Dan kada su se košarkaši Bosne popeli na tron

Dan kada su se košarkaši Bosne popeli na tron

Sarajevski studenti su 5. aprila 1979. godine u povijesnom meču u Grenoblu slavili protiv italijanskog Emersona.

Piše: Muhamed Bikić

Petog aprila navršava se 37 godina od najvećeg uspjeha bosanskohercegovačke košarke, osvajanja titule klupskog prvaka Evrope, što je sarajevska Bosna ostvarila 1979. godine u povijesnom finalnom meču u Grenobleu protiv italijanskog Emersona, savladavši ga rezultatom 96:93.

Pred oko 12 hiljada gledalaca, od kojih je veliki broj bio navijača „Studenata“ – i to iz svih krajeva bivše države, doslovno od Vardara, pa do Triglava – Mirza Delibašić, Žarko Varajić, Boro Vučević, Predrag Benaček, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Svetislav Pešić, Almir Dervišbegović, Sulejman Duraković, predvođeni fenomenalnim trenerom Bogdanom Tanjevićem, pokazali su do tada neviđeno košarkaško umijeće, koje je zadivilo ne samo Stari kontinent, već svijet.

Autor antologijske rečenice: „Njihova igra je podsjećala na najljepšu sevdalinku“, bio je komentator direktnog prenosa utakmice Zoran Popovski.

Srušili predrasude o malim timovima

Po povratku u Sarajevo, na aerodromu Butmir šampione su dočekale hiljade ljudi pjesmom: „Haj nek’ se čuje, čuje, haj nek’ se zna, da je naša Bosna nepobjediva!“

Te 1979. godine je bilo 22. izdanje Kupa evropskih prvaka u košarci. Učestvovale su 22 ekipe koje su bile podijeljene u četiri grupe po četiri ekipe i dvije grupe po tri. Samo prvi iz svake grupe išao je u poluzavršnu grupu, a najbolja dva kluba iz poluzavršne grupe igrala su završnicu. To su bili Emerson Varese i Bosna. Daljnji poredak je bio: Maccabi Tel Aviv, Real Madrid, Joventut Barcelona, Olympiakos.

Put do trona Evrope “Studenti” su započeli sa dvije uvjerljive pobjede protiv Limasola sa Kipra (104:45 u Skenderiji i 98:47 u gostima). Sarajlije su u predtakmičenju slavile i dvije pobjede protiv Partizanija iz Tirane (99:64 i 78:76), kao i jednu protiv čehoslovačke Zbrojovke iz Brna (107:105, poraz 89:90).

Zatim je uslijedilo takmičenje u finalnom dijelu. U dosta neizvjesnoj trci, Bosna je na kraju pretekla i peterostrukog prvaka Evrope, madridski Real (114:109 u Sarajevu, 89:95 u Madridu) i dvostrukog pobjednika ovog takmičenja, izraelski Maccabi iz Tel Aviva (101:87 kući, 70:97 u Tel Avivu), a daleko iza „Studenata“ ostali su španski Juventud (85:84 i 98:94) i grčki Olympiakos (72:69 i 88:83). Jedino je italijanski Emerson ostao ispred, mada je u međusobnom omjeru Bosna ostvarila istovjetan skor. U Vareseu je pobijedio Emerson 92:73, a u Sarajevu Bosna,104:85.

Niko nije mogao ni sanjati da će ekipa sarajevskih studenata biti prva sa područja bivše Jugoslavije koja je osvojila ovaj veliki trofej i time srušila sve predrasude o malim timovima koji ne mogu postići vrhunske rezultate. Poslije će to poći za rukom zagrebačkoj Ciboni (dva puta), splistskoj Jugoplastici (tri puta) i beogradskom Partizanu. Ustvari, od 1979. do 1992. godine, najljepša evropska košarka se igrala na prostorima bivše Jugoslavije, a i sama reprezentacija je bivala evropski i svjetski prvak, te olimpijski pobjednik, a u najboljoj selekciji uvijek je bilo igrača iz sarajevske Bosne.

