FERHADIJA FOTO NATJEČAJ, APRIL 2016: POZIV ZA FOTOGRAFE DA POSJETE BANJA LUKU

FERHADIJA FOTO NATJEČAJ, APRIL 2016: POZIV ZA FOTOGRAFE DA POSJETE BANJA LUKU

U povodu otvaranja Ferhat-pašine džamije (Ferhadija) u Banja Luci pokrenut natječaj za odabir najuspjelije fotografije

U Banja Luci će 7. maja 2016. godine biti otvorena Ferhat-pašina džamija (Ferhadija), jedan od najznačajnijih objekata sakralne arhitekture osmanskog vremena. Tim povodom pokrenut je Ferhadija foto natječaj za izbor najuspjelije fotografije na temu Ferhadija. Natječaj je otvoren od 1. do 15. aprila 2016. godine, a na njemu mogu sudjelovati profesionalni fotografi, amateri, novinari, studenti i svi oni koji smatraju da njihova fotografija zavrjeđuje da se pokaže drugima.

„FERHADIJA FOTO NATJEČAJ organizira se prvi put u aprilu 2016. godine. Motiviran je činjenicom da je ovaj historijski objekat kao dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine pod zaštitom Države srušen 1993. godine, te da je sagrađen istovjetni objekat pod preciznim praćenjem stručnjaka. Takav događaj izazvao je veliku pažnju fotografa, a natječaj je prilika da oni pokažu svoje uradke. Na Natječaj se mogu dostaviti fotografije načinjene bilo kada, u bilo koje vrijeme i sa bilo koje pozicije“, stoji u tekstu Natječaja, koji su pokrenuli BMG Bosanska medijska grupa i Muftijstvo Banja Luka.

Za tri najuspjelije fotografije, koje odabere stručni žiri, bit će dodijeljene vrijedne nagrade. Četvrta nagrada bit će dodijeljena za fotografiju koja osvoji najveći broj „lajkova“ na Facebook stranici, a autori pedeset najuspelijih fotografija dobit će priznanje Ferhadija i sudjelovat će na kolektivnoj izložbi organiziranoj u Banja Luci uoči otvorenja Ferhadije.

Džamija Ferhadija sagrađena je 1579. godine kao svojevrsno graditeljsko remek-djelo. Iako pod zaštitom države Ferhadija je 7. maja 1993. godine srušena do temelja, a njen materijal bačen na smetlište. Ponovna izgradnja otpočela je 2001. godine, kada je postavljen kamen temeljac, javlja BMG Bosanska medijska grupa.

ferhadija_samir_zahirovic_1a

Ferhadija (Foto: Samir Zahirović)

U nastavku je tekst Natječaja…

F e r h a d i j a foto natječaj
Izbor najuspjelije fotografije Ferhat-pašine džamije (Ferhadije) u Banja Luci

Natječaj se organizira u povodu svečanog otvorenja džamije 7. maja 2016. godine

Pravila natječaja
PRAVILNIK O PRIJAVLJIVANJU FOTOGRAFIJA
TRAJANJE NATJEČAJA: od 1.4. 2016. do 15.4. 2016. (ponoć)
CILJ NATJEČAJA: Natječaj ima za cilj da skrene pažnju fotografa i široke javnosti na fotografiju kao umjetnost i kao jezik kojim se može ispričati priča o Ferhadiji kao jednom od najuspjelijih djela sakralne arhitekture osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini, te da valorizira fotografski izražaj i umijeće iskazano kroz načinjene fotografije Ferhadije.

BROJ FOTOGRAFIJA: Autori mogu dostaviti maksimalno deset fotografija

KAKO DOSTAVITI FOTOGRAFIJE: Fotografije treba dostaviti na e-mail: ferhadija.foto@gmail.com . U istom e-mailu dostaviti kratku biografiju i kontakt podatke autora.

KARAKTERISTIKE DOSTAVLJENIH FOTOGRAFIJA: Fotografije ne mogu biti manje od 2.000 pix po dužoj strani, niti trebaju biti prelaziti veličinu od 5 Mb . Autori čiji radovi budu odabrani za Izložbu imaju obavezu da nakon dostavljene obavijesti pošalju fotografije u visokoj rezoluciji najkasnije dva dana nakon objave rezultata.

KO MOŽE SUDJELOVATI NA NATJEČAJU: profesionalni fotografi i foto-amateri, ali i svi oni koji smatraju da su načinili fotografiju Ferhadije vrijednu pokazivanja
DORADA FOTOGRAFIJE: Fotografije mogu biti dodatno obrađene u programima za obradu fotografija samo u okviru dorade svjetline, oštrine, kontrasta i saturacije. Veće manipulacije na fotografijama nisu dopuštene (hdr, kolaž i slično…)

Principi organizacije natječaja
FERHADIJA FOTO NATJEČAJ organizira se prvi put u aprilu 2016. godine. Motiviran je činjenicom da je ovaj historijski objekat kao dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine pod zaštitom Države srušen 1993. godine, te da je sagrađen istovjetni objekat pod preciznim praćenjem stručnjaka. Takav događaj izazvao je veliku pažnju fotografa, a natječaj je prilika da oni pokažu svoje uradke. Na Natječaj se mogu dostaviti fotografije načinjene bilo kada, u bilo koje vrijeme i sa bilo koje pozicije.

