Home » U toku radovi na modernizaciji Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, investicija vrijedna 20 miliona KM
Ekonomija/Biznis

U toku radovi na modernizaciji Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, investicija vrijedna 20 miliona KM

Premijer Federacije Nermin Nikšić u društvu federalnih i kantonalnih ministara te bihaćkog gradonačelnika Elvedina Sedića obišao je u utorak, u okviru radne posjete Bihaću,  radove na uređenju Terminala tečnih naftnih derivata u ovom gradu. Kako je kazao medijima, nakon završetka radova na terminalima u Blažuju i Živinicama, modernizacija i uređenje onih u Mostaru i Bihaću je u toku.

„Terminal u Bihaću ima pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata i zbog zastarjelosti nije funkciji od 2010. godine.  Drago mi je da se konačno počelo raditi na njegovoj rekonstrukciji i što će, kada bude stavljen funkciju, Grad imati višestruke koristi. Riječ je o strateški važnom projektu za ovaj dio BiH koji je najudaljeniji od centra države. Osim toga, insistirat ćemo na izmještanju jednog pogona namjenske vojne industrije“, rekao je bihaćki gradonačelnik.

Ranije je donesen zakon prema kome se jedan pfening od svake litre prodanog goriva prosljeđuje  za naftne terminale što je rezultiralo mogućnostima kreditnih sposobnosti i preuzimanja sredstava za investicije. S tim u vezi krajem aprila ove godine putem Razvojne banke BiH je osiguran kreditni aranžman za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću što je od ogromne važnosti  u kontekstu dugoročne strategije razvoja energetskog sektora. Vrijednost investicije je 20 miliona KM.

„Opredijelili smo se da prvo radimo Bihać, jer smatramo da je to važno s aspekta osiguravanja kapaciteta skladištenja i osiguravanja rezervi nafte“, rekao je Nikšić podsjetivši da BiH ima ogromne kapacitete naslijeđene od bivše države, dovoljne da osigura skladištenje i osiguranje obaveznih rezervi za cijelu regiju što je važno iz perspektive pregovora s EU.

Modernizacija Terminala obuhvata  sanaciju i rekonstrukciju rezervoara, zamjenu postojećeg vodovoda i opreme te implementaciju novih tehnoloških i protupožarnih cjevovoda. Također, planirana je i obnova trafostanice, instalacija napojnih kablova, rekonstrukcija zgrade, radionica i spremišta, što će osigurati poboljšanu operativnost i sigurnost objekta.