Mjesec i zvijezda kao podsjećanje: Irci i danas pamte poklon sultana gladnima

Donacija osmanlijskog sultana dokumentovana je u nekoliko publikacija koje datiraju sredinom 19. vijeka. The Brooklyn Daily Eagle piše da je u vrijeme velike gladi u Irskoj, Osmanlijski sultan Abdul Medžid I ponudio donaciju od 10.000 funti i brodove sa hranom. Charles Mackay u biografiji Sir Roberta Peela iz 1851. godine piše potpuno isto.
drogheda-mjesec-zvijezda1

Irska je zemlja legendi pa je u pričama o ovoj zemlji ponekad teško razlučiti šta je historija a šta fikcija.

Više kao legenda djeluje priča da je osmanlijski sultan Abdul Medžid I, 1847. godine tokom čuvene Velike krompirove gladi, donirao novac za gladne Irce. Ipak, to je istina historijski dokumentovana i dan-danas prisutna na irskim ulicama.

Kako?

Pogledajte grb irskog fudbalskog kluba Drogheda United i vidjet ćete simbol mjeseca i zvijezde.

Donacija osmanlijskog sultana dokumentovana je u nekoliko publikacija koje datiraju sredinom 19. vijeka. The Brooklyn Daily Eagle piše da je u vrijeme velike gladi u Irskoj, Osmanlijski sultan Abdul Medžid I ponudio donaciju od 10.000 funti i brodove sa hranom. Charles Mackay u biografiji Sir Roberta Peela iz 1851. godine piše potpuno isto.

drogheda-mjesec-zvijezda3

Međutim, historijski izvori kasnije kazuju da je sutanova donacija iznosila 1.000 funti ili 1.000 turskih lira, što je ekvivalent današnjih 160.000 dolara. Sultan nije odustao od 10.000 funti nego je saznavši da je engleska kraljica Viktorija uputila 2.000 funti pomoći donirao duplo manje, ali uz dodatak. Sve to da ne bi poremetio diplomatske odnose.

Asistent Ahmet Ögreten koji predaje historiju na Kastamonu univerzitetu na sjeveru Turske pojašanjava poteze sultana Abdul Medžida I.

– Bio je običaj među muslimanima da ako kažu da će dati donaciju, a dozvoljeno im je da daju samo dio, novac ne uzimaju nazad. Naći će načina da dostave cijelu donaciju, na ovaj ili onaj način – kaže Ögreten.

Pretražujući arhive u Istanbulu i Irskoj on je našao dokaze da je donacija zaista uručena.

Historičari se spore da li je su uz donaciju u novcu stigla i tri broda sa pšenicom i kukurzom. Sudeći po zahvalnici grada Droghede koja se čuva u Otomanskom arhivu u Istanbulu čini se da jesu. Ipak, neki još pomoć u namirnicama dovode u pitanje tvrdeći da se radilo o komercijalnim brodovima.

Historičar Brendan Matthews smatra da je priča o brodovima s pomoći čista koincidencija. On tvrdi da mjesec i zvijezda na gradskom grbu Droghede potiču iz 12. vijeka. Odatle i taj simbol na grbu Drogheda Steam Packet kompanije. Zbog toga smatra da kada su tri osmanlijska broda s namirnicama došla u luku, da su vidjeli njima bliske simbole, pa su dio svog tereta uručili gladnim Ircima.

drogheda-mjesec-zvijezda2

Kako god bilo, nesporno je da je sultan Abdul Medžid tokom velike gladi pomogao ljudima koje nikada nije vidio i kojima ništa nije dugovao. Bio je dužan samo svojim vjerskim i ljudskim osjećajima.

O tome svjedoči i spomen ploča koju je 1995. godine otkrio tadašnji načelnik Droghede William Frank. Ona stoji na Drogheda hotelu, u kojem su bili smješteni i otomanski mornari koji su donijeli teret prijeko potrebne pomoći.

(Faktor.ba/mb)

Previous Klasove maline u Japanu
Next Konačne presude za genocid: Popović i Beara osuđeni na doživotni zatvor

You might also like

HISTORIJA

Pouka: Kako su Bošnjaci u prošlosti branili Bosnu i njen teritorijalni integritet

Autor: Prof. Enver Imamović Od kad postoji Bosna uvijek je bila na meti nebrojenih hordi i vojski svjetskih carstava. Pljačkali su rušili, palili i ubijali. Ostalo je zapisano da su

HISTORIJA

NEKADAŠNJA SREBRENICA – najbogatije rudište srebra u Evropi!

  Zna se šta je bilo sa Srebrenicom i njenim stanovništvom, kako danas izgleda taj gradić i kako se u njemu živi. A kako je Srebrenica zgledala u sretno doba

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana promocija dvije zbirke historijskih izvora: “Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne”

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 27. februara 2023. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je promocija dvije zbirke historijskih izvora: “Izvori za historiju srednjovjekovne