Bilijar stolovi iz Brčkog pod oznakom “Made in BiH” i na inostranom tržištu

Bilijar stolovi iz Brčkog pod oznakom “Made in BiH” i na inostranom tržištu

Kompanija Glinac iz Brčkog jedinstvena je u regionu, bavi se proizvodnjom i prodajom bilijara i bilijarske opreme te prodajom i servisom aparata za zabavu.

Firma je osnovana 1988. godine iz ljubavi, prema ovom vidu zabave, koju je Samir Glinac, vlasnik kompanije naslijedio od svog oca, inače velikog igrača i zaljubljenika u bilijar.

Priča počinje kada Samir dolazi sa odsluženja vojnog roka iz tadašnje JNA. Posla nije bilo, a moralo se ići dalje, raditi i zarađivati. Počeli su sa prodajom tuđih bilijara, a nakon nekog vremena kada su uočili nedostatke, odlučili su nabaviti repromaterijal i pokrenuti vlastitu radionicu u Brčkom, koja uspješno posluje do danas, iako su imali malih prekida tokom ratnih dejstava.

“Teška je ovo branša, ali smo zadovoljni. Razvili smo posao i dobro se pokrivamo, odnosno isplaćujemo sve svoje obaveze”, kaže Glinac za Akta.ba, navodeći kako su njihovi kupci hoteli, privatne kuće i kafići.

Cijene bilijar stolova kreću se od 2.000 do 8.000 KM u zavisnosti od montaže, platna, kugli…

Osim Bosne i Hercegovine pokrivaju dio tržišta Hrvatske i Crne Gore. Jedan dio proizvoda su izvezli sa Istanbul (Turska) i u Švedsku.

Izvoziti planiraju i dalje, u planu je širenje poslovanja, ali i tržišta ka Njemačkoj i Francuskoj.

“Planiramo raditi nove modele po narudžbi, dolaze nam razni upiti iz inostranstva vezano za boje i modele”, kaže Glinac, dodajući kako ne pristaje na kompromise kada je kvaliteta ponude u pitanju, tako da u njihovoj ponudi možete naći samo najkvalitetnije proizvode najpoznatijih svjetskih proizvodača i brandova.

Porodični biznis Samir prenosi na nove generacije, odnosno svoju djecu, tako da se iz male brčanske fabrike bilijara i opreme i narednih godina može očekivati samo najbolje.

Inače, Glinac je svoje proizvode predstavio prošle sedmice i na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Previous Obilježena 24. godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ Safeta Hadžića i njegovih saboraca
Next Priča o Saračima: Ulica koja je uvijek bila na razglednicama grada Sarajeva

You might also like

Ekonomija/Biznis

Hava Fazlić: Uspješna poslovna žena, ima četiri firme i 60 uposlenika

  Sve je više žena koje su uplovile u poduzetničke vode i grade uspješne poduzetničke priče. Jedna od njih je i Kalesijka Hava Fazlić. Njena poduzetnika priča traje nekoliko godina,

Ekonomija/Biznis

Artesana, prvi bosanskohercegovački eco-friendly brend

Da li ste se, ponekad, zapitali šta to oblačite, kakve higijenske uloške ili pelene za bebe koristite? Pitanje koje slijedi nakon toga (posebno ukoliko je riječ o stvarima za bebu)

Ekonomija/Biznis

Evo zašto se Starbucks suočava sa gubitkom vrijednosti od preko 11 milijardi dolara

Korporacija Starbucks, pogođena gubitkom vrijednosti od 11 milijardi dolara, suočava se s teškim posljedicama nakon što je tvit solidarnosti izazvao globalne bojkote. Od 16. novembra akcije su pale za 8,96%, što