Ova šampionska generacija Bosne, nažalost, danas se rasula po svijetu. Neki od njih su otišli iz bosanskohercegovačke prijestolnice zauvijek, neki dolaze povremeno, a neki više nisu s nama, dvojica iz te slavne generacije. Prvi je otišao najveći među njima koji je osvojio sve što se moglo osvojiti, Mirza Delibašić Kinđe, a drugi Sabahudin Dino Bilalović, koji je igrao čak i za Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu 1993. godine u Njemačkoj i bio najbolji strijelac.

Inače, Košarkaški klub Bosna je osnovan 1951. U naredne četiri godine, klub – čiji su članovi uglavnom bili studenti Sarajevskog univerziteta – takmičio se u gradskoj ligi, da bi 1955. godine osvojio prvi u nizu trofeja, Kup grada Sarajeva i tim dostignućem se plasirao u viši rang takmičenja, Republičku ligu Bosne i Hercegovine.

Teška vremena 

Naredne dvije decenije stvarana je generacija koja će „Studente“ odvesti u Prvu jugoslovensku košarkašku ligu. Stariji ljubitelji košarke u Sarajevu danas prepričavaju, nezaboravni meč gradskih rivala Bosne i Željezničara. Odigran je 28. aprila 1972. godine u Skenderiji. „Studenti“ su slavili i od tada kreće šampionski put, koji je krunisan osvajanjem evropskog trona.

Prva titula prvaka države osvojena je u sezoni 1977/78. U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije – u sezonama 1979/80 i 1982/83. Od značajnih ino-nastupa treba istaći drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1980. godine u Brazilu.

Nakon pet godina kontinuiranih uspjeha dolazi do neminovne smjene generacije i kada su mladi igrači  trebali vratiti Bosnu u vrh jugoslovenske košarke, rat je prekinuo njihove snove i oni su se raspršili širom svijeta. U ratnom periodu Bosna je egzistirala uz dosta poteškoća, da bi dolaskom mira opet stvorila respektabilnu ekipu koja je bila prvak i osvajač Kupa BiH, te učesnik regionalne lige.

Nažalost, danas su košarkaši Bosne, pod imenom Bosna Royal drugoligaši i skoro bez navijača i bez svoje kultne dvorane Skenderije (danas „Mirza Delibašić“). Mnogo je faktora utjecalo na sve to… Nesposobnjakovići u i oko ovog proslavljenog i uzornog kluba. Dalje, mnogi su prodefilovali Bosnom, bilo je tu i bivših asova, ali niko nije uspio iznaći pravi „modus vivendi“. Istina, klub i danas živi, egzistira skoro pod istim imenima. Ali samo je to ostalo u znak sjećanja na slavne „Studente“.

Ko je kriv? Svi, pa i mi sami novinari. Jer nismo na vrijeme reagirali na pravi način i prozvali odgovorne, a ni danas ne prozivamo. Nego, neće niko nikome da se zamjera i pustili smo da Miljacka „tiho teče“ i da, nekada slavnoj Bosni odbrojavaju „posljednje veče“. To se nije smjelo desiti, ni po koju cijenu. Odavno se igraju posljednji trenuci utakmice!

Izvor: Al Jazeera

 

Previous Obilježena 24. godišnjica odbrane Policijske akademije na Vracama
Next Pjesme stranih muzičara poklonjene Sarajevu i Bosni (Video)

You might also like

SPORT

IVICA OSIM: Ne mislim da je Grčka bolja od nas, ali iskreno mislim da su Grci puno veći patrioti nego mi

Nekadašnji jugoslovenski reprezentativac i selektor, predsjednik Komiteta za normalizaciju stanja u NFSBIH, budući počasni predsjednik Fudbalskog saveza BiH, te fudbalski filozof Ivica Osim (70) prokomentarisao je utakmicu između Grčke i

HISTORIJA

Majka kirgiske nacije: Žena koja je ujedinila narod i suprotstavila se Rusima i Kinezima

Jednu od značajnih uloga u historiji Republike Kirgistan predstavlja Kurmanjan Datka.   Ona je zbog svoje hrabrosti i zalaganja za ujedinjenje i nezavisnost te države priznata kao majka kirgiske nacije.

SPORT

Oni pobjeđuju: Amel Tuka (VIDEO)

Svijet ga je upoznao u Monte Carlu. Na mitingu Dijamantne lige postao je vlasnik najboljeg rezultata svijeta i rekorder Balkana. U Pekingu je osvojio prvu svjetsku medalju za Bosnu i