Meho Kodro: Prvo veliko fudbalsko ime samostalne Bosne i Hercegovine

Meho Kodro: Prvo veliko fudbalsko ime samostalne Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina sada igra respektabilnu ulogu na svjetskoj fudbalskoj sceni, ali nije oduvijek bilo tako.

Kada je naša reprezentacija krenula sa dna FIFA rang-liste, prva zvijezda selekcije bio je Meho Kodro. Mostarac po rođenju nikada se nije gurao u prvi plan, oduvijek je vodio povučen život, nije želio medijsku pozornost, a ako je to neko zaslužio, svakako je ovaj maestro sa Neretve.

Vrhunac karijere

Njegova impozantna karijera vrhunac je imala 11. februara sada već davne 1996. godine. Bio je to najljepši dan u životu jednog fudbalera. Broj 9 na leđima, dres Barcelone, a na drugoj strani slavni Real Madrid.

Sudjelovanje u najvećem svjetskom derbiju samo po sebi ima ogromnu težinu, ali to nije zadovoljilo apetite jednog od najboljih golgetera koje je BiH ikada imala. Kodro je tek stigao u Kataloniju, bio mu je to debi u El Clasicu, a iz njega je na kraju izašao kao apsolutni pobjednik. Postigao je dva gola Kraljevskom klubu, kod jednog je bio asistent i to velikom Luisu Figu, što je rezultiralo da ponese titulu igrača utakmice.

– Vrlo teško je objasniti te emocije. Velika utakmica, pun stadion i zaista je impresivno igrati jedan takav susret. Sve se poklopilo, osjećaj je bio veličanstven i vjerovatno je to jedna od mojih najvećih utakmica. Volio bih da je moja epizoda u Barceloni trajala duže, ali bilo je i to u redu. Postigao sam 15 golova, međutim, to nije bilo dovoljno za standarde kluba. Stigao je Ronaldo, koji je naravno bio u prvom planu, ali ja sam i tada mogao ostati u Barceloni. Ipak, čelnicima kluba rekao sam kako ne želim sjediti na klupi i dobio sam dozvolu da promijenim sredinu – kazao je za Faktor proslavljeni bh. fudbaler i dodao:

– Velika je čast bila igrati uz imena kakva su Figo, Hagi, Prosinečki… Zaista, to je bila kulminacija moje karijere.

Kodro se po okončanju igračke karijere posvetio trenerskom poslu, a uspio je sjesti i na kormilo naše reprezentacije. Nažalost, bio je selektor Zmajeva tačno 131 dan ili samo dvije utakmice. Otpušten je nakon različitih stavova sa čelnicima Fudbalskog saveza BiH oko gostovanja reprezentacije u Iranu, koje je ugovoreno bez njegovog znanja i odobrenja. Dobio je tada veliku podršku bh. javnosti, ali to nije bilo dovoljno da se zadrži na mjestu selektora.

– Oduvijek sam bio vezan za reprezentaciju BiH. I kao igrač sam uvijek davao koliko sam mogao, ne samo ja, već svi koji su bili tu. Što se tiče perioda kada sam sjedio na klupi, tad je bila jedna specifična situacija. Bilo je teško raditi, dosta problema je bilo unutar Saveza, kako institucionalnih, tako i sportskih. Došlo je do krize, koja se kasnije prenijela na sve nas u ekipi, a nisam ni mogao sanjati da se nešto tako moglo desiti. Vrlo teško je reći u ovom trenutku da li bih se ponovo prihvatio tog posla. Naravno, sada je situacija dosta drugačija, reprezentativni nivo je na mnogo većem nivou – istakao je Kodro.

Zakazali u baražu

Bivši topnik i selektor naše reprezentacije iz Španije prati aktuelna dešavanja u taboru Zmajeva, a za naš list prokomentarisao je prethodni baraž u kojem je BiH ostala bez još jednog velikog takmičenja.

