Fojnički „MS&WOOD“ kao primjer: Izvoze širom svijeta i zapošljavaju nove radnike

Bosanskohercegovačka industrija namještaja MASTERS&WOOD („Majstori i Drvo“) će do kraja ove godine zaposliti 100 novih radnika u tvornici namještaja u Fojnici, saopćeno je iz ove kompanije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Prošle godine inicijativom ove kompanije u Fojnici je osnovana Srednja drvoprerađivačka škola. Tim povodom danas su tvornicu u Fojnici posjetili učenici ove škole zajedno sa direktoricom Merimom Sijarić, kao i načelnikom Općine Fojnica Salkanom Merdžanićem, kao i studenti i profesori Mašinskog fakulteta u Sarajevu na čelu sa šefom katedre za Mašinsku obradu drveta prof. dr. Izetom Hormanom.

Tom prilikom direktor kompanije Muhamed Pilav uručio je po dvije stipendije učenicima i studentima. Sipendije su dobili učenici Sanita Fejzić i Emir Polutan, te studenti Amer Spahić i Haris Ibrić.

– Uspjeli smo zadovoljiti stroge standarde kvaliteta na svjetskim tržištima, tako da smo trenutno u fazi proširivanja kapaciteta, što podrazumijeva i nova zapošljavanja. Za sada smo prinuđeni sami finansirati prekvalifikacije za radnike koji su nam potrebni. Ovo može biti primjer saradnje biznisa i lokalne zajednice u cilju razvoja, upravo u nedovoljno razvijenim sredinama. Svi ovi mladi ljudi će imati posao u ovoj tvornici kada okončaju svoje školovanje. Najbolji učenici kao inženjeri, vrlo dobri kao tehničari, i ostali kao stolari. Proizvodimo namještaj koji se pod oznakom «Made in B&H» gotovo u cjelosti izvozi širom svijeta – kazao je Pilav.

On je istakao da na ovaj način žele uputiti poruku da je budućnost našeg razvoja u našim rukama, te da se mora investirati u generacije koje dolaze.

– Zato je bitno da obrazujemo mlade za tržište rada i radna mjesta u realnom sektoru, a ne za biroe za zapošljavanje -kazao je direktor Pilav.

Prošle godine MASTERS&WOOD je proizveo i plasirao na inozemna tržišta putem najvećih prodajnih lanaca na svijetu preko 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja.

MS&WOOD zapošljava preko 200 radnika. Namještaj koji se proizvodi u Fojnici izvozi se u 42 zemlje, na sve kontinente svijeta, i nalazi se u prodaji od Japana, preko zemalja EU, do Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od najznačajnijih partnera ove bosanskohercegovačke industrije namještaja je najveći proizvođač i lanac prodavnica namještaja na svijetu švedska IKEA.

(NAP/mb)

Previous Konjičko drvorezbarstvo: Kandidat za uvrštavanje na listu nematerijalne baštine UNESCO-a
Next Ećo company edukuje nazaposlene i zapošljava ih u svojim pogonima

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ljeto u znaku rekorda i inovacija kompanije Klas

  Tokom protekla tri mjeseca Klas d.d. Sarajevo ostvario je zapažene rekorde i inovacije koji su potvrda da je ova kompanija lider u prehrambenoj industriji u Bosni i Hercegovini. Jedan

Ekonomija/Biznis

Jajčanka pokrenula vlastiti biznis: Bere gljive, pravi tjesteninu i zadovoljna je!

  Esma Zjajo, ima 33 godine. Pokrenula je vlastiti posao i sretna i zadovoljna živi od svoga rada i truda!  Video-priča: Kanal 6.

MADE IN BOSNIA-387

Puževi iz naše zemlje završavaju na evropskim trpezama

  Iz Bosne i Hercegovine je na tržište Evropske unije (EU) prošle godine izvezeno puževa u vrijednosti od 12,6 miliona KM. Tokom 2016. izvoz je bio i veći i to