480. godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese i GHB biblioteke

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1537. godine kao vakuf (zadužbina) osmanskog namjesnika Gazi Husrev-bega.

Zgrada medrese je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i nalazi se preko puta glavnog ulaza u Gazi Husrev-begovu džamiju. Centralno mjesto u ovom objektu zauzima dershana (prostor za predavanje), dok su bočne prostorije služile kao učeničke spavaone.

Gazi Husrev-beg je medresu podigao u spomen na svoju majku Seldžuk-sultaniju, kćerku sultana Bajazida II, pa se po njoj ovaj objekat sprva i zvao Seldžuklija. Otac mu, Ferhat-beg  bio je pak bosanskog porijekla.

Kasnije je zbog krova od olova, materijala od kojeg su se u to doba pravili meci (kuršumi), medresa u narodu prozvana Kuršumli medresa, Kuršumlija.

Odlukom iz 1921. godine Kuršumli medresa i Hanikah, koji se nalazi odmah pored i u kojem su školovani derviši, ujedinjeni su u jednu, Gazi Husrev-begovu medresu.

Od 1940. godine nastava je preseljena u zgradu obližnjeg Đulaginog dvora, pa se danas u prostoru Kuršumli-medrese nalazi Muzej „Gazi Husrev-beg“, posvećen velikanu koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju Sarajeva.

Obilježena 480 godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese (AUDIO)

-Svečanom akademijom danas je obilježena 480 godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese. Utemeljena je 08.01.1537. godine te je osmi januar zvaničan dan škole.

Na kraju prvog polugodišta upriličen je poseban program za učenike, profesore i odgajatelje škole.

O značaju ovog jubileja hfz. Mensur Malkić, direktor medrese istakao je da je velika odgovornost biti na čelu ove odgojno-obrazovne institucije. U pozdravnoj riječi podsjetio je na vizionarsku misao vakifa.

“Svršenici medrese svojim životom i radom svjedoče o dobročinstvu vakifa. Iako nije imao svoje potomke, generacije svršenika medrese ubrajaju se u plemenitu porodicu Gazi Husref-bega. Oni ga svojim radom i dovama čine i dalje bliskim uzorom.” – kazao je Malkić

Na svečanoj akademiji priznanje za afirmaciju medrese uručeno je njenim istaknutim svršenicima. Priznanje za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove uručeno je Huseinu ef. Smajić, zamjeniku resiu-l-uleme i Hasanu Čengiću, Predsjedniku sabora IZ u BiH.

Povodom jubileja škole objavljena je i Monografija GHB medrese.

Gazi Husrev-begova biblioteka, također obilježava 480 godina rada

U foaeju bibilioteke upriličeno je druženje uposlenika i korisnika. Ovim druženjem, kako ističu iz Gazi Husrev-begove biblioteke, prepoznaju i cijene trud i ogroman doprinos u očuvanju ideje Gazi Husrev – bega o biblioteci, kao izvoru novih znanja i uspjeha od strane brojnih korisnika.

Krajem 2016. godine biblioteke je imala 6450 članova, te blizu 19.000 korisničkih posjeta.

U prigodnom obraćanju direktor GHB biblioteke , mr. Osman Lavić je zahvalio na povjerenju korisnicima. Poručio je da će biblioteka nastojati unaprijediti usluge. Zahavalio je na korsnim sugestijama i prijedlozima,koje su korisnici upućivali na adresu biblioteke .

Od prisutnih korisnika u čitaonici GHB biblioteke simbolične nagrade uz članarinu za 2017. godinu dobili su : Omar Tanović, Amina Arnautović, Alija Dautović, Dženana Paljić i Alem Borić.

Alija Dautović, student Pravnog fakulteta Univerzita u Sarajevu, na prigodnom druženju nakon uručenja nagrada istakao je da u čitaonici GHB biblioteke ima odličan ambijetn za učenje. To je za njega,kako je istakao, značajan segment u uspješnom školovanju.

Svečani program obilježavanja godišnjice najavljen je za petak 13.01.2017.

Tada će biti upriličena projekcija filma ”Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci” , te izložba ”Izvori za historiju pismenosti u Bosni i Hercegovini”.

(bir.ba/MiruhBosne/sarajevo.travel)

Previous BOSANSKO PRIMORJE
Next Naučnici iz Bosne i Hercegovine, RH i Irske zajednički prave najveći robotski dron na svijetu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ensar Gackić – od izbjeglice iz Bosne i Hercegovine do inžinjera u Boeingu

Ne znam da li postoji neko u dijaspori ko ne razmišlja o povratku, a bosanski jezik, bosanska kultura je integralni dio našeg života. Bosanskohercegovačka dijaspora je jedna od najbrojnijih u

KULTURA I UMJETNOST

Australska zvijezda bosanskih korijena Reshad Strik: U svom filmu Bosnu ću predstaviti kroz lik heroja

Australska zvijezda Reshad Strik porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji se proslavio ulogama u serijama “Ertugrul” i “Filinta” sprema se da sjedne na režisersku stolicu i režisira svoj prvi dugometražni

BAŠTINA

Burna historija jedine džamije u Ljubinju: Više puta rušena i izmještana, ali opstala

  Tri puta je građena, dva puta rušena, dva puta je prekidan kontinuitet njenog postojanja, prvo četiri, a potom dvije decenije tokom kojih je pokušano da se zatre svaki trag