Home » Podrška obespravljenim Palestincima: U džamijama širom BiH i dijaspore održana sergija povodom Dana Kudsa
NAŠI DANI

Podrška obespravljenim Palestincima: U džamijama širom BiH i dijaspore održana sergija povodom Dana Kudsa

U svim džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori poslije džuma-namaza organizirana je redovna sergija, prikupljanje dobrovoljnih priloga, povodom Dana Kudsa, javlja Anadolu.

Ovaj dobrotvorni čin održava se u znak podrške palestinskom narodu u jeku brutalnih izraelskih napada u Pojasu Gaze, u kojim je od 7. oktobra ubijeno više od 41.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece. Uporedo s tim, Izrael je intenzivirao napade i na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem).

“Upotreba prekomjerne sile i teroriziranje cijelog jednog naroda od strane izraelskih snaga, kao odgovor na nasilne postupke pojedinaca ili više osoba, podriva same temelje savremenog svijeta i cjelokupan međunarodni poredak. Pravedni i trajni mir i odustajanje od nasilja jedini je put za postizanje rješenja u Svetoj zemlji”, poručili su iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je u proteklih godinu dana realizirala niz projekata usmjerenih na pomoć ugroženom stanovništvu Gaze, od podjele paketa s prehrambenim paketima i podjele desetina hiljada iftarskih obroka, pa do uspostavljanja mobilnih ambulanti i distribucije pitke vode u ratom pogođenim područjima Gaze.

 

Izvor: Agencije