556. godišnjica Ahdname: Suđeno nam je živjeti zajedno

556. godišnjica Ahdname: Suđeno nam je živjeti zajedno

U povodu okupljanja 556. godišnjice Ahdname, iz Fojnice poručuju da je nama suđeno biti zajedno na ovim prostorima i jedina šansa da ovdje nastavimo graditi život, a ne suživot je povratak temeljnim vrednotama koje su svete u islamu i kršćanstvu.

Višestoljetni zajednički život u Bosni i Hercegovini mogao bi, kako je rečeno, biti primjer budućoj Evropskoj uniji.

Zajednički život ili, kako ga neki nazivaju, suživot na ovim prostorima postojao je i prije Ahdname, čije se vrijednosti 556 godina od njenog nastanka mogu različito tumačiti. Jer različite su okolnosti – tada i danas. No, nesporno je, kako je kazano, da su te 1463. godine sultan Mehmed Drugi El-Fatih i fra Anđeo Zvizdović, oba vjerujući u Božije proviđenje, umjesto silom, na brdu Milodraž dijalogom i pruženom rukom potvrdili odlučnost nastavka zajedničkog življenja ovdje.

– Tu ideju Ahdname treba prepisati: hajmo danas na svom vjerskom temelju, a koji nam je vrlo sličan, tu graditi zajedništvo. To bi bio duh Ahdname –  smatra fra Mirko Majdandžić, župnik župe Vareš.

Samo će tako biti zajedničkog života na ovim prostorima, a da ga i pored činjenice da to politika počesto nastoji osporiti, ima, potvrđuje svakodneni život, ali i brojni vjerski, kulturni i sportski događaji koje organiziraju Muftijstvo sarajevsko i samostan u Fojnici, gdje se čuva ovaj vrijedni dokument i pred kojim će se u septembru otkriti spomenik Fra Anđelu Zvizdoviću. Izgradnju spomenika finansijski su podržali Fojničani svih konfesija

– Cijelo ovo ljeto će u Fojnici biti u znaku Ahdname, i ne samo u Fojnici, nadam se u cijeloj BiH. Ahdnama ide dalje i u duhu Ahdname nastojat ćemo živjet ovaj svoj život – kaže fra Janko Ljubos, kustos muzeja u Fojničkom samostanu.

– Sve je više u ovoj zemlji onih koji u zajedništvu vide bosanskohercegovačku budućnost, koja je, a što nas uči historija, moguća – kazao je predsjednik Međureligijskog vijeća BiH Husein ef. Smajić, ističući kako s muslimanskim, katoličkim, pravoslavnim i jevrejskim vrijednostima trebamo ući u Evropsku uniju.

– To će biti jedan urnek i u EU, da EU u posljednjih 20 godina ne liči na EU prije 50 godina, a sasvim sigurno za narednih 20 godina bit će potpuno drugačija. To je multikulturalna i multireligijska zemlja po principu BiH – smatra Smajić, izvještava FTV.

Previous Studenti iz Zenice, treći u svijetu, prvi u Evropi: Cilj nam je pomoći da ovo društvo krene naprijed (Video)
Next Mladi Medžlisa IZ-e Tuzla očistili i uredili Jevrejsko groblje

You might also like

BAŠTINA

Odobrena sredstva za obnovu nacionalnog spomenika Stari grad Visoki

Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke Grada Visoko je u proteklom periodu, u saradnji sa Zavičajnim muzejem Visoko, uputila Federalnom ministarstvu kulture i sporta

KULTURA I UMJETNOST

Stara Bosna: Umjetnička čarolija na zidinama Vrandučke tvrđave

Srednjovjekovna tvrđava Vranduk bila je domaćin za 15 umjetnika u okviru jedanaeste Internacionalne likovne kolonije „Stara Bosna“ koju organizuje galerija Preporod Zenica, a održava se povodom obilježavanja Povelje Kulina bana.

BAŠTINA

Dibek i ćuskija 150 godina čuvaju tajnu tucane kahve (Video)

Tradiciju Mušine tucane kahve dugu 150 godina, održava Hajrudin Burek Banča sa sinovima, koji u svojoj radnji na Baščaršiji svakodnevno prži i tuca kahvu čiji opijajući miris mami domaće i strane