Pismo ministrici Sandals: Bošnjaci u Kanadi ogorčeni zbog neistina o historiji Bosne napisanih u knjizi “Face of Nation”

Pismo ministrici Sandals: Bošnjaci u Kanadi ogorčeni zbog neistina o historiji Bosne napisanih u knjizi “Face of Nation”

Nažalost, nekima historijski fakti ne odgovaraju, tako da krivotvorenjem činjenica i plasiranjem neistina u javni prostor pokušavaju dostići nešto što u stvarnosti nikada nisu mogli.

“U ime 350.000 sjevernoameričkih Bošnjaka od kojih više od 50.000 živi u Kanadi i koji su uglavnom preživjele žrtve, potomci žrtava i svjedoci genocida u Bosni i Hercegovini, najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi, tražimo od vas da iz naučno nastavnog procesa povučete knjigu “Face of Nation”, izdanje 2000. godina, grupa autora: Angelo Bolotta, Jennifer Watt, Charles Hawks, Fred Jarman i Marc Keirstad.

U navedenoj knjizi se iznose laži o bosanskohercegovačkoj historiji. Između ostalog u knjizi stoji da je za vrijeme Prvog svijetskog rata Bosna i Hercegovina bila srpska provincija u kojoj je većina stanovnika pripadala srpskoj populaciji, te da su mnogi težili povratku Srbije.

Ovo ne odgovara historijskoj istini o čemu možete provjeriti kod kredibilnih naučno istraživačkih institucija u Kanadi. Djeca koja pohađaju vašu školu, bosanskohercegovačkog porijekla, su ponižena ovim neistinama. Njihovi roditelji koji su već jednom preživjeli zločine agresije i genocida takođe veoma teško podnose laži o historiji Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da znanje mora biti bazirano na činjenicama, a ne na lažima, tražimo od vas da navedenu knjigu povučete iz nastavnog procesa. Obavještavamo vas da ćemo o ovome informisati nadležne organe kako provincije Ontario, tako i organe federalne vlade” –  navodi se u saopćenju kojeg potpisuju Eldin Elezović, Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Emir Ramić, Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

  • Dobro nam je poznata propaganda komšija, posebno ona koja se tiče historije. Isto tako poznate su nam i činjenice. Na njima svakodnevno moramo insistirati i ponavljati ih.

Činjenica je da Bosna nikada nije bila srpska zemlja, čak ni onda kada su istočne komšije bile na vrhuncu moći – za vrijeme cara Dušana Nemanjića. Isti je sa svojom vojskom (1350. godine) organizovao pohod na Bosnu i kraljevski Bobovac – bez uspjeha!

Nažalost, nekima historijski fakti ne odgovaraju, tako da krivotvorenjem činjenica i plasiranjem neistina u javni prostor pokušavaju dostići nešto što u stvarnosti nikada nisu mogli.

(MiruhBosne)

Previous ZAVIDOVIĆI: OTKRIĆE NAJVEĆE KAMENE KUGLE U EVROPI
Next Bosanski navijači krenuli u Cirih

You might also like

NAŠI DANI

Strik: Schmidt otkazao dolazak u Brisel, već dva mjeseca se krije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt otkazao je dolazak na sjednicu Odbora za vanjske poslove Evropskoj parlamenta 30. novembra u Briselu, potvrdila je europarlamentarka Tineke Strik,

NAŠI DANI

Operativne snage zaštite i spašavanja iz FBiH vraćaju se iz Slovenije 26. augusta

 Federalni štab civilne zaštite danas je na hitnoj vanrednoj sjednici donio naredbu da se angažman operativnih snaga zaštite i spašavanja iz Federacije Bosne i Hercegovine koje su okviru operacije pružanja

NAŠI DANI

Udruženje Pomozi.ba počelo s podjelom iftara u Gazi

Od prvog dana ramazana, svetog mjeseca muslimana, Udruženje Pomozi.ba iz Sarajeva počelo je s distribucijom iftara u Gazi, javlja Anadolu. Dnevno se dijeli 300 iftara, te je do kraja ramazana