Projekt Buroj Ozon: Turistički grad u općini Trnovo koštat će 4,5 milijardi KM!

Projekt Buroj Ozon: Turistički grad u općini Trnovo koštat će 4,5 milijardi KM!

Na području općine Trnovo, u blizini Sarajeva, bit će izgrađen najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi koji će sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotele, najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini te drugu potrebnu infrastrukturu, a što će stvoriti mogućnost zapošljavanja velikog broja ljudi.

Vrijednost tog projekta je oko 4,5 milijardi KM, a finansira ga kompanija Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Direktor te firme Ismail Ahmet danas je u Sarajevu s načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom potpisao Protokol o saradnji.

Ahmet je tom prilikom kazao da je potpisivanje dokumenta samo prvi korak ka izgradnji jakog partnerstva između vlasti BiH i kompanije Buroj Property Development.

Ta kompanija je, kako je kazao, jedna od vodećih za urbanistički razvoj i posvećena je tome da postane jak partner BiH u razvijanju ogromnog turističkog potencija koji država ima.

“Došli smo ovdje da radimo s vlastima Bosne i Hercegovine kao partner u cilju osiguravanja da profite i beneficije našeg zajedničkog projekta podijele Buroj Property Development i građani Bosne i Hercegovine”, istakao je Ahmet te dodao da firma koju predstavlja namjerava asistirati da Bosna i Hercegovina postane jedan od lidera u turizmu u zemljama okruženja i šire, piše Fena.

Ovakav projekt, smatra, neće donijeti samo direktne prihode od turista nego će direktno i indirektno stvoriti mogućnost zapošljavanja hiljada ljudi.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo je istakao da je potpisivanje Protokola historijski dan za Općinu Trnovo te da Općina time potvrđuje spremnost za partnerstvo u realizaciji projekta.

Naveo je da će biti potrebna pomoć viših nivoa vlasti jer projekt prevazilazi mogućnosti i kapacitete Općine Trnovo.

Projekt nosi naziv Buroj Ozon.

(Faktor.ba)

Previous Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1. februara 1888. godine
Next GAZI HUSREV-BEG

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Izabrano top 100 proizvoda u Bosni i Hercegovini

  Istraživačka agencija “Nielsen” predložila je oko 400 proizvoda za koje su putem online upitnika glasali trgovci iz Bosne i Hercegovine, a “In Store” magazin sinoć je u Sarajevu organizovao

Ekonomija/Biznis

Hotel u Bihaću proizvodnjom organskog povrća spriječio otpuštanje radnika

Zbog uticaja pandemije koronavirusa na turizam, veliki broj hotela prinudno je bio zatvoren, a pojedini vlasnici odlučili su se na otkaze. Vlasnici jednog od bihaćkih hotela pronašli su alternativan način

Ekonomija/Biznis

Hidroturbine iz Banovića će proizvoditi električnu energiju na evropskim rijekama

Saradnja firme Voith iz Austrije i firme Banstroj iz Banovića je počela prije par mjeseci i razvija se u dobrom smjeru za obje kompanije. Zbog ekspanzije gradnje hidroenergetskih objekata u