105. godišnjica bitke na Monte Meletta-Fior

105. godišnjica bitke na Monte Meletta-Fior

Obilježavanje 105. godišnjice bitke na Meletta-Fior  održat će se u Austriji na vojnom groblju u Lebringu

Svake godine početkom mjeseca juna na vojnom groblju u Lebringu, pored Graza, u Austriji obilježava se godišnjica bitke na Monte Meletti – Meletta-Fior, grebenu visokom 1674 m u sjevernoj Italiji/Južni Tirol.

Bitka se odigrala 7.juna 1916.godine između austrougarske i talijanske vojske. Tokom bitke poginulo je 208 pripadnika 2BH pješadijske regimente austrougarske vojske poznatije kao II. Bošnjačka regimenta, od kojih je 202 Bošnjaka i 2033 vojnika i časnika na talijanskoj strani. Svi pripadnici regimente su se nazivali Bošnjacima bez obzira na vjeroispovijest, a nosili su fesove kao zajednički simbol, koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru.

Održavanje ove proslave počelo je 1917.godine, godinu dana nakon osvajanja Monte Melette,a tradicija je nastavljena sve do danas, izuzev vremena nacizma, u vrijeme okupacije Austrije, 1938. – 1945.godine.

O ovom dogadjaju možete pročitati na našoj web stranici:
https://www.bhakademiker.org//bs/Produkte/68/bh-akademiker-monte-meletta.ht

Panorama vojnog groblja na kojem leži 805 Bosanaca, (tadašnjih Bošnjaka):
https://goo.gl/maps/RRNzTDkJB1pm9vHs5

Poželjno je da što veći broj posjetilaca dodju sa fesom jer je fes bio sastavni dio uniforme pripadnika BiH regimenti unutar austrougarske vojske.

Kapetan Sigmund Gandini 1931. godine o elitnim trupama bosansko-hercegovačke druge regimente,:

„Mi austrijanci imamo dobrog osnova da se trajno i sa zahvalnošću sjećamo sinova Bosne i Hercegovine“

Svečanost se inače naizmjenično održava u Italiji, Bosni i Austriji, a sljedeća manifestacija će se održat u Bosni početkom juna 2022. godine.

Na proslavi učestvuju i Italijani, koji svojim prisustvom odaju čast herojskoj borbi BiH vojnika i svim palim borcima te davne 1916.godine. Izmedju ostalog je to dokaz simpatija prema Bosancima i izraz želje za mirnim suživotom.

Bosansko Akademsko Društvo iz Austrije želi da sačuva i ovu tradiciju i time poštovanje i jednakost ljudi bez obzira na vjeru, kao i evropsku orijentaciju Bosanaca.

Bosansko Akademsko Društvo – Austrija

May be an image of monument i rekreacija na otvorenom
Spomenik palim borcima na Monte Meletta Fior u Italiji napisan na bosanskom, italijanskom i njemačkom jeziku
Previous Pofalićka bitka, 16. maj 1992.
Next Komandant Enes Kovačević sahranjen uz najveće državne počasti

You might also like

NAŠI LJUDI

“Za mir ali ne damo svoje” – najavljen protest Bosanaca u Chicagu

Naša je dužnost podići svoj glas protiv sila mraka koje očigledno nikada nisu odstupile od politike svojih zločinačkih prethodnika i za koje rat nikada nije ni stao nego je samo

NAŠI DANI

Puštena u rad zaobilaznica oko Brčkog

Najveći infrastrukturni projekat u Brčkom, vrijedan više od 27 miliona eura – zaobilaznica oko grada Brčko duga 18,86 kilometara, jučer je puštena u saobraćaj. Trasa zaobilaznice prostire se od naselja

NAŠI DANI

Komandant Hamdija Abdić Tigar pušten na slobodu!

  Kantonalni sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužilaštva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru i drugima te su oni pušteni na slobodu.  Kako je za Faktor pojasnila