U Zenici obilježena godišnjica masakra nad civilima

U Zenici obilježena godišnjica masakra nad civilima

U Zenici je na današnji dan, 19. aprila 1993. godine, počinjen masakr nad civilima, kada su ispaljene granate na centar grada sa položaja HVO-a, pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od grada. Tog dana ubijeno je 15, a ranjeno preko 50 civila.

Udruženje civilnih žrtava rata Zenice, u saradnji sa Komisijom za obilježavanje značajnih datuma, obilježilo je danas Dan civilnih žrtava rata grada.

Na spomen obilježju Kameni spavač odata je počast svim nevino stradalim civilima u ratu, te je položeno cvijeće.

“Danas smo se okupili na spomen obilježju ‘Kameni spavač’ kako bismo obilježili 23 godine od dana kada su pale granate u centar grada Zenice. Veliki broj civilnih žrtava rata, nažalost, nije dobio krivca/nalogodavca koji je kriv za ono što se desilo”, istakao je Goran Jerkić, sekretar Udruženja civilnih žrtava rata Grada Zenice.

Cvijeće su položili predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata Grada Zenice, Udruženje “Robijaši 1988”, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, predstavnici političkih partija SDP i SDA, te Komisija za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenice.

Podsjetimo, u Zenici je na današnji dan, 19. aprila 1993. godine, počinjen masakr nad civilima, kada su ispaljene granate na centar grada sa položaja HVO-a, pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od grada.

Tog dana ubijeno je 15, a ranjeno preko 50 civila. Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, iako se pominje brojka od ukupno devet ispaljenih iz haubice.

Za ovaj masakar je pred haškim sudom u Haagu bio optužen general HVO-a Tihomir Blaškić.

Sudsko vijeće oslobodilo je generala Blaškića optužbi po tačkama optužnice kojima se tereti za ovo granatiranje.

Kao i obično stradali su civili, a za ovaj zločin do danas niko nije odgovao.

https://www.youtube.com/watch?v=QOIRg7_mLFo

Izvor: zenit.ba

Previous Zašto svakog aprila o tome pišem: U Zvorniku još bole stare rane
Next Ferhad-beg Sokolović: Ono što je Gazi Husrev-beg za Sarajevo, to je Ferhad-beg za Banju Luku

You might also like

NAŠI DANI

Bosanci do aerodroma izvlačili Srbijance nakon što su ih Nijemci ostavili u zemlji poznatoj kao ‘Groblje Imperija’

Talibani su objavili kako je rat u Afganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u prijestolnicu Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz države. Tako su Talibani poslije 20

NAŠI DANI

Ovako su građani i mediji pozdravili oslobađajući presudu Vikiću i ostalima (Video)

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Dragana Vikića. Presuda je oslobađajuća za sve četvoricu i to nekadašnjeg pomoćnika ministra

NAŠI DANI

Više od 300 biciklista krenulo iz Bihaća prema Srebrenici

 Više od 300 biciklista jutros je sa Gradskog trga u Bihaću krenulo prema Memorijalnom centru Potočari. Tradicionalni 18. biciklistički maraton Bihać – Srebrenica vozi se u tri etape, na relaciji