IMM Cologne 2015: Ogroman interes za namještaj Made in B&H

Izlagači iz Bosne i Hercegovine na sajmu “IMM Cologne 2015″ u Kelnu u prva tri dana ostvarili su više od 200 kontakata, a najveći interes vlada za originalno dizajniran namještaj od punog drveta.

Po riječima savjetnice za izvoz u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH Lejle Međedović, štand bh. izlagača najviše su posjećivali partneri iz Njemačke, Italije, Francuske i Švicarske, ali i oni s drugih kontinenata.

Predstavnik kompanije Petroprojekt d.o.o. Bratunac Hasan Hasić istakao je da su na sajmu u Kelnu prvi put predstavili svoju kolekciju od masivnog drveta i da su imali vrlo pozitivne reakcije.

Rekao je da za njihove proizvode vlada interes partnera iz cijelog svijeta i da se nada da će i rezultati pregovora biti vrlo pozitivni.

Sead Omerčević iz kompanije Babilon d.o.o. Tuzla naveo je da je dosadašnji tok sajma ispunio sva njihova očekivanja budući da su uspostavili veliki broj kontakata s kupcima iz zapadne Evrope i s Bliskog istoka.

Istakao je da na osnovu toga očekuju nove ugovore i narudžbe koji bi opravdali njihov cilj da uposle svoje postojeće kapacitete i da razmišljaju o novim investicijama.

U paviljonu Bosne i Hercegovine na površini od 210 m² izlaže osam bh. proizvođača namještaja – Babilon d.o.o. Tuzla, Bosnian Beech Board d.o.o. Visoko, Minalli d.o.o. Živinice/Sarajevo, Malagić & Divani d.o.o. Brčko, MS & Wood d.d. Fojnica/Sarajevo, Petroprojekt d.o.o. Bratunac, Praktik d.o.o. Vogošća i Woodteam d.o.o. Ilijaš.

Sajam “IMM Cologne”, koji se ove godine održava od 19. do 25. januara, tradicionalno je najvažniji promotivni događaj za bh. proizvođače namještaja, što potvrđuju i rezultati prethodnog nastupa nakon kojeg su bh. firme ostvarile izvoz na tržištu Njemačke i ostatka EU u ukupnoj vrijednosti višoj od 6,5 miliona KM.

Osim Njemačke, Bosna i Hercegovina među svojim izvoznim partnerima i dalje ima neka od najjačih evropskih tržišta – na drugom mjestu se nalazi susjedna Hrvatska (s udjelom od 14 posto ukupnog bh. izvoza), zatim Holandija (6,6), Italija (6,2 ), Francuska (5,6 posto) itd.

Na većini tih tržišta izvoz bh. proizvođača bilježi porast u odnosu na isti period 2013., a povećanje izvoza od čak 102 posto odnosi se na Švicarsku koja sve više pokazuje interes za bh. namještaj.

Indikator.ba/Fena

Previous Kolumna Mladena Miletića: Selam tužnom debitantu
Next Goraždanin suši meso na tradicionalni način

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

“Zanat” i “Artisan” iz Bosne i Hercegovine osvajaju svjetsko tržište

Dvije firme iz Bosne i Hercegovine “Zanat” i “Artisan” su u rekordno kratkom vremenu skrenule na sebe svjetsku pažnju. “One pogađaju u nerv današnjice: dobar marketing, kvalitetan proizvod i dobar

Ekonomija/Biznis

Sinkro proširio poslovanje na špansko tržište. U novim pogonima na Ilidži namjeravaju zaposliti 200 ljudi

  Kompanija Sinkro bavi se prodajom repromaterijala i štofova za proizvodnju namještaja, a ove godine su otvorili nove proizvodne kapacitete i to proizvodni pogon u Tutinu, a pored toga, počela je

MADE IN BOSNIA-387

ZA DAN DRŽAVNOSTI BiH SARAJEVO SE SPAJA NA AUTOPUT

  Radovi na izgradnji Sarajevske obilaznice privode se kraju, a kompletna moderna saobraćajnica na zapadnom ulazu u glavni grad Bosne i Hercegovine, trebala bi vrlo brzo biti u funkciji. Njenim