– Vrlo teško je raditi analizu izdaleka. Ne znam šta se unutar ekipe dešavalo, ali jasno je da nam pojedini rezultati na početku kvalifikacija nisu išli na ruku. Naš mentalitet je takav da nas je to poljuljalo, a onda je teško raditi u takvim uslovima. Došlo je do smjene selektora, da li opravdane, to ne znam, ali je Baždarević odradio dobar posao kasnije. Uveo nas je u baraž, koji je nekoliko mjeseci ranije bio samo san. Dobro je posložio ekipu, ali tu nismo bili na nivou. Zakazali smo i na kolektivnom i individualnom polju, pa su Irci sasvim zasluženo izborili plasman na Evropsko prvenstvo – iskren je Kodro.

Mostarac je trenutno bez trenerskog angažmana, kojeg sa nestrpljenjem iščekuje, a u međuvremenu se bavi sportskim komentarisanjem za jedan španski radio. U razgovoru sa velikanom bh. fudbala dotakli smo se i perioda kada je sa klupe predvodio Sarajevo, te aktuelne situacije u njegovom Veležu.

– Period koji sam proveo u Sarajevu je jedno veliko iskustvo za mene. Bilo je tu dosta finih momenata, ali jednu krizu nismo uspjeli da prevaziđemo zajedno. Da li je to bilo ispravno ili ne, ostavljam drugima da procijene. Ipak, smatram kako je trebalo više hrabrosti i strpljenja, jer imali smo jednu finu viziju. Radili smo planski i korektno i vjerujem kako smo iz krize mogli izaći jači, ali to mi nisu dopustili – kaže Kodro.

Čovjeku koji je mnogo zadužio bh. sport teško pada činjenica da se Velež nalazi u bezizlaznoj situaciji, ali smatra kako će se svjetlo na kraju tunela ipak pojaviti.

Početak i kraj

– Moja priča počinje i završava sa Veležom. To je jedini klub kojeg volim srcem. Žao mi je što su sada u ovoj situaciji i što se ne nazire rješenje. Treba se dosta toga poklopiti, treba novca, znanja i hrabrosti, a sve to sada nedostaje – rekao je Kodro, a na pitanje da li ga nekada možemo ugledati na klupi voljenog kluba je kazao:

– Teško pitanje, na koje nemam neki konkretan odgovor u ovom trenutku. Ne želim da palim neku vatru, ali u fudbalu se dešavalo svašta, tako da može i to. Vjerujem da je moguće da klub i ja sazrijemo i da nam se putevi ukrste.

Sin ide očevim stopama

Fudbal je svetinja u porodici Kodro, pa je tako i Mehin sin Kenan krenuo očevim stopama, koji se nada da će ga njegov nasljednik uspjeti nadmašiti.

– Moja želja je da bude sretan u fudbalu. To je njegova ljubav. Trenutno igra u Osasuni u drugoj španskoj ligi, a to je ekipa koja je fudbalski važna na ovim prostorima. Bilježi dobru minutažu, pruža solidne partije, postigne i poneki gol, a ako otac ima neku želju, onda je to svakako da ga sin nadmaši – zaključio je Kodro.

https://youtu.be/m9HdWZqf5JE

(Faktor.ba/mb)

Previous Goražde: Obilježena godišnjica pogibije ratnog komandanta Ferida Dizdarevića i saboraca
Next Guardian Tanovićev novi film uvrstio u top 10 na Berlinaleu

You might also like

SPORT

Tuzla: RSD Sloboda otvara Kuću sporta, prvu u Bosni i Hercegovini

U povodu 78. godišnjice oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, Radničko sportsko društvo Sloboda će građanima Tuzle pokloniti Kuću sporta. Proteklih mjeseci radilo se na uređenju objekta, prikupljanju materijalne građe

SPORT

Liga nacija: Pobjeda Bosne i Hercegovine u Belfastu

  Fudbalska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je počela takmičenje u UEFA Ligi nacija. Izabranici Roberta Prosinečkog su danas na stadionu Windsor Park u Belfastu pobijedili Sjevernu Irsku sa

SPORT

Sjedeća odbojka – Bosna i Hercegovina u polufinalu EP-a u Poreču

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva u Poreču.  Izabranici selektora Mirze Hrustemovića danas su u četvrtfinalu savladali selekciju Njemačke s 3:0 (25:14, 25:19,