrano – dokumentarni film “Operacija Vlašić”, autora Enesa Hotića. Operacija “Vlašić” odnosi se

KULTURA I UMJETNOST

Konjanici iz Sarajeva krenuli u pohod na Ajvatovicu (FOTO)

Konjanici u koloni obučeni u tradicionalne bosanske nošnje jutros su iz parka At-mejdan u Sarajevu krenuli ka Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će tokom vikenda biti održana 506. manifestacija Dani