Slika “Sarajevo” iz 1992. godine u Dubaiju prodata za 1,14 miliona dolara

Slika “Sarajevo” iz 1992. godine u Dubaiju prodata za 1,14 miliona dolara

Slika egipatskog umjetnika Omara el-Nagdija pod nazivom “Sarajevo” iz 1992. godine prodata je na aukciji u Dubaiju za 1,14 miliona dolara.

Aukcija je održana 16. marta 2016. godine u organizaciji aukcijske kuće Christie’s, inače jedne od najpoznatijih aukcijskih kuća u ovoj branši.

Iako je slika bila procijenjene vrijednosti između 400.000 i 600.000 američkih dolara, dostigla je skoro dvostruku vrijednost tokom aukcije.

Iz aukcijske kuće Christie’s kažu da je ovo još jedan od primjera rasta tržišta umjetninama na području Bliskog istoka, ali i sve veće vrijednosti umjetnika s ovog područja.

El-Nagdi je egipatski umjetnik rođen 1931. i smatra se jednim od najznačajnijh živućih umjetnika u Egiptu.

– Njegova slika “Sarajevo” vjerovatno je jedan od najboljih prikaza užasa rata još od Picasove “Guernice”, navode iz aukcijske kuće Christie’s.

Izvor: oslobođenje.ba

Previous Bosanska kompanija na tehnološkom sajmu u Barceloni: Zirina rješenja za 220 miliona korisnika!
Next Uspostavljena nova aviolinija Ujedinjeni Arapski Emirati - Sarajevo

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Travnik: Javna rasprava Bosanska država u vidicima osporavanja i branjenja

  Javna rasprava Bosanska država u vidicima osporavanja i branjenja: Uz knjigu Rusmira Mahmutćehajića ‘O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama’ (Sarajevo: Connectum, 2018) Travnik, 6. decembar 2018, Centra za

KULTURA I UMJETNOST

U Mostaru promovisana poštanska marka ‘Karađoz-begova medresa’

  U Karađoz-begovoj medresi u Mostaru danas je promovisana poštanska marka povodom 460 godina postojanja te institucije, saopćeno je iz BH Pošte. Zbog velikog historijskog, ali i obrazovnog značaja Karađoz-begove medrese,

KULTURA I UMJETNOST

Mladi i talentovani Zeničani Ivan i Adi osvajaju nagrade (Video)

Da su naša djeca uspješna, talentovana i vrijedna i u ovo doba pandemije, pokazuju 17-godišnji Zeničani Ivan i Adi. Oni su osvojili prestižne nagrade na Svjetskom muzičkom takmičenju koje se