Home » Hutba: 100 godina od Genocida u Šahovićima
AGRESIJA|GENOCID|URBICID SANDŽAK

Hutba: 100 godina od Genocida u Šahovićima

U svim džamijama u Crnoj Gori danas je kazivana tematska hutba koju je Islamska zajednica posvetila sjećanju na Genocid u Šahovićima. Ova hutba je ujedno i poziv svima da prisustvuju dženazi koja će se obaviti u subotu 28.09.2024 godine u 17h u Bijelom Polju ispred gradske gasulhane, izvještava Radio Fatih.

Hutba:

Hvala Allahu na svemu što nam daje, zadovoljstvom mu zahvaljujemo na svemu što nam je sudbinom odredio. Vjerujemo da nema uspjeha osim onima koji se u Njega uzdaju.
Salvatom i selamom blagosiljamo našeg Poslanika, Allahovog miljenika Muhammeda, ﷺ , njegovu časnu porodicu, ashabe plemenite. Allahovu milost i oprost prizivamo na sve muslimane i muslimanke do Dana Sudnjeg.

Poštovana braćo,
Nalazimo se na pragu bolnog datuma, 10. novembra navršiće se stotinu godina od stravičnog genocida koji se 1924. desio nad muslimanima Šahovića – današnjeg Tomaševa, na teritoriji Opštine Bijelo Polje.

Kao što svaki čovjek, svaki sin Ademov koji do Sudnjeg dana digne ruku na svoga brata – drugog čovjeka, udio njegovog zločina pripada i Kabilu, Ademovom sinu koji je prvi ubio, tako i svako ćutanje o zločinu dobija jedno od značenja saučesništva. Iz tog razloga, današnju hutbu posvećujemo upravo ovom događaju.

Genocid u Šahovićima desio se pod okriljem mraka, u noći sa 9. na 10. novembar 1924. godine. Ono što ga čini izuzetkom, je činjenica da za ovaj zločin počinjen u mirnodobskom periodu niko, nikada nije odgovarao. Kako mediji i telekomunikacijske mogućnosti u tom vremenu nisu bili dovoljno razvijeni, o ovom događaju se na širem području kasno i čulo, a zbog istrage koja nije sprovedena nikada nije utvrđen precizan broj žrtava.

Boli nas činjenica da zbog društveno – političkih dešavanja i čestih ratova na ovim prostorima muslimani su morali šutjeti o svojim stradanjima. Najbolji argument ovoj tvrdnji je još jedna bolna istina koja glasi: Stradalim muslimanima u ovom genocidu osim što se ne zna broj i grobno mjesto, nikada nije ni klanjana dženaza namaz!

Znamo da je dženaza namaz kolektivna obaveza, obaveza koju jedna skupina muslimana obavi kako bi oslobodila odgovornosti ostale koji to nisu u mogućnosti učiniti. A ako je niko ne obavi, onda odgovornost leži na svima pojedinačno.

Zbog toga, Islamska zajednica u Crnoj Gori je odlučila organizovati klanjanje dženaze namaza žrtvama pokolja i genocida u Šahovićima kako ne bismo živjeli sa sramotom da nedužno ubijeni, zbog usuda vremena i imena, nikada makar u organizovanoj, džematskoj formi nisu udostojeni poslednje dužnosti koja se ima odužiti prema njima: Da im se klanja dženaza.

Zato je danas u svim džamijama u Crnoj Gori ova tematska hutba posvećena sjećanju na tako veliki zločin počinjen u doba mira. Ova hutba je ujedno i poziv svima koji imaju mogućnosti doći da klanjanjem dženaze odužimo zajednički dug prema šehidima Šahovića, ali i da uspostavimo kulturu pamćenja.

Nije bez razloga ovaj zločin počinjen pod okriljem mraka, nadali su se zločinci da mrak nema svjedoka i da će sve ostati sakriveno. Iza nas je vijek zatiranja traga zločinu, a danas se potiranje i tragova nekadašnjeg postojanja muslimana na ovom području očituje u samovoljnom zatiranju imena toponima Vraneškog kraja. Nije uzalud propisano baš sinovima Israilovim, da “Onaj ko ubije onoga ko nije ubio nikoga i ko nije nered na zemlji činio, kao da je pobio čitavo čovječanstvo”. Gledajući danas koliko sinovi Israila proliše i prolivaju krvi u Gazi i Libanu, u savremenom svijetu kada se nikad više nije radilo za demokratiju a ona nikad slabija. Nikad se nije više govorilo o ljudskim pravima a nikada se nisu tako na očigled i nemar svijeta kršila.

U našoj plemenitoj vjeri Dini – Islamu, svetost života je pomenuta na mnogo mjesta. Nedužnost je pravo svakog čovjeka, ma koje vjere, boje kože ili nacionalnosti bio.
Poslanik Muhammed, ﷺ je u mnogo prilika postavio temelje svetosti ljudskog života.
Da čitav dunjaluk nestane manji je zločin kod Allaha od ubistva vjernika na pravdi Boga.

Razmišljamo li koliko je svjetova uništeno u Šahovićima, koliko je nadanja i želja uništeno?
Muhammed, ﷺ nam je prenio jedan strahovit primjer taženja pravde na Sudnjem danu:
Kako stoji u hadisu, nedužno ubijeni će se objesiti o svoga ubicu, rukama će ga uhvatiti za glavu i govoriti: “Gospodaru, pitaj ovoga zašto me je ubio”.

Genocid u Šahovićima se ne može relativizirati time što je više onih koji ga negiraju od onih koji ga priznaju. Hadis veli: “Kada bi se stanovnici nebesa i zemlje udružili u krvi (odgovornosti za ubistvo) jednog vjernika sve bi ih Allah bacio u vatru”.

Ova današnja hutba nije nikakav poziv na mržnju ili ne daj Bože osvetu, nama to nije svojstveno. Ovo je glas žrtve, poziv na zdrav razum i apel svima nama da moramo izgraditi kulturu sjećanja na nevine žrtve iz naših prethodnih generacija. Ovo je poziv svima da se odazovemo pozivu Islamske zajednice u Crnoj Gori, i da zajedno, zbijeni u našim safovima obavimo dženazu šehidima Šahovića i na taj način oslobodimo ove odgovornosti generacije koje dolaze jer niko ne zna šta nam sutra nosi. Ako nakon stotinu godina nije vrijeme, postavimo sebi pitanje: Treba li još da čekamo i hoće li biti vrijeme nakon 150 ili 200 godina?

Na kraju vas obavještavamo da će se dženaza namaz za žrtve genocida u Šahovićima obaviti u subotu, 28. septembra 2024 godine, u 17h ispred gradske gasulhane u Bijelom Polju, te vas još jednom pozivamo da u što većem broju prisustvujemo tom činu.