Guardian Tanovićev novi film uvrstio u top 10 na Berlinaleu

Guardian Tanovićev novi film uvrstio u top 10 na Berlinaleu

Ugledni britanski časopis The Guardian uvrstio je film “Smrt u Sarajevu” bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića među deset ostvarenja koja morate pogledati na 66. Berlinaleu.

Na festivalu, koji slovi za jedan od najprestižnijih u svijetu, Tanovićev film ušao je u takmičarski program.

Političko-satirični film bh. oskarovca prati priču važnih političkih diplomata koji dolaze u Sarajevo na godišnjicu obilježavanja atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda.

Neplaćeno osoblje hotela Evropa koristi priliku da od kompletnog događaja napravi anarhiju.

Sa snimanja filma

Sa snimanja filma

Tanović je za ovaj film, ukupno 11 u karijeri, odabrao fantastičnu glumačku postavu:  Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Aleksandar Seksan, Edin Avdagić Koja, Ermin Sijamija, Luna Zimić Mijović, Rijad Gvozden samo su neka od imena koja su iznijela uloge u filmu koji ima realne šanse za Zlatnog medvjeda.

Berlin Film Festival se otvara danas, a do 21. februara bit će prikazana 434 filma iz 77 zemalja, a za zlatne i srebrene medvjede takmičit će se 18 filmova. Pet filmova bit će prikazano izvan konkurencije, a devetnaest su premijere.

Pored filma “Smrt u Sarajevu”, Guardian je iz niza ostvarenja koja će biti prikazana na 66. Berlinaleu uvrstio i “The Commune”, “Things to Come”, “Shepards and Butchers”, “A Quiet Passion”, “Alone in Berlin”, “Genius”, “The Patriarch”, “War on Everyone” i “Zero Days”.

(oslobođenje.ba/mb)

Previous Meho Kodro: Prvo veliko fudbalsko ime samostalne Bosne i Hercegovine
Next Kineska TV u Sarajevu: Snimaju emisiju posvećenu filmu 'Valter brani Sarajevo'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Emotivan “susret” bosanskih spasilaca i Zilan Oktay, godinu nakon spašavanja u Hatayu

“Čudo nakon 102 sata” bio je naslov u turskim i svjetskim medijima na današnji dan prije tačno godinu kada je ispod ruševina zgrade u zemljotresom razorenoj turskoj provinciji Hatay, spašena

KULTURA I UMJETNOST

Konjičko drvorezbarstvo: Kandidat za uvrštavanje na listu nematerijalne baštine UNESCO-a

U prostorijama Galerije Hanikah u Sarajevu otvorena je izložba “Konjičko drvorezbarstvo”, koju organizira firma Rukotvorine iz Konjica u sklopu festivala “Sarajevska zima 2015” Izložba je otvorena i povodom kandidature konjičkog

KULTURA I UMJETNOST

˝Bosnoljublja”: Budite dio đerđefa sevdalinke koja tka ljubav prema Bosni i Hercegovini

  Radio televizija Tuzlanskog kantona i Bosanki kulturni centar Tuzla od februara 2018. godine realizuju novu ideju koja će sevdah i sevdalinku dovesti pred publiku, a program i publiku na