Zbog izjave da je Hrvatska bila agresor na Bosnu, Pusić gubi podršku Sabora RH u trci za generalnog sekretara UN

Zbog izjave da je Hrvatska bila agresor na Bosnu, Pusić gubi podršku Sabora RH u trci za generalnog sekretara UN

Zastupnik Mosta u Saboru Hrvatske Miro Bulj rekao je da Vesna Pusić ne zaslužuje biti hrvatski kandidat za generalnog sekretara UN, jer je, tvrdi Bulj, Pusić nametnula tezu da je Hrvatska bila gresor na Bosnu i Hercegovinu tokom rata.

– Zbog njene teze, Hrvatska i njeni građani u posljednjih 20 godina trpe nemjerljive štete. Vesna Pusić nema legitimitet nigdje u svijetu prestavljati Republiku Hrvatsku! – napisao je Bulj na svom Facebook profilu, prenosi Patria.

I saborski zastupnik HSP AS-a i glavni sekretar te stranke Pero Ćorić izjavio je da se pravaši spremaju uputiti pismo stalnim članicama Vijeća sigurnosti i obavijestiti ih da hrvatska kandidatkinja za generalnog sekretara UN-a Vesna Pusić ne zavrjeđuje tu dužnost, a upravo zbog zbog toga što je 2001. godine izjavila da su Hrvati izvršili agresiju na BiH.

– Prije bih dignuo ruku na sebe, nego za Vesnu Pusić – rekao je Ćorić Hini.

HSP AS tvrdi da će njihovu inicijativu podržati zastupnici Domoljubne koalicije, kao i Mosta.

Podsjetimo, Međunarodni krivični sud osudio je u maju 2013. godine bivše čelnike samoproglašene HR-HB (Prlić i drugi), optuženih za zločine počinjene nad Bošnjacima u periodu 1993-94. godina, na dugogodišnje zatvorske kazne te utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Sudsko vijeće Haškog suda presudilo je većinom glasova da je sukob između HVO-a i Armije Bosne i Hercegovine bio međudržavni sukob te da su šesterica visokih funkcionera nekadašnje samoproglašene HR-HB i članovi državnog i vojnog vrha Hrvatske bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.

Vijeće je presudilo da su Tuđman, prvi oficir Vojske Hrvatske Janko Bobetko i ministar obrane Hrvatske Gojko Šušak te šesterica funkcionera samoproglašene HR-HB strukture HVO-a koristili za različite aspekte udruženog zločinačkog poduhvata, s ciljem stvaranja HR-HB.

Šestericu Hrvata optužnica je teretila za učešće u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja samoproglašene HR-HB radi stvaranja “Velike Hrvatske”.

(MiruhBosne)

Previous Ferhad-beg Sokolović: Ono što je Gazi Husrev-beg za Sarajevo, to je Ferhad-beg za Banju Luku
Next Almir Kapić svjetski prvak u brazilskom Jiu-Jitsu

You might also like

NAŠI DANI

Ping: Kineski radnici u Bosni i Hercegovini šire prijateljstvo, a ne virus

Ambasador Narodne Republike (NR) Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping obišao je u četvrtak zajedno s Udruženjem “Bosansko-kinesko prijateljstvo” kineske radnike i menadžere na gradilištima na Koridoru Vc, poddionica

NAŠI DANI

Džaferović: Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju

  Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju, poručio je danas između ostalog član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA). “Nema

NAŠI DANI

Džanan Musa kupuje opremu za bolnicu u Bihaću

Košarkaš Brooklyn Netsa Džanan Musa odlučio je da kupi opremu bolnici u Bihaću potrebnu za borbu protiv pandemije koronavirusa. Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih košarkaša odlučio se na ovaj potez nakon