Bosna i Hercegovina povećala ukupni izvoz

Bosna i Hercegovina povećala ukupni izvoz

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu 2016. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 2,3 milijarde konvertibilnih maraka (KM), što pokazuje da je izvoz uvećan za 38,8 miliona KM odnosno 1,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz u BiH u prvom tromjesečju 2016. iznosio 4,3 milijarde KM, što je manje za 0,7 posto u odnosu na prošlu godinu, saopćeno je u utorak u Sarajevu na konferenciji za novinare Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

“Ovakve promjene rezultirale su pokrivenošću uvoza izvozom od 65 posto. Ukupan obim vanjsko trgovinske razmjene je povećan za 0,22 posto i njegova vrijednost iznosi 5,6 milijardi KM. Pozitivni efekti povećanja izvoza i smanjenja uvoza u prvom kvartalu 2016. rezultirali su smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita za 5,17 posto odnosno 65,4 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine”, kazao je direktor sektora makroekonomskih VTK BiH Momir Tošić.

U prvom kvartalu 2016. godine izvoz u Tursku smanjen je za 21, 81 posto u odnosu na 2015. godinu i iznosio je 189 miliona KM. Uvoz iz Turske iznosio je 128 miliona KM i povećan je za 10,8 posto.

Istaknuto je da je u Tursku najviše izvezeno ulje suncokreta, sjedala, šećera, kukuruza i ostalih proizvoda od kože, ali da izvoza mesa u prvom kvartalu ove godine nije bilo zbog problema oko određivanja kvota.

Tošić je istakao da se izvoz mesa u Tursku treba iskoristiti i da su problemi oko izvoza mesnih proizvoda lekcija koja se treba naučiti.

“Mi smo prošle godine dobili vjetar u leđa i smatramo da to moramo sada iskoristiti sa našim izvozom mesa u Tursku i tim kvalitetom koji smo postigli. Bilo je malih nesporazuma ali smatramo da je to još jedna lekcija koju smo naučili, a to isto važi i za izvoz voća i povrća i da moramo ono što smo dogovorili apsolutno i ispoštovati. Naš brend mora biti tok kvaliteta”, dodao je Tošić.

“Izvoza mesa nije bilo u prethodnom kvartalu, jer je bio problem oko određivanja kvota sa Turskom. To se riješilo nedavno kada je naša delegacija posjetila Tursku. Tako da izvoz mesa očekujemo tek u narednom periodu”, kazala je za AA stručni saradnik za makroekonomski sistem, Belma Hasić.

Hasić je istakla da je Turska i dalje naznačajniji vanjskotrgovinski partner u takozvanim „ostalim tržištima“, ali da je pad izvoza u odnosu na prošlu godinu uzrokovan zastojem oko izvoza mesa i njegovih prerađevinja tako da očekuju rast u idućem periodu, obzirom da su riješena sporna pitanja oko izvoza mesa.

“Tursko tržište se pokazalo kao veoma profitabilno za agroindustrijski sektor u prethodnoj godini, tako da očekujemo nastavak rasta i u tekućoj godini”, kazala je Hasić.

– EU najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH –

Evropska unija (EU) je i dalje najznačajniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine po obimu trgovinske razmjene, učestvovala je sa 72 posto u ukupnom obimu trgovinske razmjene.

Na tržište EU izvezeno je robe u vrijednosti od 1,6 milijardi KM što je za 8,5 posto više u odnosu na prva tri mjeseca 2015. godine. Uvoz je također povećan i iznosio je 2,4 milijarde KM što je za 4,07 posto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

“Pozitivan saldo ostvaren u razmjeni sa Njemačkom, gdje je Bosna i Hercegovina ostvarila višak izvoza nad uvozom. Njemačka je i dalje najznačajniji partner BiH po izvozu robe. Uz Njemačku, povećan je i izvoz u Švedsku sa pozitivnim saldom razmjene od 363 posto”, kazala je Hasić.

Istakla je da je naznačajniji partner po obimu razmjene iz EU Hrvatska. U prvom kvartalu 2016. godine u poređenju sa istim periodom prethodne godine, došlo je do smanjenja ukupnog izvoza proizvoda u Hrvatsku za 2,1 posto dok je uvoz povećan za 5,44 posto.

Nakon EU, zemlje CEFTA 2006 u razmjeni sa BiH učestvuju sa 13 posto izvoza i 16 posto uvoza. Najznačajniji vanjskotrgovinski prtner iz CEFTA regiona je Srbija.

Iz Bosne i Hercegovine je u Srbiju u prvom kvartalu ove godine, izvezeno robe u vrijednosti od 158 miliona KM, što pokazuje da je izvoz smanjen za 25, 3 posto u odnosu na 2015, dok je uvoz povećan za 13 posto i iznosio je 507 miliona KM.

Na učešće članica EFTE i ostalih zemalja spada 13,2 posto uvoza i 11,4 izvoza.

Zaključeno je da se obim razmjene sa svim zemljama povećao u prethodnom kvartalu sa izuzetkom Italije koja je ostala na prošlogodišnjem nivou te naglašeno da je za porast vrijednosti izvoza svakako nephodan veći stepen finalizacije prozvoda koje Bosna i Hercegovina izvozi.

“Budemo li dugoročno ostali zemlja koja pretežno izvozi sirovine niskog stepena obrade, postaćemo svakako robovsko društvo prema razvijenim zemljama”, zaključila je Hasić

Izvor: Agencije

Previous PAVLE RADIĆ: SPASAVANJE KABADAHIJE DODIKA
Next Uzgajivači jagoda iz Čelića poručuju: Zaobiđite uvozno, kupujte domaće!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Premijer optimističan nakon susreta s našim privrednicima vani: Zajedno ćemo biti ekonomski lideri regije!

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, Luxembourgu i Belgiji, a u organizaciji Centra za dijasporu “Mreža”, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je održao sastanak

Ekonomija/Biznis

Čudo u srednjoj Bosni: I Ronaldo vozi električni bicikl iz Travnika

Dva bijela električna bicikla Ruffian čija je metalna konstrukcija proizvedena u pogonu firme GS – Tvornica mašina Travnik smještenom u naselju Dolac pokraj Travnika, kupio je Cristiano Ronaldo sebi i svojoj partnerici.

Ekonomija/Biznis

U Srebrenici i Goraždu se proizvode komponente za Aston Martin

Prevent Components, članica Prevent Grupacije proširila je saradnju sa poznatim svjetskim brendom premium vozila Aston Martin. Tim povodom u posjeti Preventu u Srebrenici i Goraždu borave predstavnici ovog brenda, kako