Fotografije pristigle na FERHADIJA FOTO NATJEČAJ bit će tretirane potpuno ravnopravno prilikom ocjenjivanja. Ocjenjivat će ih stručni žiri od pet osoba i odabrati tri pobjedničke fotografije, tako što će se zbrajati bodovanja svih članova Žirija.

Prva nagrada Ferhadija Diamond – Autor fotografije koja osvoji 1. mjesto dobit će kao nagradu fotoaparat ili vrijednost u novcu 1.500 KM, a fotografija će biti štampana na bilbordima i drugim plakatima koji promoviraju i najavljuju otvorenje Ferhadije.

Druga nagrada Ferhadija Gold – Autor drugoplasirane fotografije dobit će kao nagradu fotoaparat ili vrijednost u novcu 1.000,00 KM

Treća nagrada Ferhadija Silver – autor trećeplasirane fotografije dobit će kao nagradu 600,00
Ferhadija Social Media – Fotografija koja bude imala najviše lajkova na Facebook stranici Ferhadija foto natječaj dobit će specijalnu nagradu mini-laptop.

Nagrada Ferhadija Svi autori čiji radovi budu izabrani za Izložbu dobit će nagradu Ferhadija. Izložba fotografija sa FERHADIJA FOTO NATJEČAJA bit će upriličena 5. maja 2016. godine u Banja Luci, a bit će izloženo 50 najuspjelijih fotografija. Izložba će biti prikazana i u drugim mjestima.

Učesnici Ferhadija foto natječaja odgovorni su za svoje postupke tokom sudjelovanja u Natječaju, a pri tome moraju voditi računa o drugim učesnicima i osobama koje susreću tokom kreiranja fotografija (o njihovoj privatnosti i pravima).

AUTORSTVO nad dostavljenim fotografijama se podrazumijeva. Učesnici Natječaja dostavljanjem fotografija potvrđuju da su isključivo oni autori tih fotografija. Dostavljanjem tuđih fotografija snose odgovornost po Zakonu o autorskim pravima. Organizator zadržava pravo da određene autore i fotografije zbog kršenja pravila diskvalificira.

Autori koji dostavljaju fotografije na natječaj zadržavaju Copyright i druga autorska prava koja ima po zakonu pripadaju. Dostavljanjem fotografija na Natječaj autori prihvataju da njihove fotografije budu korištene na izložbi, u službenim publikacijama, marketinškim i propagandnim aktivnostima, u medijima i u drugim projektima koje provodi organizator s ciljem predstavljanja ili promocije Ferhadije, odnosno u projektima povezanim sa manifestacijom Ferhadija foto natječaj i u publikacijama Muftijstva Banja Luka i BMG Bosanske medijske grupe, kao organizatora Natječaja. U korištenim fotografijama uvijek će se navesti ime i prezime autora. Svi nominirani i pobjednički radovi ulaze u fundus Natječaja, a njima će biti upravljano u skladu sa pozitivnim iskustvima i po pravilima struke.

Organizatori Natječaja:
BMG Bosanska medijska grupa
Muftijstvo Banja Luka

(bosnjaci.net)

Previous Džanan Musa: BiH je jedna veličanstvena zemlja
Next Neobičan poklon mladih visočkih inženjera: Haris i Irfan za izgradnju lokalne škole donirali znanje

You might also like

NAŠI DANI

Iftar ispod Starog mosta okupio oko hiljadu mladih

  Tradicionalni Omladinski iftar na platou ispod Starog mosta u organizaciji Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ Mostar, Info-servisa za mlade, Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru i Kulturno-edukativnog centra Sehara

NAŠI DANI

Tabaković: Prijateljski odnosi RH prema BiH su notorna laž, neka vrate otetu imovinu

Sulejman Tabaković, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nezavisni je pravnik, specijaliziran za pitanja sukcesije.  Trideset godina je radio u Vladi Republike Hrvatske, od toga je deset bio načelnik pravnih poslova

NAŠI DANI

Muftija Fazlović u Vlasenici: Kontinuirani pritisci na Bošnjake neće postići svoj cilj

 Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović sinoć je u Hajrija džamiji u Vlasenici zajedno s džematlijama klanjao teravih-namaz, te ovom prilikom poručio da su pritisci na Bošnjake u ovom gradu kontinuirani, ali