BiH u blokadi: Kakva je uloga Dodika, Čovića, Radončića, Kebe…

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES povodom odugovlačenja procesa uspostavljanja vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH),  nakon Općih izbora, koji su održani 12.oktobra/listopada 2014.godine godine analizira aktualna događanja u toj državi. 

Novinska agencija Patria prenosi u cjelosti ovu izuzetno zanimljivu analizu.

Odugovlačenje procesa uspostavljanja vlasti u Bosni i Hercegovini nakon održanih Općih izbora 12.oktobra/listopada 2014.godine je proizvod, prije svega, opstrukcije Saveza nezavisnih socijaldemokrata-Milorad Dodik (SNSD) iz Republike Srpske (RS) i Saveza za bolju budućnost-Fahrudin Radončić (SBB) i Socijaldemokratske partije (SDP) iz Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Dok SNSD grozničavo pokušava da se domogne vlasti na državnom nivou, SBB, koji je izopćen iz postizbornih koalicija, „kuje“ planove kako  da se  domogne  vlasti i preko svog glasila „Avaz“ svakodnevno stvara negativnu političku atmosferu u BiH i priziva proteste građana i „priprema“ prošlogodišnji februarski scenarij protesta.

Sasvim je jasno da SNSD i SBB trenutno nastupaju zajedno što se javno očitovalo prilikom pokušaja smjene Šefika Džaferovića (SDA) u Parlamentu BiH, kada su zastupnici/poslanici iz navedenih stranaka zajednički pokušali inicirati smjenu Džaferovića. Također, aktivnosti Mirsada Kebe, odlazećeg potpredsjednika FBiH, analitičari dovode u vezu sa pokušajima opstrukcija, da se uspori i zaustavi formiranje vlasti između SDA–HDZ-DF-Savez za promjene, odnosno da se formira druga parlamentarna većina koja bi uključivala SNSD, SBB, pa čak i SDP.

OBAVJEŠTAJNO OSMIŠLJENE AKTIVNOSTI

Analitičari upozoravaju, da su aktivnosti potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe obavještajno osmišljene, ne samo na usporavanje uspostave vlasti u BiH, nego i na ponovni pokušaj da se SDA sada preko Šefika Džaferovića, koji je slovio kao primjer tzv. poštenog političara, povezuje sa ratnim zločinom i terorizmom, odnosno SDA prikaže kao stranka „opasnih namjera“ i da izazove reakciju međunarodne zajednice, prvenstveno SAD. Ovakav scenarij je već viđen, a hapšenje predsjednika FBiH Živka Budimira (SPP) je trebalo biti uvertira, da se paralelno kriminaliziraju ili eventualno procesuiraju i Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović upravo za navodne zločine mudžahedina i ratne akcije skupine „Ševe“, jedinice MUP BiH. Sadašnji trendovi u svijetu, a posebno nakon zločina u Parizu, pogoduju upravo ovakvim ličnostima, koji se u javnosti pojavljuju „po potrebi i po narudžbi“.

Analitičari ocjenjuju, da je Mirsad Kebo veoma sofisticiran u obavještajnim djelatnostima, iako je gostujući u  TV emisiji „Face TV“ javno opovrgao bilo kakvu povezanost sa obavještajnim službama. Upravo je Mirsad Kebo bio osoba koja je 1992.godine obavljala intervjue, primala i raspoređivala iskusne obavještajce unutar tadašnjih civilnih i vojnih sigurnosno–obavještajnih službi Republike BiH. Tako je 20.augusta 1992.godine, između ostalog, rasporedio jugoslavenskog civilnog obavještajca u službu vojne sigurnosti, koji je poslije toga postao načelnik analitičkog Odjeljenja pri Generalštabu Armije BiH i koji je bio direktno vezan za praćenje djelovanja osoba iz Afro-Azijskih (A-A) zemalja i odred „El Mudžahid“. Upravo je Kebo, upozoravaju analitičari, po svemu sudeći, bio osoba koja je s tim u vezi znala i usmjeravala akcije kada su u pitanju osobe porijeklom iz A-A zemalja. Također, postoji niz dokaza o Kebinim djelatnostima u „Patriotskoj ligi“, organizaciji koja je formirana 1991.godine o čemu je i niz svjedoka svjedočilo pred međunarodnim sudovima. Također, djelovanje Mirsada Kebe se može dovesti u vezi sa našim dosada objavljenim analizama.

