Goražde: Obilježena godišnjica pogibije ratnog komandanta Ferida Dizdarevića i saboraca

Goražde: Obilježena godišnjica pogibije ratnog komandanta Ferida Dizdarevića i saboraca

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK-a Goražde danas je povodom 22. godišnjice od pogibije ratnog komadanta rahmetli Ferida Dizdarevića – Dizdara i njegovih osam saboraca organizovana ceremonija obilježavanja godišnjice kojoj su uz članove porodica prisustvovali i zvaničnici, komandanti, saborci, generali, prijatelji, sugrađani, te na ovaj način odali počast istinskim herojima našeg grada.

U sklopu programa u Maloj sali Centra za kulturu Goražde održan je prigodan sadržaj u okviru kojeg su se prisutni prisjetili lika i djela  komandanta 43. Drinske udarne brigade rahmetli Ferida Dizdarevića i njegovih saboraca koji su dali ogroman doprinos u odbrani i oslobađanju ovih prostora.

Prisutni su evocirali uspomene i sjećanja na herojsku odbranu Goražda, te istakli zasluge najhrabrijih među hrabrima koji su za odbranu ovog prostora žrtvovali svoje živote, a u prilog tome upravo govori i činjenica da su četiri pripadnika Interventnog voda 43. Drinske udarne brigade posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan”.

Nakon programa u Maloj sali organizovana je posjeta mezarju Kolijevke i Glamoč, gdje je položeno cvijeće i proučene dove za komandanta 43. Drinske udarne brigade rahmetli Ferida Dizdarevića i njegove saborace.

Među prisutnim današnjem obilježavanju 22. godišnjice od pogibije ratnog komadanta rahmetli Ferida Dizdarevića – Dizdara i njegovih osam saboraca u ime Načelnika Općine Goražde bio je njegov pomoćnik Džemail Popović.

Izvor: gorazde.ba

Previous Australija: Edhem Eddie Čustović – Radujem se uspjehu svih mojih zemljaka
Next Meho Kodro: Prvo veliko fudbalsko ime samostalne Bosne i Hercegovine

You might also like

OTPOR BOSNE

Safet Hadžić – Heroj oslobodilačkog rata

Brojna imena upisana su zlatnim slovima u temelje Bosne i Hercegovine. U teškim vremenima pokazali su se najbolji od nas, a jedan od njih je Safet Hadžić. Na 30. godišnjicu

OTPOR BOSNE

Kalesija: Obilježena 27. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

U znak sjećanja na herojsku borbu za slobodu Bosne i Hercegovine brojne delegacije borčkih organizacija, izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i gercegovine, Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i općina su, u

OTPOR BOSNE

Priča o Dragi Iliću majoru 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Čitavo vrijeme posljednje operacije 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, “Sana 95”, na glavnom isturenom komandnom mjestu nalazio se i major Drago Ilić. U posljednjim danima operacije “Sana 95”