90 posto stranih investicija u Bosni i Hercegovini ide u Federaciju

90 posto stranih investicija u Bosni i Hercegovini ide u Federaciju

U prošloj godini su direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini iznosila 536,3 miliona KM, kaže se u informaciji Federalnog ministarstva trgovine koju je u četvrtak prihvatila Vlada FBiH, prenosi BiznisInfo.

Prema toj informaciji, od toga se na Federaciju BiH odnosilo 484,6 miliona KM. Drugim riječima, to bi značilo da je u Federaciju u prošloj godini stiglo 90 posto od svih stranih investicija u Bosni i Hercegovini.

Strana ulaganja u FBiH, prema ovoj informaciji, lani su porasla za 5,2 posto u odnosu na 2015. godinu.

Najznačajnije zemlje investitori u 2016. godini u Federaciji BiH bile su Hrvatska (122,7 miliona KM), Ujedinjeni Arapski Emirati (68,7 miliona KM), Holandija (58,3 miliona KM), Luksemburg (44,8 miliona KM), Austrija (34,5 miliona KM), Saudijska Arabija (33,6 miliona KM) i Turska (30,3 miliona KM).

Informacija usvojena na Vladi FBiH

U istom periodu smanjenje stranog kapitala, nastalo njegovom prodajom, ustupanjem cjelokupnog ili dijela kapitala i brisanja iz registra, iznosilo je 46,9 miliona KM.

Najznačajnija smanjenja odnosila su se na Srbiju (-23,2 miliona KM), Švicarsku (-19 miliona KM), Italiju (-1,7 miliona KM), Katar (-0,9 miliona KM) i Poljsku (-0,8 miliona KM).

Negativan iznos investicija za pojedinu zemlju ne znači i povlačenje kapitala ili smanjenje aktivnosti za pojedine kompanije u Bosni i Hercegovini, već može predstavljati i prenos vlasničkih udjela s jednog osnivača na drugog.

Djelatnosti u okviru kojih je registrovano najviše stranih ulaganja su trgovina na veliko (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) sa 136,5 miliona KM, finansijske uslužne djelatnosti (osim osiguranja i penzijskih fondova) sa 107,3 miliona KM, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda sa 47,8 miliona KM, telekomunikacije sa 30,9 miliona KM, te proizvodnja pića sa 17,8 miliona KM.

Značajniji negativni iznosi stranih investicija su registrovani u okviru poslovanja nekretninama (-21,6 miliona KM), proizvodnje papira i proizvoda od papira (-20,3 miliona KM), proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (-12,3 miliona KM) i proizvodnja električne energije (-7,0 miliona KM).

Previous Mladi Kakanjac pokrenuo kompaniju za proizvodnju led sijalica
Next Kako je Mostarac postao poznati svjetski biznismen

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘Dita’ bilježi kontinuiran rast i razvoj

Dita 1977 je tvornica deterdženata koja je postala dio Bingo Group 2017. godine, nakon čega su u tvornici realizirane milionske investicije. Proizvodi veliki broj sredstava za higijenu u domaćinstvu i

Ekonomija/Biznis

Višemilionska investicija u Sanski Most zahvaljujući dijaspori (Video)

Vlasnik njemačke kompanije HIK GmbH, Berthold Brentrup, na inicijativu svojih radnika iz Hrustova u Sanskom Mostu, odlučio je dio proizvodnje prebaciti u Bosnu i Hercegovinu.U martu 2018. osnovao je firmu

Ekonomija/Biznis

Premijer Novalić u Brčkom: Projekti vrijedni 165 miliona KM

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zajedno s delegacijom Vlade FBiH,  danas je u Brčkom održao radni sastanak s gradonačelnikom Brčko Distrikta BiH Esedom Kadrićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, te glavnim