Svjetski mediji o haškoj odluci

Svjetski mediji o haškoj odluci

Svjetski mediji pratili su izricanje presude Radovanu Karadžiću i objavili prve komentare.

New York Times navodi kako je Karadžić optužen za genocid u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora, te kako je Karadžić bio na čelu kampanje terora koja je bila uperena protiv civila u Srebrenici i opsade Sarajeva.

The Huffington Post navodi da je Karadžić najviše rangirani političar iz bivše Jugoslavije koji je optužen za genocid.

BBC piše kako je Karadžić najviši rangirani političar optužen za genocid i zločine u Bosni i Hercegovini te da je to suđenje bilo jedno od najvažnijih suđenja za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata.

Guardian navodi kako je Radovan Karadžić odgovoran za genocid u Srebrenici 1995. godine i naglašava kako je ovo najvažnija presuda u 23-godišnjoj historiji postojanja ovog suda te navodi kako u jednom dijelu Bosne i Hercegovine još uvijek  ima veliki broj onih koji Karadžića smatraju za heroja.

I zapadne agencije su prenijele vijest o osudi Radovana Karadžića na 40 godina zatvora pred Haškim tribunalom uz ocjenu da su suđenje i presuda bivšem lideru bosanskih Srba veoma važni za Haški tribunal i međunarodno pravosuđe uopće.

Riječ je o izuzetno važnom suđenju za Tribunal i razvoj međunarodnog prava, ocjenjuje AP, podsjećajući da je Karadžić najviši lider bosanskih Srba kome je suđeno pred sudom u Hagu.

“Karadžićeva osuda će vjerovatno ojačati međunarodno pravosuđe u domenu krivične odgovornosti političkih lidera za zločine koje počine snage pod njihovom kontrolom”, ocjenjuje američka agencija.

„Tužioci su optužili Karadžića da je bio odgovoran kao politički lider i glavnokomandujući srpskih snaga u Bosni i Hercegovini, koje su optužene za najgora zlodjela tokom rata, a 70-godišnji Karadžić je insistirao da je nevin i da su njegove akcije bile usmjerene na zaštitu Srba“, piše AP.

Italijanska agencija Ansa javlja da je Karadžić proglašen krivim za 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući masakar u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora. Ta agencija podsjeća da je Karadžić, kome je sada 70 godina, uhapšen prije manje od deset godina dok se prerušen krio u Beogradu.

Bloomberg javlja da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora za ulogu u sukobu podstaknutom raspadom Jugoslavije.

U sukobima u Bosni i Hercegovini poginulo je više od 100.000 ljudi, a “ta ubistva su počinjena kao dio dobro organizovanog plana, a optuženi je dao značajan doprinos tim zločinima”, izjavio je sudija u zaključcima, prenosi američka agencija, podsjećajući da je rat u Bosni i Hercegovini bio najgori od sukoba podstaknutih raspadom Jugoslavije.

Izvor: Agencije

Previous Pred izricanje presude Karadžiću: Mape bivših logora, grobnica i mjesta masovnog silovanja
Next 21 godina od oslobađanja planine Vlašić – sjećanje na briljantnu pobjedu Armije RBiH (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović: Provođenje presude Sejdić – Finci znači brisanje etničkih prefiksa članova Predsjedništva

Presudom Sejdić-Finci nedvosmisleno je utvrđeno da se Bosna i Hercegovina ne može svesti na prosti zbir svoja tri najbrojnija naroda. Ona je znatno više od toga. Ona je evropska, demokratska

NAŠI DANI

Korajlić i Kržalić složni: Napad u Rusiji je bio predstava

O terorističkom napadu u predgrađu Moskve, za koji je odgovornost preuzeo ISIL, u emisiji Rezime govorili su profesori na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu –

NAŠI DANI

Dačić se hvali kako je Beograd ugošćavao talibane – tri puta

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su talibani prije nekoliko godina direktno sa fronta dolazili u Beograd na pregovore sa tadašnjim vlastima Afganistana, i da su ti pregovori