U Zenici obilježena godišnjica masakra nad civilima

U Zenici obilježena godišnjica masakra nad civilima

U Zenici je na današnji dan, 19. aprila 1993. godine, počinjen masakr nad civilima, kada su ispaljene granate na centar grada sa položaja HVO-a, pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od grada. Tog dana ubijeno je 15, a ranjeno preko 50 civila.

Udruženje civilnih žrtava rata Zenice, u saradnji sa Komisijom za obilježavanje značajnih datuma, obilježilo je danas Dan civilnih žrtava rata grada.

Na spomen obilježju Kameni spavač odata je počast svim nevino stradalim civilima u ratu, te je položeno cvijeće.

“Danas smo se okupili na spomen obilježju ‘Kameni spavač’ kako bismo obilježili 23 godine od dana kada su pale granate u centar grada Zenice. Veliki broj civilnih žrtava rata, nažalost, nije dobio krivca/nalogodavca koji je kriv za ono što se desilo”, istakao je Goran Jerkić, sekretar Udruženja civilnih žrtava rata Grada Zenice.

Cvijeće su položili predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata Grada Zenice, Udruženje “Robijaši 1988”, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, predstavnici političkih partija SDP i SDA, te Komisija za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenice.

Podsjetimo, u Zenici je na današnji dan, 19. aprila 1993. godine, počinjen masakr nad civilima, kada su ispaljene granate na centar grada sa položaja HVO-a, pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od grada.

Tog dana ubijeno je 15, a ranjeno preko 50 civila. Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, iako se pominje brojka od ukupno devet ispaljenih iz haubice.

Za ovaj masakar je pred haškim sudom u Haagu bio optužen general HVO-a Tihomir Blaškić.

Sudsko vijeće oslobodilo je generala Blaškića optužbi po tačkama optužnice kojima se tereti za ovo granatiranje.

Kao i obično stradali su civili, a za ovaj zločin do danas niko nije odgovao.

https://www.youtube.com/watch?v=QOIRg7_mLFo

Izvor: zenit.ba

Previous Zašto svakog aprila o tome pišem: U Zvorniku još bole stare rane
Next Ferhad-beg Sokolović: Ono što je Gazi Husrev-beg za Sarajevo, to je Ferhad-beg za Banju Luku

You might also like

NAŠI DANI

Lideru bosanskih Srba doživotna robija; potvrđen genocid u Srebrenici

  Na izricanju pravosnažne presude R. Karadžiću, lideru bosanskih Srba tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu faktički je potvrđena prvostepena presuda. Ovaj put je umjesto 40 godina kazne dobio –

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Bajramski turnir na Dobrinji: Prije 24 godine agresorska granata ubila 15 sugrađana, stotinu ranila

Prije 24 godine na parkingu između ulica Trg djece Dobrinje i Grada Bakua održavao se Bajramski turnir, a za 15 naših sugrađana to je bila posljednja utakmica života. Od rasprskavajućeg

NAŠI DANI

Doboj Istok: Krenulo 16 šlepera pomoći za Siriju

Jutros je iz Brijesnice za Siriju krenuo treći, do sada najveći konvoj pomoći, od 16 šlepera domaće, humanitarne, nevladine organizacije MFS-EMMAUS. Donacija se sastoji od 340 t brašna,  22.000 litara