Švedska ministrica Aida Hadžialić započela zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini

Švedska ministrica Aida Hadžialić započela zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini

Ministrica obrazovanja Švedske Aida Hadžialić stigla je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a jutros se sastala sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Sastanak su održale i delegacije Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Švedske.

Ministrica obrazovanja će u okviru zvanične posjete našoj zemlji posjetiti i Univerzitet u Sarajevu gdje će održati predavanje o temi “Važnost obrazovanja u demokratskom društvu“.

Uoči dolaska u našu zemlju, najmlađa švedska ministrica Aida Hadžialić dala je intervju za Faktor.

INTERVJU – Aida Hadžialić, najmlađa švedska ministrica: Model iz Švedske primijeniti u BiH

Ovo je prvi put da Hadžialić posjećuje region od kada je imenovana za poziciju ministrice za visoko i srednje obrazovanje u septembru 2014. godine. Njena posjeta regionu, počela je dolaskom u BiH 7. marta, a nakon toga, 9. marta, Hadžialić odlazi u posjetu Hrvatskoj.

Aida Hadžialić, ministrica za visoko i srednje obrazovanje Kraljevine Švedske, najmlađa je osoba ikada imenovana za ministra u historiji Švedske. Rođena je 1987. godine u Foči, a u Švedskoj živi od 1992. godine.

Saradnja između Švedske i Bosne i Hercegovine može se dodatno ojačati, jer su te dvije zemlje itekako povezane, rekla je švedska ministrica. Istakla je kako u Švedskoj živi 80 hiljada građana porijeklom iz BiH, što čini “veliku dijasporu” ljudi koji nisu zaboravili domovinu.

– Moram reći da mi je drago da mogu biti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Došla sam u Sarajevo sa glasom švedske vlade, vjerujemo da se može ojačati saradnja naše dvije zemlje. U Švedskoj je velika bh. dijaspora koja želi investirati u BiH i podijeliti, ne samo ekonomski potencijal, već to raditi sa velikim srcem. Nije samo pitanje te bh. dijaspore, pitanje je također da švedski investitori žele naći nova tržišta, vjerujemo da BiH i druge države regiona mogu biti velika prilika Švedskoj kako bi se ojačao izvoz, na zadovoljstvo svih – rekla je Hadžialić, koja se u Sarajevu obratila na bosanskom jeziku.

Dodala je kako BiH treba biti član Evropske unije te da u tom smjeru Švedska podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu.

(Faktor.ba/agencije,mb)

Previous Beljo odbranio naslov prvaka Evrope
Next Zadovoljni turistički radnici: Mostar posjećen i u zimskom periodu

You might also like

NAŠI DANI

Odata počast Goranu Čengiću u sklopu obilježavanja Dana pravednika

  Društvo prijatelja Grada Sarajevo danas je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana pravednika, odalo počast Goranu Čengiću, rukometašu koji je izgubio život 1992. godina na Grbavici pri pokušaju spašavanja komšije Husnije Ćerimagića. Obojicu je

NAŠI DANI

Prelijepo arhitektonsko zdanje u starom dijelu Sarajeva: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini od danas u novom sjedištu

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović na svečanom programu otvorenja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu rekao je kako će

NAŠI DANI

Potvrđena optužnica protiv oca dječaka koji je u Lukavcu pucao u nastavnika i teško ga ranio

Općinski sud Lukavac je potvrdio optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Željka Mijatovića (51) iz Lukavca, oca dječaka koji je ljetos iz pištolja teško ranio nastavnika Nedima Omanovića u Osnovnoj školi Lukavac