1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

Nakon pada srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva u 15. vijeku, Bosna i Hercegovina prije 26 godina ponovo je stekla svoju samostalnost i međunarodno priznanje.

 Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, saopćilo je da, u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj: 9/95), državni organi, preduzeća i druge pravne osobe ne rade na Dan nezavisnosti.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – 1. mart obilježava se jedan dan i to na dan samog praznika.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava da je četvrtak,1. mart 2018. godine, neradni dan, saopćeno je iz Vlade FBiH, prenose agencije.

  • Građani Bosne i Hercegovine na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine izglasali su samostalnost naše zemlje. 1. mart proglašen je za Dan nezavisnosti.
  • Nakon pada srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva u 15. vijeku, Bosna i Hercegovina prije 26 godina ponovo je stekla svoju samostalnost i međunarodno priznanje.

-Neposredno nakon proglašenja samostalnosti, Bosna i Hercegovina se našla pod višegodišnjom agresijom susjednih zemalja.

Cijena bosanske slobode visoko je plaćena.. na sadašnjim i budućim generacijama je da izgrade državu ugodnog življenja za sve njene građane. Tako ćemo na najbolji način pokazati da cijenimo sve one koji su sebe ugradili u temelje Bosne u proteklih 1200 godina – od kada se (deveti vijek) naša zemlja prvi put spominje kao zasebna teritorija, sa granicama od Drine do Borove glave.

(MiruhBosne)
Previous Fascinantan snimak iz zraka: Livanjski divlji konji
Next Lilijan Sulejmanović: Završila Oksford i Harvard, u Bosni pokreće proizvodnju energetskih pločica

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prvi čovjek tužilaštva u predmetu ‘Prlić i ostali’: Bit će potvrđen udruženi zločinački poduhvat i agresija Hrvatske

Kenneth Scott je bio glavni tužitelj u predmetu „Prlić i ostali“. On smatra da će drugostepena presuda potvrditi udruženi zločinački poduhvat i sudjelovanje Hrvatske u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

NAŠI DANI

Zeničani žele brendirati “Čimburijadu” i proglasiti je nematerijalnim dobrom Bosne i Hercegovine

  Forum građana Zenice, koji je jesenas inicirao obnovu i otvaranje za javnost parka „Kulin ban“ na Bilinom polju, započeo je aktivnosti na prikupljanju dokumentacije za proglašenje „Zeničke čimburijade“ nematerijalnom

NAŠI DANI

Državni ministar civilnih poslova zatražio da se Povelja Kulina bana vrati Bosni i Hercegovini

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministar kulture Rusije Vladimir Medinski sastali su se u Sankt Petersburgu, gdje je ministar Osmanović učestvovao na IV Sankt Peterburškom međunarodnom