Uvredljivi grafiti u Bijeljini plod su huligana a ne politike, izgrednici uzor traže u Beogradu

Ako u Beogradu danas osvane uvredljivi grafit protiv muslimana, sutra je isti i u Bijeljini. Jednostavno, huligani iz Bijeljine prate šta rade izgrednici u Beogradu i porede se sa njima – smatra Emir Musli, ugledni bijeljinski novinar u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria.

 

Musli već dugo prati dešavanja na sjeveroistoku Bosne, a naročito ona koja su u vezi sa posljednjim krvavima sukobima u zemlji ’90-ih godina, kada je sa ovih prostora protjerano i ubijeno više hiljada Bošnjaka, uglavnom civila.

Tenzije, nažalost, ni 20 godina nakon okončanja sukoba u Bijeljini nisu stišane u potpunosti. Naročito u posljednjih nekoliko mjeseci učestalo je pisanje uvredljivih grafita po bošnjačkim vjerskim objektima, koji pozivaju na ubistva i protjerivanje Bošnjaka. U samo nekoliko sedmica grafiti su osvanuli na nekoliko bošnjačkih objekata u ovom mjestu, koji su uznemirili lokalno stanovnišvo.

Huligani pozivaju na ubistva muslimana, i to na najbrutalniji način, poput klanja ljudi.

Musli ne vjeruje da grafiti imaju veze sa zvaničnom politikom u Bijeljini, koju u potpunosti kontroliraju Srbi. Grafiti su, vjeruje, plod lokalnih huligani koji uzor traže u izgrednicima iz Beograda. Prije nekoliko sedmica u Turskoj je ubijen navijač beogradske Zvezde, koja je igrala sa ekipom Galatasaraya u Istanbulu. To je pokrenulo niz izgreda u Srbiji, koji su pozivali na protjerivanje muslimana iz te zemlje. Slika se već sutra prenijela i na Bijeljinu.

– Huligani su, kao i u Beogradu, i u Bijeljini podijeljeni na one koji navijaju za Zvedu i one koji navijaju za Partizan. Sve ono što izgrednici rade u Beogradu, automatski se preslikava ovdje kod nas – rekao je Musli.

– Što se tiče međukomšijskih odnosa između Srba i Bošnjaka u Bijeljini, oni su na jednom dobrom nivou, pa zbog toga milim da iza uvreda ne stoji politika .

No, iako zvaničnu politiku u Bijeljini Musli ne povezuje sa nacionalnističkim ispadima i uvredljivim grafitima, kaže da je politika odgovorna za ekonomski položaj Bošnjaka u ovom mjestu. Naime, skoro niti jedan Bošnjak ne može dobiti radno mjesto u velikim javnim kompanijama u Bijeljini. Ta mjesta rezervisana su za srpsko stanoništvo. A, takva preksa je i u ostalim gradovima u bh. entitetu Republika Srpska. No, nada se Musli, to će se promijeniti, piše Patria.

Previous Enver Imamović: Neki su i prije pokušali prodati Sutorinu, evo kako su prošli
Next Mladi razvili uspješan biznis u 'dolini grobnica'

You might also like

NAŠI DANI

Sječa šume na Konjuhu ostavlja dugoročne štetne posljedice

Zaštićeni pejzaž Konjuh je osnovan prije deset godina radi zaštite planine od prekomjerne sječe šume. Devastacija planine ovim nije zaustavljena. U to se uvjerila i ekipa BHRT-a tokom boravka na

NAŠI DANI

Vučić: Prijateljstvo Srbije i Turske garancija očuvanja mira na Zapadnom Balkanu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Istanbulu, poslije sastanka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da je prijateljstvo Beograda i Ankare dodatna garancija stabilnosti i očuvanja mira na

NAŠI DANI

Komšić osporava Schmidtovu odluku na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. – Stupanje