Bosanac na Obaminoj listi najboljih mladih naučnika

Bosanac na Obaminoj listi najboljih mladih naučnika

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barrack Obama jučer je imenovao 105 mladih naučnika koji će biti nagrađeni “Presidential Early Career Science Awards for Scientists and Engineers” nagradom, najvećim mogućim priznanjem za mlade naučnike. Osvajači ove nagrade biće nagrađeni na ceremoniji u Washingtonu na proljeće, saopćeno je iz Bijele kuće.

“Ovi mladi naučnici koji su tek na začetku svojih karijera preuzeli su vodstvo u nastojanjima da se suočimo sa i da razumijemo izazove u rasponu od klimatskih promjena pa sve do ljudskog zdravlja i blagostanja”, kazao je predsjednik Obama te je dodao:

“Mi čestitamo ovim ostvarenim pojedincima i ohrabrujemo ih da nastave služiti kao primjer nevjerovatnog potencijala i integriteta američkog naroda”.

PECSASE nagrade naglašavaju ključnu ulogu koju američka administracija postavlja na ohrabrivanje i ubrzavanje američkih inovacija sa ciljem rasta ekonomije i borbe sa najvećim izazovima za cijelu zemlju. Ovogodišnji primaoci nagrade su zaposleni u širokom spektru institucija, kako vladinih, tako i nevladinih, a institucije kao što su Ministarstvo zdravlja, Nacionalna naučna fondacija, NASA, Ministarstvo trgovine i mnoge druge, zajednički se organiziraju kako bi najmeritornije i najostvarenije mlade naučnike u toku jedne godine nagradila ovim nagradama.

Nagrada je utemeljena 1996. godine od strane predsjednika Clintona, a njihovu dodjelu koordiniraju Ured za nauku i Tehnološka katedra u Izvršnom odboru predsjedničkog kabineta. Naučnici se biraju na osnovu svoje gladi za novim otkrićima na poljima na kojim je nauka dosegla granice i na osnovu njihove posvećenosti društvu, što se najbolje vidi kroz njihov naučni pristup vođenju, javnom obrazovanju ili obraćanju javnosti.

Nagrađeni su naučnici iz sljedećih institucija:

Odjel za poljoprivredu

Odjel za trgovinu

Odjel za odbranu

Odjel za edukaciju

Odjel za energiju

Odjel zdravstva i zdravstvenih usluga

Odjel interijera

Odjel pitanja za veterane

Agencija za zaštitu okoliša

Udruženje za inteligenciju

Državna agencija za aeronautiku i svemir

Državna naučna fondacija

U Odjelu zdravstva i zdravstvenih usluga, nagradu je dobio i jedan priznati naučnik porijeklom iz naše zemlje. Ervin Sejdić je odlikovan za svoj doprinos u oblasti bioinžinjeringa i za vezu između injžinerstva i medicine, kao i za korištenje informacionih tehnologija u liječenju. Sejdić je nagradu dobio kao član Univerziteta u Pittsburghu, a u toku svog školovanja je postigao veliki broj dostignuća na ovim poljima.

New Bitmap Image

 

Izvor: novovrijeme.ba

Previous OGROMAN ILIRSKO-HELENISTIČKI GRAD DREVNIH DAORSA KRIJE SE IZNAD CENTRA ČAPLJINE
Next Muke po književnici Muberi Mujagić

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mladi inovatori iz Srebrenice: Marica i Haris osmislili ‘pametni kontejner’

Marica Milosavljević i Haris Mujić, sedamnaestogodišnjaci iz Srebrenice, osmislili su pametni kontejner “Smećko“, sa kojim su proteklog vikenda učestvovali na Start Me Up High School, najvećem takmičenju srednjoškolaca u Bosni

NAŠI LJUDI

Bosansko čudo od djeteta zadivilo Australiju

  Lejla Sinanović, petogodišnja djevojčica iz Australije, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, postala je prava zvijezda u ovoj zemlji zahvaljujući svom nevjerovatnom daru i fotografskoj memoriji. O njoj su pisali

Ekonomija/Biznis

BH Telecom – pobjednicima javnog poziva Start It Up dodijeljeno 100.000 BAM

Povodom 5. septembra, Dana kompanije, BH Telecom je organizovao konferenciju „Sarajevo TechLab 2020“ na kojoj je predstavio najznačajnije poslovne aktivnosti koje su realizirane u prethodnom periodu. BH Telecom već 15