Manifestacija “Bosnie, mon Amour” 27. januara u Parizu

Manifestacija “Bosnie, mon Amour” 27. januara u Parizu

Udruženje “5 Million Friends of Bosnia-Herzegovina”, poznato po svom radu na promociji stvaralaštva umjetnika iz Bosne i Hercegovine, najavljuje prvu kulturnu manifestaciju pod nazivom “Bosnie, mon Amour”, koja će biti održana 27. januara u Gradskoj općini Pariz 7 okruga. 

“Bosnie, mon Amour” je zamišljena kao mjesto obilježavanja i proslave kulturnih dostignuća Bosne i Hercegovine. 

Manifestacija predstavlja sintezu realizovane vizuelne, pisane, govorne i multimedijalne umjetnosti kroz panel diskusiju između bh. umjetnika-učesnika i gostiju manifestacije, s fokusom na kulturne i evropske veze i odnose između Bosne i Hercegovine, Francuske i Evrope. 

“Bosnu i Hercegovinu često nazivamo ‘Srcem Evrope’, stoga smo bili inspirirani da pokažemo koliko je naša zemlja zaista kolijevka jedinstvenog umjetničkog stvaralaštva kao rezultat vjekovnih susreta Istoka i Zapada na tlu Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Udruženja “5 Million Friends of Bosnia-Herzegovina”. 

Ističu kako ovaj događaj ima šansu samo uz podršku prijatelja Bosne i Hercegovine, čime se, kako navode, potvrđuje značaj ovakvog kulturnog događaja i jača međusobna saradnja “5 Million Friends of Bosnia-Herzegovina” sa francuskim i drugim evropskim partnerima. 

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine je medijski sponzor ove manifestacije.

“5 Million Friends of Bosnia-Herzegovina” je udruženje koje ima za cilj stvaranje uspješno umrežene i partnerski ojačane bh. dijaspore. Projekat prepoznaje važnost dijaspore u razvoju Bosne i Hercegovine, kao i njenu ulogu u njegovanju vrijednosti različitosti i inkluzije za svakog pojedinca uključenog u ovu mrežu. 

“5 Million Friends of Bosnia-Herzegovina” je nevladina, neprofitna organizacija, bez bilo kakve političke, vjerske ili etničke pripadnosti. 

Fokusirana je, prije svega, na pružanje platforme za angažovanje organizacija bh. dijaspore, zagovaračkih grupa i pojedinaca u unapređenju društvenih i ekonomskih uslova u Bosni i Hercegovini. Jedan od ciljeva ovog udruženja je i stvaranje partnerstva između sličnih organizacija dijaspore lociranih širom svijeta i organizacija u Bosni i Hercegovini, koje će djelovati kao kanal za angažman sa širim skupom organizacija i inicijativa u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous Asja Klačar osvojila prve bodove na takmičenju Svjetskog kupa u snowboardu
Next Ugrožavanje stabilnosti kao srpski politički adut: Dodik je nagradio Putina jer želi pridobiti Zapad za svoju agendu

You might also like

BAŠTINA

Brinu o baštini tuzlanskog kraja: Godišnjica rada obilježena promocijom izdanja i izložbom (Video)

  Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je u okviru obilježavana 35. godišnjice postojanja ove javne ustanove danas predstavio svoja printana izdanja. Ovaj događaj pratila

KULTURA I UMJETNOST

Valentina i Vedran, svjetski prvaci u argentinskom tangu: U njihovom plesu nije ih spriječio ni rat

  Valentina Vavra i Vedran Marčeta, svjetski prvaci u argentinskom tangu, dokaz su da je radom, trudom i odricanjem moguće ispuniti sve ciljeve. Uživaju u plesu i to se vidi

KULTURA I UMJETNOST

Imam Ahmed Hrustanović objavio ratna pisma svoga oca: Priča je ovo svih nas iz Srebrenice

Ahmed Hrustanović, imam u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, u rodni grad se vratio prije nekoliko godina. U Srebrenici je, kako kaže, našao mir sa suprugom i četvero djece. U genocidu