Švedska ministrica Aida Hadžialić započela zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini

Švedska ministrica Aida Hadžialić započela zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini

Ministrica obrazovanja Švedske Aida Hadžialić stigla je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a jutros se sastala sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Sastanak su održale i delegacije Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Švedske.

Ministrica obrazovanja će u okviru zvanične posjete našoj zemlji posjetiti i Univerzitet u Sarajevu gdje će održati predavanje o temi “Važnost obrazovanja u demokratskom društvu“.

Uoči dolaska u našu zemlju, najmlađa švedska ministrica Aida Hadžialić dala je intervju za Faktor.

INTERVJU – Aida Hadžialić, najmlađa švedska ministrica: Model iz Švedske primijeniti u BiH

Ovo je prvi put da Hadžialić posjećuje region od kada je imenovana za poziciju ministrice za visoko i srednje obrazovanje u septembru 2014. godine. Njena posjeta regionu, počela je dolaskom u BiH 7. marta, a nakon toga, 9. marta, Hadžialić odlazi u posjetu Hrvatskoj.

Aida Hadžialić, ministrica za visoko i srednje obrazovanje Kraljevine Švedske, najmlađa je osoba ikada imenovana za ministra u historiji Švedske. Rođena je 1987. godine u Foči, a u Švedskoj živi od 1992. godine.

Saradnja između Švedske i Bosne i Hercegovine može se dodatno ojačati, jer su te dvije zemlje itekako povezane, rekla je švedska ministrica. Istakla je kako u Švedskoj živi 80 hiljada građana porijeklom iz BiH, što čini “veliku dijasporu” ljudi koji nisu zaboravili domovinu.

– Moram reći da mi je drago da mogu biti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Došla sam u Sarajevo sa glasom švedske vlade, vjerujemo da se može ojačati saradnja naše dvije zemlje. U Švedskoj je velika bh. dijaspora koja želi investirati u BiH i podijeliti, ne samo ekonomski potencijal, već to raditi sa velikim srcem. Nije samo pitanje te bh. dijaspore, pitanje je također da švedski investitori žele naći nova tržišta, vjerujemo da BiH i druge države regiona mogu biti velika prilika Švedskoj kako bi se ojačao izvoz, na zadovoljstvo svih – rekla je Hadžialić, koja se u Sarajevu obratila na bosanskom jeziku.

Dodala je kako BiH treba biti član Evropske unije te da u tom smjeru Švedska podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu.

(Faktor.ba/agencije,mb)

Previous Beljo odbranio naslov prvaka Evrope
Next Zadovoljni turistički radnici: Mostar posjećen i u zimskom periodu

You might also like

NAŠI DANI

Mektić: Kakvu sam ja tajnu odao ako se ništa nije dogodilo?

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je na pres-konferenciji u Sarajevu, komentirajući činjenicu da je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o provođenju istrage protiv njega, kazao da je to

NAŠI DANI

Od 15. decembra “Arix” na policama trgovina u Bosni i Hercegovini

Zvanično je završena rekonstrukcija parovoda od Termoelektrane Tuzla do Fabrike deterženata “Dita” Tuzla. Para bi u sistem trebala biti puštena već danas, čime bi početkom naredne sedmice počela proizvodnja praškastog

HISTORIJA

Primjer beogradske propagande: Skadar 800 godina bio srpska prijestonica!?

-Selekcije Kosova i Hrvatske sastaju se kvalifikacijama za Mundijal u gradu Skadru na Bojani, a grad je pun zastava. Fudbaleri Kosova dočekuju selekciju Hrvatske u kvalfikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. ponovo