Drugi razlog sporosti formiranja vlasti je  suštinska politička borba između stranaka oko ključnih pozicija na državnom, a za stranke i političke partije iz FBiH na federalnom nivou. Iako ne postoje naznake, da bi se koalicija SDA-DF-HDZ-Savez za promjene, mogla raspasti, veoma je važna činjenica da bi Dragan Čović (HDZ)  za partnera itekako želio Milorada Dodika (SNSD) i Fahrudina Radončića (SBB). Iako većina političkih analitičara smatra, da se odnosi između trojice spomenutih političara vezuju za budući novi preustroj BiH, njihove veze su privatne i upravo su privatni odnosi i relacije osnova za njihovo kontinuirano paktiranje. Naravno, ne treba zaboraviti kontinuirana direktna uplitanja susjednih država u dešavanja u BiH. „Zaklinjanje“ Srbije u vjernost Republici Srpskoj, kao i najave novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), koja kao i Slobodan Milošević licemjerno „podržava svaki dogovor naroda u BiH“, a za to vrijeme hrabri i podupire HDZ BiH za stvaranje trećeg entiteta u BiH zahtijevaju dodatnu opreznost.

Četvrti faktor je međunarodna zajednica, koja je odredila Njemačku i Veliku Britaniju kao nosioce budućih promjena u BiH. BiH trebaju promjene, koje bi osigurale ekonomski oporavak i prosperitet zemlje. Samo jasna opredijeljenost političkih elita za promjene i etabliranje, ne samo stručnih, nego na ključnim mjestima vrhunskih eksperata može donijeti prijeko potrebne promjene.

RAZVOJ EKONOMIJE I SIGURNOST NAJVAŽNIJI ZA BiH

Ukoliko međunarodna zajednica zaista želi korjenite promjene i ona sama mora imati jasan i definiran stav, posebno predstavnici država, koji se nalaze u diplomatskim misijama u BiH i Vijeću za implementaciju mira u BiH (PIC). Očekuje se, da ovoga puta neće biti „popusta“ za kočničare promjena u BiH. Generalno gledajući političkim elitama na sve tri strane u BiH ne odgovara „miješanje“ međunarodne zajednice na ovaj veoma čvrst i jasan način. Samo pritisak međunarodne zajednice može pokazati tko zaista želi progres i boljitak, a tko je stvarni kočničar pozitivnih procesa u BiH. Međunarodna zajednica mora biti veoma suptilna i treba pružiti apsolutnu podršku onima koji formiraju vlast, a za uzvrat tražiti poštivanje i ispunjenje preuzetih obaveza. Ekonomija i sigurnost su najvažnije stavke za BiH u naredne četiri godine. Samo najbolji eksperti u vladama i obavještajno-sigurnosnim agencijama mogu pomoći da se ideja i inicijativa Njemačke i Velike Britanije uspješno sprovede u praksu u BiH. Nije ohrabrujuća činjenica, da su vodeće stranke u BiH za vođenje Vijeća ministara ali i Vlade FBiH i Vlade Republike Srpske predložile osobe skromnih mogućnosti i nedovoljnog iskustva kako bi BiH uspješno pokrenuli prema članstvu u NATO-u i EU integracijama. Samo ekonomski progres i stabilna sigurnosna situacija u zemlji mogu osigurati i ubrzati prijeko potrebni put prema članstvu u EU i NATO.

GODINA STRANAČKIH KONGRESA

Na uspostavu i efikasnost buduće vlasti te budući ekonomski oporavak BiH možda će ključnu ulogu odigrati unutrašnja- stranačka prestrojavanja, odmjeravanja snaga i nadigravanja u nastupajućem periodu. U 2015.godini očekuju se četiri izborna sabora/kongresa najjačih političkih stranaka u BiH, gdje će se birati predsjednici i nova rukovodstva stranaka. Za mjesec april 2015.godine su planirana dva sabora, izborni sabor HDZ BiH i sabor SNSD na kojem će se birati predsjednici stranaka i rukovodstva navedenih stranaka. Dragan Čović je apsolutni gospodar situacije u HDZ i biće ponovo izabran, dok će Milorad Dodik imati žestoku konkurenciju u svojim dojučerašnjim suradnicima i vjerojatno neće uspjeti obnoviti svoj mandat predsjednika SNSD. Bakir Izetbegović očekuje mjesto predsjednika SDA na (vjerojatno)majskom kongresu, iako postoje nagovještaji da će se u izbor predsjednika SDA umiješati i pojedini najviši predstavnici najjačih država. Kongres SDP je planiran za kraj 2015.godine i Nermin Nikšić ukoliko želi obnovu SDP morat će da radi na reafirmaciji ideje socijaldemokracije i pokušati objediniti razjedinjenu ideju socijaldemokracije u BiH. Međutim, u fokusu su izbori u SNSD i SDA.

