IGK: Na Dan holokausta sjećamo se i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) na Međunarodni dan sjećanja na holokaust sjeća se žrtava holokausta, ali i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini i svih žrtava svih zločina u svijetu.

“Dvadeseto stoljeće obilježila je monstruozna neljudska težnja da se istrijebe cijele nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe, da im se onemogući biološki, kulturni, socijalni i ekološki opstanak. Iz nacističkog holokausta čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku te osigurati bolju budućnost, mada je genocid u Bosni i Hercegovini, koga je generirao srpski i hrvatski nacizam i na kostima ubijenih žrtava inaugurirao genocidne tvorevine na jedinstvenom državnom i društvenom bh. tkivu, pokazao ogromno negativno iskustvo.”, navodi se u saopćenju IGK-a povodom Dana sjećanja na holokaust.

“Baš zato, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o holokaustu, genocidu u Bosni i Hercegovini i genocidu u svijetu, što zahtijeva da čuvamo sjećanje na žrtve kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za stravične zločine.”, dodaju iz IGK-a.

Posebno ističu da je najgnusniji od svih zločina negiranje zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina i holokausta i genocida.

“Pored holokausta, koji mora biti stalni predmet naučnih istraživanja, zločin genocida u Bosni i Hercegovini zaslužuje također posebnu pažnju. Njegovi planeri, naredbodavci i izvršioci identificiraju i određuju čitave grupe ljudi za istrebljenje. Stoga je sveti zadatak intelektualaca i odgovornost istraživača naučno istraživati genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, na čemu se temelji istina i pravda i maksimalno sužava prostor za potencijalne falsifikate, manipulacije i laži. Protiv onih koji veličaju i negiraju holokaust i genocid treba se boriti svim sredstvima, dajući im na znanje da se takva zla neće tolerirati.”, saopćeno je.

Iz Instituta ističu i da “zajedno možemo zaustaviti zločin negiranja holokausta i genocida i time poslati jasnu poruku žrtvama da nisu sami u borbi da dokažu očiglednu i neospornu istinu o svojim patnjama”.

“Istina o holokaustu i genocidima mora biti dokučena. Pravda za žrtve holokausta i genocida mora biti zadovoljena.”, zaključuje se u saopćenju.

(Faktor.ba)

Previous Goražde obilježilo Dan sjećanja na žrtve genocida i oslobođenje grada u Drugom svjetskom ratu
Next Probijen tunel Karaula, u funkciji do kraja godine

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Održana komemoracija u Trnopolju u znak sjećanja na žrtve logora tokom agresije

U organizaciji Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka danas je održana komemoracija u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama bivšeg koncentracionog logora Trnopolje, kod Prijedora. Predsjednik tog saveza i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Clinton o antibosanskoj politici evropskih sila

1993. godine, u jeku agresije na Bosnu i Hercegovinu, bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton reako je novinaru Tayloru Branchu bitne činjenice o odnosu evropskih sila prema našoj državi. -Što se tiče

RIJEČ

„Da Srebrenice nije bilo, ostali srpski zločini bi vjerovatno bili zaboravljeni”

11. jula navršilo se 28 godina od genocida nad 8.372 Bošnjaka u Srebrenici. O tome piše Tageszeitung, prenosi DW. List navodi: “Iako, zahvaljujući bivšem visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku, postoji