Godišnjica zločina nad Bošnjacima Čajniča: Porodice 26 godina čekaju pravdu

Godišnjica zločina nad Bošnjacima Čajniča: Porodice 26 godina čekaju pravdu

 

 U Čajniču je obilježena godišnjica stradanja civila bošnjačke nacionalnosti u ovom gradu i njegovoj okolini. Na godišnjicu ubistva 42 osobe, pored oronule i mecima oštećene zgrade Lovačkog doma na Mostini položeno je cvijeće i proučena dova, javlja Anadolu Agency (AA).

U zločinima na području Čajniča Ferid Kovačević izgubio je sestru, zeta i njihovo dvije djece, starosti godinu i po i četiri godine, zatim amidžu, amidžića i ostalu rodbinu. Ferid kaže da već 26 godina čeka pravdu, ali ona nikako da dođe.

„Prvo nas Bošnjaka, preživjelih, da tražimo i istražujemo ovaj zločin. Drugo, sudovi ne daju, da nam ukažu priliku da ispričamo naša osjećanja. Kako koji dan i godina odmiču sve se bojim da nije sve više i više počelo da se stavlja u zaborav”, rekao nam je Kovačević, član Udruženja stradalih porodica 1992. – 1995.

Ismir Fazlagić imao je 14 godina kad je ubijen njegov otac, za čijim posmrtnim ostacima i danas traga.

“Odveden je sa ostalim ljudima, samo što je prilikom njegovog odvođenja bila moja najmlađa sestra koja je imala devet godina. Odvodili su ih u krizni štab u Vatrogasno društvo, a odatle na Mostinu”, navodi Ismir.

Uz goraždanskog muftiju Remziju ef. Pitića, jasin na Mostini su proučili i imami sa prostora Muftijstva goraždanskog, a porodice i komšije žrtava položile su cvijeće.

Previous Swity na tržište plasirao nove proizvode
Next Sahat-kula u Gračanici - Gračanički kosi toranj

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sud BiH: Radovan Veljović osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja tokom rata

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u petak Radovana Veljovića na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv čovječnosti u Foči. Sud Bosne i Hercegovine donio je i javno objavio

NAŠI DANI

Uhapšeno osam osoba zbog zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas od ranih jutarnjih sati, realizuju operativnu akciju na području Nevesinja, Gacka, Trebinja, Banje Luke i Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje

NAŠI DANI

“Ponavljam, nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva”

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako je apsolutno protiv prijedloga predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za popunjavanje Doma naroda. Ponovio je još jednom i da