POGUBNOST STRANAČKE KADROVSKE POLITIKE

Osnova svake dobre i uspješne  politike je kadrovska politika. U BiH, ali i u regiji kadrovska politika je vezana za međusobne interese. Kadrovska politika je ustvari politika negativne kadrovske selekcije odnosno nagrađivanja odanih i vjernih stranačkih kadrova, koji su uglavnom nestručni i nesposobni. Najbolji primjer su predloženi stranački kadrovi za vođenje Vlade RS i Vlade FBiH te Vijeća ministara BiH. Predloženi kadrovi nemaju potencijala da uspješno realiziraju Njemačko-britansku inicijativu za ekonomski oporavak BiH i uspostave visok nivo sigurnosti. Ovakva kadrovska kombinatorika predstavlja još jednu izgubljenu šansu za BiH i sve njene građane. Aktualna, a i dosadašnje kadrovske politike nisu bile usmjerena ka boljitku društva, naroda, države, nego su se svodile na personalne i stranačke interese. Nažalost, upravo predstojeći politički sabori/kongresi u najvećoj mjeri pozicioniraju većinu kadrovskih rješenja u novim vladama, kako bi se osigurala stranačka/partijska i financijska podrška i na predstojećim unutar stranačkim izborima.

JAČANJE RUSKOG UTJECAJA U BiH

BiH ima posljednju šansu da poboljša dugogodišnje slabo stanje ekonomije, a u posljednjih nekoliko godina i ozbiljno narušenu sigurnosnu situaciju. Eventualni poraz BiH je poraz svih u BiH. Opstruiranje ili neprovođenje reformi će se kao boomerang vratiti svim političkim akterima u BiH.

Srpskim predstavnicima u vlasti u BiH nad glavom lebde veze sa Vladimirom Putinom i Rusijom, koja je postala remetilački faktor u svijetu. Ako  je „Zapad“ uspio, za par sedmica ekonomski uzdrmati Rusiju, nije potrebno sumnjati šta će se desiti bilo kojem predstavniku Srba u vlasti u BiH ili RS ukoliko budu opstruirali aktualnu Njemačko-britansku inicijativu za BiH.

Slično, ali na dijametralno suprotan način važe standardi i za političke predstavnike Bošnjaka. Bilo kakve opstrukcije ekonomskog oporavka države, korupcija i/ili kriminal, neće se tolerirati, a paralelno u fokusu će biti odnos spram dešavanja na Bliskom istoku i sigurnosni izazovi koji se povezuju sa dešavanjima u Siriji i Iraku.

Politički predstavnici Hrvata u BiH su pobjedom Dragana Čovića i HDZ osigurali povoljniju poziciju, nego što su imali posljednjih osam godina. Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović u Republici Hrvatskoj mogla bi biti „uteg oko vrata“ HDZ BiH i posebno Draganu Čoviću u određenim narednim političkim razigravanjima u BiH.

Poruka međunarodne zajednice bosanskohercegovačkim političarima je veoma jasna: „Pristupite efikasno promjenama i možete imati našu podršku“. Ukoliko se Njemačko-britanska inicijativa ne realizira, BiH čeka težak i neizvjestan period, ne samo u ekonomskom  smislu.

Previous ICTY: Tužitelji za Prlića i ostale traže 40 godina zatvora
Next Klasove maline u Japanu

You might also like

NAŠI DANI

Iz Kantona Sarajevo najavljuju početak gradnje tramvajske pruge, od Ilidže do Hrasnice

  Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj zadovoljan je radom Vlade Kantona Sarajevo, ali smatra da je Skupština mogla malo više raditi. Premijer Zolj je u intervjuu za Fenu predstavio kapitalne projekte koji su

NAŠI DANI

Kestenijada u Cazinu: Vratiti se narodnoj baštini ovog kraja

  U cazinskom naselju Pećigrad danas je održana 18. Kestenijada – tradicionalni festival kestena kojem su prisustvovali brojni posjetitelji i gosti iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Tokom

NAŠI DANI

Kanton Sarajevo: Posao za 800 nastavnika, profesora i stručnih saradnika

  Na osnovu saglasnosti koje je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dalo osnovnim i srednjim školama KS za raspisivanje konkursa za prijem uposlenika u školskoj 2018/2019. godini