Najmlađi hafiz Bošnjak u Sjevernoj Americi

Pred sami kraj prošle godine, tačnije, 27. decembra, u džamiji Bosanski islamski centar Saint Louis, država Missouri, Sjedinjene Američke Države, održana je hafiska dova najmlađem hafizu Kur’ana, Bošnjaku koji živi na području Sjeverne Amerike.

Preporod je uspio kontaktirati mladog hafiza Zulkarnejna i ovdje donosimo razgovor koji je s njim obavio hafiz Nermin-ef. Spahić

– Kada si se odlučio da učiš hifz, i šta je najviše uticalo na tebe da kreneš tim putem ?

Hafiz Zulkarnejn: Od ranog djetinjstva kada sam počeo sa učenjem sufare zavolio sam arapski tekst, a pogotovo riječi Kur’ana Časnog. U petoj godini sam sa svojim babom naučio sufaru i počeo sa učenjem Kur’ana. Sa svakom novom surom u meni se budila želja da još više naučim, a u tome sam imao podršku svojih roditelja. Jedan od presudnih momenata u mom životu bio je upis u Islamsku školu koju vodi moj muhaffiz Harun Khan. Njegovim zalaganjem i žrtvom ja sam još više zavolio učenje Kur’ana, tako da sam hvala Allahu, svoj hifz uspio da završim u toku dvije godine. U mojoj kući svi vole Kur’ana, o Kur’anu se govori, Kur’an se sluša, tako da sam od ranog djetinjstva zavolio Kur’an, I želja mi je bila da budem hafiz Kur’ana Časnog.

– Koliko su roditelji pomogli da ostvariš svoj cilj?

Hafiz Zulkarnejn: Najveću zahvalnost želim iskazati svojim roditeljima koji su me bodrili čitavo vrijeme, hrabrili me, podržavali, pomagali i na svaki način ulijevali samopouzdanje da završim hifz i postanem hafiz Časnog Kur’ana. Svaki dan su me vozili 40 kilometara do škole u jednom pravcu, a onda navečer dolazili po mene. Na tome se svojim roditeljima ne mogu zahvaliti i nadam se da će nas dragi Allah zaogrnuti Svojom Milošću na Sudnjem danu, a mojim roditeljima dati lijepi Džennetu-l-firdevs.

– Da li si imao razumijevanja od svojih školskih drugara ?

Hafiz Zulkarnejn: Imao sam veliku podršku i razumijevanje svojih vršnjaka. Koristili smo priliku da jedni druge ispitujemo i da stvorimo takmičarski duh, tj. da se takmičimo ko će više i bolje naučiti Kur’ana napamet.

-Tvoj mahaffiz Harun Khan je veoma mlad, da li je to pomoglo u tvom lakšem učenju Kur’ana?

Hafiz Zulkarnejn: Da, mlad je, ali je i strog. Njegov metod i pristup koji primjenjuje sa nama tokom učenja Kur’ana napamet mnogo nam je pomogao da lakše savladamo hifz. Tokom dana, jedan dio vremena provedemo u učenju Kur’ana, a zatim se igramo, zajedno s njim, tako da mi je to mnogo pomoglo u mom učenju hifza.

– Sada kad si završio učenje Kur’ana napamet, škola se nastavlja, da li ćeš imati daljnje usavršavanje, i kako misliš održati hifz?

Hafiz Zulkarnejn: Moj plan je da nastavim dalje raditi na usavršavanju učenja Kur’ana sa muhaffizom Harunom, jer program hifza je u sklopu moje škole koju pohađam, tako da će mi i to dosta pomoći, kako ne bih zaboravio hifz. Također, svaki ramazan imamo priliku da klanjamo teraviju sa hatmom i to će mi dosta pomoći, a tu su i razna takmičenja. Nadam se i molim Allaha dž.š., da mi pomogne da ne zaboravim ono što sam naučio.

– Glavni imam Sabahudin-ef. Ćeman je na svečanosti rekao da će Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike platiti sve troškove ako se odlučiš da svoj hifz ozvaničiš pred Komisijom Rijaseta u Bosni. Da li imaš namjeru da i taj dio završiš?

Hafiz Zulkarnejn: Meni bi bila čast da dobijem diplomu pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jer sam Bošnjak musliman, i to je moja zajednica. Ovom prilikom želim se zahvaliti našem glavnom imamu Sabahudin-ef. Ćemanu na njegovoj ličnoj podršci, kao i podršci Islamske zajednice da mi osiguraju troškove putovanja za polaganje hifza pred Komisijom Rijaseta IZ BIH.

– I za kraj, da li imaš nešto da poručiš svojim vršnjacima?

Hafiz Zulkarnejn: Želim samo da kažem da se osjećam ponosan što me je Allah dž.š., izabrao da budem čuvar Božije Riječi i na tome se ne mogu prestati zahvaljivati Allahu.

preporod.com

Previous Promovisan roman o Bosni, Bošnjacima i sultanu Fatihu
Next Zašto su u Goraždu do 15 sati ulice skoro prazne?! Odgovor će vas iznenaditi...

You might also like

NAŠI LJUDI

Porijeklo njenog prezimena je iz doba Kulina bana: Ayse Kulin, poznata turska književnica bosanskih korijena

Piše: Irfan Mirza, autor knjige ‘The hisory of Bosnia & Herzegovina’ -Kad sam dolazio na potpisivanje knjige poznate Turske autorice Ayse Kulin, rekao sam svojoj suprugi kako je možda ona

NAŠI LJUDI

Edin Gali odmara u Bihaću: Ništa ljepše od naše rijeke Une!

Edin Galijašević, poznat kao Edin Gali već godinama uspješno gradi glumačku karijeru u Americi, a prije nekoliko dana došao je na višesedmični odmor u Bosnu i Hercegovinu. Naravno pošto je

NAŠI DANI

‘Bošnjaci u Hrvatskoj izloženi prijetnjama i uvredama, a politički su marginalizirani’

  Čelnici SDA Hrvatske podržani predstavnicima bošnjačkih organizacija u Hrvatskoj upozorili su na neravnopravan položaj Bošnjaka u Hrvatskom saboru i političkom životu uopće, na vrijeđanja i prijetnje po nacionalnoj osnovi