BBC: Stari most među sedam nepoznatih arhitektonskih čuda

Bosnia, Stari Most, bridge

Bosnia’s Stari Most

 

Na stranici britanske medijske kuće BBC Stari most u Mostaru, Bosna i Hercegovina, svrstan je među sedam veoma malo poznatih čuda ovoga svijeta.

Među svjetskim čudima u koja se ubrajaju zgrada parlamenta u Bukureštu, veliki Indijski zid, džamija Šaha Lotfollaha u Iranu, simetrične stepenice u Indiji, džamija Djenne na Maliiju, nalazi se i Stari most u Mostaru.

Bucharest Palace, Quora, Husna Haq

The Palace of the Parliament in Bucharest, Romania

Ako u svakoj zemlji neka akrhitektonska građevina ima svoju priču, bosnanskohercegovački Stari most ima svoju povratničku slavu.

Stari most je izgrađen od 456 blokova lokalnog kamena čak 1566. godine, a izgradio ga je turski arhitekta Mimar Hajrudin, piše BBC.

-Bio je srce ovoga grada 427 godina. Devedestih godina je porušen u bombardovanju tokom agresije na BiH. Da bi ideja o njegovoj rekonstrukciji oživjela bilo je potrebno 10 godina. Tako je on konačno obnovljen i ponovo otvoren 2004. godine. Iako se most promijenio, tradicija je ostala ista. Svake godine se na njemu održava takmičenje u skokovima u hladnu Neretvu u kojima mještani pokazuju svoje umijeće ali i hrabrost, piše BBC.

Chand Baori, India, Quora

The symmetrical steps of India’s Chand Baori stepwell

Iran, Sheikh Lotfollah Mosque, Quora

Iran's stunning Sheikh Lotfollah Mosque

The Great Wall of India, Kumbhalgarh Fort, Quora

The Great Wall of India

Derawar Fort, Pakistan, Quora

Derawar Fort in Bahawalpur, Pakistan

Mali, Great Mosque of Djenne, Quora

Mali’s Great Mosque of Djenne

(BBC/NAP/mb)

Previous Tragom pisane baštine BiH - Rukopisi Crkve bosanske
Next Vlašić okupan suncem, veliki broj gostiju iz BiH i regiona

You might also like

NAŠI DANI

Završena obnova zgrade “Pancirka“ na Dobrinji

  Završena je obnova zgrade “Pancirka”, simbola odbrane Dobrinje i grada Sarajeva, koja je tokom rata pretrpjela velika oštećenja. U sklopu radova urađena je kompletna termo – fasada i zamijenjena

NAŠI DANI

‘Ne postoji bilo kakva mogućnost da bilo ko obuče pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u drugu uniformu’

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general pukovnik Senad Mašović u intervjuu za Radiosarajevo.ba je vrlo otvoreno komentirao današnje poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji u Banjoj Luci zatražio od komande Trećeg pješadijskog

NAŠI DANI

Scenarista i pisac Dušan Kovačević: Srbija više nikad ne smije ratovati, novi rat značio bi nestanak Srbije

Srbijanski akademik, scenarista i pisac Dušan Kovačević kazao je kako Srbija više nikada ne smije ratovati i da sve probleme sa susjedima mora riješavati dijalogom, prenosi agencija Patria. – Srbija