Adis Tanović izložbama fotografija i fotomonografijom predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Skandinaviji

Adis Tanović izložbama fotografija i fotomonografijom predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Skandinaviji

Autor promocije “BiH u EU” Adis Tanović organizirat će od 6. do 21. marta u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj 15 izložbi fotografija i prezentacija fotomonografije Bosne i Hercegovine.

Adis Tanović izložbama fotografija i fotomonografijom predstavlja BiH u Skandinaviji

Na izložbi će biti predstavljeno 30 fotografija nastalih u Sarajevu, Konjicu, Mostaru, Blagaju, Počitelju, Trebinju, Stocu, Travniku, Jajcu, Bihaću, Srebrenici, Banjoj Luci i Višegradu.

Fotomonografija BiH obuhvata više od 30 gradova, predstavljajući historiju i prirodno i kulturno naslijeđe naše zemlje.

Između ostalog, predstavljene su Kravice, vodopad Provalije u Stocu, vodopad u Jajcu, Nacionalni park Una (Štrbački buk), Vrelo Bosne, rijeke Drina, Neretva, Bregava, Buna, Vrbas, Pliva i Plivska jezera, Buško jezero, Boračko jezero, Bilećko jezero, Park prirode Blidinje, Duvanjsko polje i rijeka Šuica.

Na fotografijama su zabilježeni i mostovi, kao što je Stari most u Mostaru, Most “Mehmed-paše Sokolovića” u Višegradu, “Arslanagića most” u Trebinju, Stara kamena ćuprija u Konjicu, Kriva ćuprija u Mostaru, Latinski most i “Šeher Ćehajina ćuprija” u Sarajevu.

Predstavljene su i najznačajnije sačuvane kuće iz osmanskog perioda koje danas predstavljaju muzeje, kao što su Bišćevića kuća, Kajtaz kuća te Muslibegovića kuća u Mostaru, Svrzina kuća i kuća Alije Đerzeleza u Sarajevu i Šarića kuća u Stocu.

– Fotografije za izložbu “Prirodno i kulturno blago BiH” pripremao sam zadnje dvije godine i njima želim da predstavim kulturnu baštinu koju posjeduje naša država, prije svega mislim na graditeljsko naslijeđe, ali i prirodne ljepote naše zemlje, kao što su vodopadi, rijeke, jezera i sve što čini našu zemlju posebnom i što je izdvaja od drugih država – kazao je Feni Tanović.

Prva promocija će biti održana u Randersu (Danska), a nakon toga u Nacionalnom teatru u gradu Hobro. Za 8. mart fotomonografija BiH i izložba fotografija bit će predstavljena damama u gradu Herning.

Autor je naglasio kako će izložba i prezentacija biti održana, između ostalog, i u Ambasadi BiH u Oslu, te još 11 izložbi po Skandinaviji – Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.

– Cilj mi je da predstavim našu zemlju i da privučem veliki broj državljana tih zemalja na ove prezentacije i izložbe. Medijska kampanja na danskom, švedskom i norveškom je u toku i na društvenim mrežama se javlja veliki broj Skandinavaca koji potvrđuju dolazak na prezentacije i iznenađeni su priodnim ljepotama BiH – kazao je Tanović.

On očekuje da će prezentacija biti organizirana i na sajmovima turizma koji se održavaju u Skandinaviji da bi na još bolji i kvalitetniji način predstavio BiH.

– To je početak mog budućeg rada na prezentaciji države – istakao je Tanović.

Izložba “Prirodno i kulturno blago BiH” će biti održana i u Sarajevu od 1. do 10. aprila u Gazi Husrev-begovom hanikahu, dok će 11. aprila biti postavljena u Zavičajnom muzeju grada Konjica.

 

Previous Ljepote Šehera: Opis sarajevske čaršije iz 1634. godine
Next Davis Cup: Bosna i Hercegovina bolja od Tunisa

You might also like

TURIZAM

Kako izgleda zima u Nacionalnom parku UNA (FOTO)

  Nacionalni park Una bilježi rast broja posjeta iz godine u godinu. Veliki broj od tih turista, područje Nacionalnog parka posjećuje u ljetnim mjesecima. Ipak, fotogalerija koju nam je ustupio

BH RAZGLEDNICA

Vlašić među omiljenim destinacijama za novogodišnje praznike: Više od 10.000 posjetilaca

  Više od 10.000 posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i inostranstva  proslavilo je Novu godinu na Vlašiću, gdje je bio organizovan i doček na otvorenom, uz spektakularan vatromet koji je

TURIZAM

Bosna i Hercegovina bilježi konstantan rast turističkih posjeta, u martu 7,5% više turista u odnosu na mart ‘16.

U Bosni i Hercegovini u mjesecu martu 2017. turisti su ostvarili 75.521 posjetu, što je više za 34,8% u odnosu na februar 2017. i za 7,5% više u odnosu na