556. godišnjica Ahdname: Suđeno nam je živjeti zajedno

556. godišnjica Ahdname: Suđeno nam je živjeti zajedno

U povodu okupljanja 556. godišnjice Ahdname, iz Fojnice poručuju da je nama suđeno biti zajedno na ovim prostorima i jedina šansa da ovdje nastavimo graditi život, a ne suživot je povratak temeljnim vrednotama koje su svete u islamu i kršćanstvu.

Višestoljetni zajednički život u Bosni i Hercegovini mogao bi, kako je rečeno, biti primjer budućoj Evropskoj uniji.

Zajednički život ili, kako ga neki nazivaju, suživot na ovim prostorima postojao je i prije Ahdname, čije se vrijednosti 556 godina od njenog nastanka mogu različito tumačiti. Jer različite su okolnosti – tada i danas. No, nesporno je, kako je kazano, da su te 1463. godine sultan Mehmed Drugi El-Fatih i fra Anđeo Zvizdović, oba vjerujući u Božije proviđenje, umjesto silom, na brdu Milodraž dijalogom i pruženom rukom potvrdili odlučnost nastavka zajedničkog življenja ovdje.

– Tu ideju Ahdname treba prepisati: hajmo danas na svom vjerskom temelju, a koji nam je vrlo sličan, tu graditi zajedništvo. To bi bio duh Ahdname –  smatra fra Mirko Majdandžić, župnik župe Vareš.

Samo će tako biti zajedničkog života na ovim prostorima, a da ga i pored činjenice da to politika počesto nastoji osporiti, ima, potvrđuje svakodneni život, ali i brojni vjerski, kulturni i sportski događaji koje organiziraju Muftijstvo sarajevsko i samostan u Fojnici, gdje se čuva ovaj vrijedni dokument i pred kojim će se u septembru otkriti spomenik Fra Anđelu Zvizdoviću. Izgradnju spomenika finansijski su podržali Fojničani svih konfesija

– Cijelo ovo ljeto će u Fojnici biti u znaku Ahdname, i ne samo u Fojnici, nadam se u cijeloj BiH. Ahdnama ide dalje i u duhu Ahdname nastojat ćemo živjet ovaj svoj život – kaže fra Janko Ljubos, kustos muzeja u Fojničkom samostanu.

– Sve je više u ovoj zemlji onih koji u zajedništvu vide bosanskohercegovačku budućnost, koja je, a što nas uči historija, moguća – kazao je predsjednik Međureligijskog vijeća BiH Husein ef. Smajić, ističući kako s muslimanskim, katoličkim, pravoslavnim i jevrejskim vrijednostima trebamo ući u Evropsku uniju.

– To će biti jedan urnek i u EU, da EU u posljednjih 20 godina ne liči na EU prije 50 godina, a sasvim sigurno za narednih 20 godina bit će potpuno drugačija. To je multikulturalna i multireligijska zemlja po principu BiH – smatra Smajić, izvještava FTV.

Previous Studenti iz Zenice, treći u svijetu, prvi u Evropi: Cilj nam je pomoći da ovo društvo krene naprijed (Video)
Next Mladi Medžlisa IZ-e Tuzla očistili i uredili Jevrejsko groblje

You might also like

BAŠTINA

Serdžada – respekt prema dizajnu, biranom materijalu, ukrasu i porijeklu

Podneblje formira ličnost, a samo poneki svoje misli umiju kroz ručni rad, pretočiti u rijeku boja lijepo složenih komada čohe, latica, listova i buketa cvijeća… Dio Bosne kojem pripadaju banjalučke

BAŠTINA

Pri kraju radovi na sanaciji zidova unutar Bijele tabije (FOTO)

  Pri kraju su radovi na sanaciji i konzervaciji zidova unutar Bijele tabije u cilju zaštite od daljnje devastacije i propadanja ovog nacionalnog spomenika kao jednog od najvrednijih objekata graditeljskog

BAŠTINA

U Tuzli pronađen vodovod iz Rimskog doba

Na području grada Tuzle, na lokalitetu Gornje Tuzle, pronađen je vodovod iz doba Rimljana. Prema prvim procjenama rimski vodovod je star više od 1.800 godina, a arheološka istraživanja u Gornjoj