Promovisana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

Promovisana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

Knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, promovisana je danas u sarajevskoj Vijećnici u okviru 1.marta, Dana nezavisnosti BiH.

Promotori knjige, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, Mirko Pejanović, bivši član ratnog Predsjedništva Republike BiH, te Hilmo Neimarlija i Mustafa Spahić, saradnici predsjednika Alije Izetbegovića, govorili su o društveno-historijskim pitanjima iz vremena Izetbegovićevog uključivanja u javne tokove, ličnim susretima i razgovorima.

“Ova se knjiga morala pojaviti. Alija je bio i državnik, mislilac, političar i bio je vjernik u pravom smislu riječi. Bio je mudar čovjek. Nikada od njega niste mogli čuti da je bilo gdje istupio naprečac, uvijek je dobro promislio o svakoj stvari o kojoj se izjašnjavao”, kazao je pored ostalog Mesić, prisjećajući se poznanstva i saradnje koju je imao sa Izetbegovićem.

Knjiga govori o svjetonazorskim pogledima, političkim stavovima i djelovanju demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva R BiH Alije izetbegovića, kazao je Neimarlija, te da od početka do kraja knjige autori se čvrsto drže izbora izvornih iskaza Alije Izetbegovića u okvirima primarnog političkog konteksta.

Dodao je da dokumentarna zasnovanost i interpretativnost dokumenata u užim bh. i širim regionalnim političkim konstelacijama, bitna je vrijednost i prva preporuka teksta, te da je tekst direktan, ekonomičan i vjerodostojan u predstavljanju ideja i postupaka Alije Izetbegovića i zahvaljujući tome, autori su predstavili djela i postupke, odluke Alije Izetbegovića kao epohalno značajne.

“Različita su mjerila značajnosti pojedinaca i ljudske veličine, ali Alija je bio značajna ličnost jer je kao osoba bio dovoljno misaon, konzistentan i ljudski dosljedan, postojan i radan, da preuzme baštinu, naslijeđe svoga vremena i svijeta”, kazao je Neimarlija.

Političar je onaj koji samo misli na sljedeće izbore, kazao je Spahić, a državnik je onaj koji misli na sljedeće generacije, a da bi čovjek tipa Alije Izetbegovića bio državnik, on mora imati, um, duh, talenat, viziju, znanje i ideje, mora imati u sebi sustav vrijednosti, mudrost i mora uvažavati i priznavati univerzalne ljude.

Podsjetio je da su Armija RBiH i svi njeni patrioti, građani, koji su branili BiH pobijedili zahvaljujući političkim, moralno-etičkim, medijski-objektivnim principima, a na četvrtom, vojnom, nisu se izgubili, a na čelu takve države bio je vrhovni komandant Alija Izetbegović.

Pejanović smatra da će knjiga dobro doći stručnoj i naučnoj javnosti za osvjetljavanje, za BiH prelomnih godina, a to su godine kada počinje pluralizacija bh.društva, 1989/1990. uvođenje višepartijskog sistema, demokratije u Parlamentu BiH, sudbinska odluka o državno-pravnom statusu BiH kao nezavisne i suverene države – referendum, godine rata i odbrane, te postdejtonske BiH.

Organizator promocije a i izdavač knjige je JU “Muzej Alija Izetbegović”.

(Agencije)

Previous Dan nezavisnosti u Kaknju: Vatromet i “Šetnja za Bosnu” sa bosanskim kraljem i kraljicom, te čas historije
Next Dan nezavisnosti čestitao glumac Josh Duhamel, fudbalski klubovi Roma, Schalke, Chelsea...

You might also like

HISTORIJA

Bosanskohercegovački vizionar

Prije 25 godina – 12. aprila 1994. godine – umro je Branko Mikulić: tim povodom donosimo dijelove iz teksta Art Rabicove knjige “Branko Mikulić” Branka Mikulića, apsolutno prvu personu bosanskohercegovačke

KULTURA I UMJETNOST

Počeo 6. AJB DOC: Pažljivo odabrani dokumentarci s fokusom na ljudska prava

Projekcijom filma “Game: Drugi nivo” Sajida Khana Nasirija, Eefje Blankevoort i Els Van Driel u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu u petak je počeo šesti po redu Festival dokumentarnog

KULTURA I UMJETNOST

Robert De Niro u Sarajevu, posjetio i Tunel spasa

Holivudski glumac Robert De Niro danas je stigao u glavni grad BiH, a nakon ručka u centru grada, glumac je odlučio posjetiti “Tunel spasa”. Posjetio je i Zlatište i Jevrejsko