Aquaterm Olovo: Svojevrstan brend u domenu banjskog turizma

Aquaterm Olovo: Svojevrstan brend u domenu banjskog turizma

 

JZU BRC Aquaterm Olovo prvobitno je 1971. godine izgrađen i registrovan kao Hotel “Aquaterm“. Početni kapacitet bio je 17 soba, a osnovna djelatnost bila je ugostiteljsko-turistička. Godine 1982. došlo je do proširenja smještajnih kapaciteta gdje su izgrađene dodatne 22 sobe i prostor za terapijske procedure.

Prekretnica u radu i razvoju je 2000. godina kada se registruje kao Javna zdravstvena ustanova čija je osnovna djelatnost fizikalna medicina i rehabilitacija. Tokom godina objekat JZU BRC „Aquterm“ je u više navrata dograđen i proširen, a posljednje proširenje bilo je 2015. i sada raspolaže sa 154 kreveta. Izvršena je rekonstrukcija i modernizacija smještajnih kapaciteta, a o banjskom turizmu i poslovanju ove kompanije razgovarali smo sa direktorom Senadom Selimovićem.

Banjski turizam u Bosni i Hercegovini?

”Na teritoriji naše države posluje desetak ustanova koje se manje ili više uspješno bave banjskim turizmom i zajedno osvaruju preko 500.000 noćenja tokom godine, zapošljavaju veliki broj ljudi i ostvaruju značajne prihode. Većina ustanova su u stopostotnom ili u većinskom vlasništvu države sa izuzetkom nekoliko privatnih ustanova. Banjskom turizmu na teritoriji države nedostaje podrška sistema u smislu definisanja jasne strategije razvoja zdravstvenog turizma. Potencijal naše ustanove i sličnih ustanova na teritoriji države nije prepoznat iako je to jedan od velikih potencijala BiH, s obzirom na to da raspolažemo velikim brojem stručnih kadrova se izvrsnim balneoklimatološkim potencijalima što su glavni preduslovi za razvoj ove vrste turizma, koji može biti jedan od generatora razvoja naše države s obzirom na ekspanziju turizma u našoj državi.”

Kako ste poslovali u 2018. godini?

”Poslovanje JZU BRC Aquaterm Olovo u 2018. godini prevazilazi naša očekivanja i planove vezane za ovu godinu kako u vezi sa izvršenjem finansijskog plana tako i u vezi sa planiranim brojem pansiona i zainteresovanosti gostiju. JZU BRC Aquaterm posljednjih pet godina imala je godišnji rast u prosjeku od 10 posto, u tom periodu ostvaren je značajan napredak u poslovanju. Ranije je ustanova imala probleme sa likvidnošću i popunjavanjem smještajnih kapaciteta, a sada se radi o modernoj ustanovi koja je svojevrstan brend u domenu banjskog turizma, koja svake godine ostvaruje rekordnu dobit u poslovanju, konstatntno povećava broj zaposlenih i investira svake godine blizu milion KM u unapređenje usluge.”

Šta vas izdvaja u odnosu na konkurenciju?

”Ono što JZU BRC Aquaterm Olovo izdvaja u odnosu na konkurenciju je prije svega kvalitet medicinske usluge na koju smo naročito ponosni i koja je zasnovana na, prije svega, stručnom osoblju koje primjenjuje najsavremenije metode u liječenju i rehabilitaciji naših pacijenata uz upotrebu naše termomineralne vode koja je posebnog sastava i temperature, te ima naročito blagotvorno dejstvo na zdravlje pacijenata. Osim zdravstvene usluge ono što naši gosti također potenciraju kao prednost naše ustanove u odnosu na konkurenciju je kvalitet i raznovrsnost gastronomske ponude.”

Možete li izdvojiti projekt na koji ste posebno ponosni?

”Projekt koji bih izdvojio je onaj koji je trenutno u realizaciji u našoj ustanovi, a to je izgradnja zatvorenog bazena i proširenje smještajnih kapaciteta vrijednosti tri miliona KM. Izgradnja se finansira vlastitim sredstvima, a projekt predstavlja najveću pojedinačnu poslijeratnu investiciju u Olovu koji će po završetku omogućiti značajno unapređenje kvaliteta usluge u našoj ustanovi”.

 

Izvor: Poslovne Novine

Previous Bosanski 'Bimal' kupio srbijanskog proizvođača 'Sunce'
Next Rečeno jasno "ne" odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Međunarodni sajam Volkswagenovih dobavljača: Prisutno devet bosanskih kompanija

  Međunarodni sajam dobavljača Volkswagena IZB 2018 danas je svečano otvoren. Radi se o jednoj od najvećih svjetskih smotri kompanija automobilske industrije, te ovaj sajam predstavlja izuzetnu priliku za bosanskohercegovačke

MADE IN BOSNIA-387

Artesana, prvi bosanskohercegovački eco-friendly brend

Da li ste se, ponekad, zapitali šta to oblačite, kakve higijenske uloške ili pelene za bebe koristite? Pitanje koje slijedi nakon toga (posebno ukoliko je riječ o stvarima za bebu)

BAŠTINA

Spomenici islamske kulture najveće turističke atrakcije u Andaluziji

  Alhambra, Velika džamija u Cordobi, Reales Alcazares, Alcazaba su neki od najznačajnijih spomenika svjetske kulturne baštine izgrađeni za vrijeme muslimanske vladavine u Andaluziji Andaluzija je najjužnija i najsunčanija španska