Predstavljena edicija Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878 autora Galiba Šljive

Predstavljena edicija Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878 autora Galiba Šljive

Kapitalno izdanje od 12 knjiga “Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878” autora Galiba Šljive predstavljeno je jučer u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Profesor Šljivo je knjigu opisao kao ediciju koja govori o događajima u BiH u posljednjih 100 godina osmanske historije, kada je BiH bila vrlo interesantna mnogim evropskim državama. Među njima je izdvojio Austriju, Rusiju i Italiju, a kao razlog naveo je geografski položaj Bosne i Hercegovine.

– Istražio sam knjige u Beču, Berlinu, Zadru, Beogradu i zaključio da je BiH u 19. stoljeću bila interesantna za susjedne države te da su mnogi imali svoje ambasade, iako nisu imali koga da zastupaju kao što su njihovi građani ili trgovinski interesi – pojasnio je.

Profesor Šljivo je kazao da knjige imaju 8.000 strana te da svako ko pročita prvu, pročitat će i ostale.

Recenzent Enes Pelidija ističe da je Šljivo cijeli život posvetio izučavanju prošlosti BiH u posljednjim decenijama osmanske vladavine.

– Ovaj period koji stoji na koricama ovog kompleta je samo okviran, jer se autor bavi događajima prije i poslije ovog perioda – kazao je Pelidija.

Značaj ove knjige je u činjenici što su mnoge ličnosti, događaji i krajevi koji su u historiji bili nepoznati ili manje poznati, zahvaljujući autoru, sada dostupni svima.

Knjigu je preporučio svima koje interesuje historija ili onima koji se protive postojanju Bosne i Hercegovine.

(agencije/mb)

Previous Starac Izet Dedić brežuljkom i nabujalim potokom zaklonjen od civilizacije: Život uz koze i Sokrata
Next Ovo je heroj Edhem Omerović čiji sin dobio otkaz sa posla zbog kleveta FTV-a

You might also like

HISTORIJA

Bosanskohercegovački vizionar

Prije 25 godina – 12. aprila 1994. godine – umro je Branko Mikulić: tim povodom donosimo dijelove iz teksta Art Rabicove knjige “Branko Mikulić” Branka Mikulića, apsolutno prvu personu bosanskohercegovačke

HISTORIJA

GODIŠNJICA POBUNE 13. SS HANDŽAR DIVIZIJE

Villefranche-de-Rouergue, gradić u južnoj Francuskoj, prije sedamdeset i dvije godine bio je poprište pobune pripadnika 13. SS Handžar divizije, čiji su pripadnici iz Bosne i Hercegovine onamo poslani na obuku.

HISTORIJA

Herceg Novi – grad bosanskih vladara

HERCEGNOVI (NOVI). Novi se nalazi u Župi Draževici, na morskoj obali. Dijelovi starog grada postoje i danas. Isti je prepravljan u vrijeme španjolske i mletačke vlasti. Grad Novi je osnovao