Reis Kavazović na Univerzitetu u Pečuhu: Bošnjaci nemaju kompleks zato što su muslimani i Evropljani

Reis Kavazović na Univerzitetu u Pečuhu: Bošnjaci nemaju kompleks zato što su muslimani i Evropljani

Dolazim iz naroda koji je na kraju 20. stoljeća doživio genocid u svojoj zemlji od svojih komšija kršćana. Stoga, želim pozvati na dijalog i razumijevanje među muslimanima i kršćanima u Evropi

Pripadnici islama u Bosni – Bošnjaci nemaju kompleks zato što su muslimani i Evropljani, spremni su da uče i vjeruju da i drugi od njih trebaju učiti, poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović tokom predavanja koje održao na Univerzitetu u Pečuhu, u Mađarskoj.

Zajednički dom

Reis Kavazović je predavanje održao u okviru dvodnevne službene posjete Delegacije Islamske zajednice u BiH Mađarskoj. On je govorio o jedinstvenoj organizaciji muslimana Bošnjaka koji kroz Islamsku zajednicu kao “ummet u malom” imaju iskustvo čuvanja vjerskog autoriteta i njegove autentične utemeljenosti u islamskoj tradiciji i praksi.

– Po tom spoju tradicije i demokratskih procedura Islamska zajednica slovi kao najbolje organizirana vjerska zajednica, pogotovu kada je Evropa u pitanju, predstavljajući kroz svoje institucije i procedure volju i svijest pripadnika islama – kazao je između ostalog u svome izlaganju.

– Smatram da je Evropa prostor i zajednički dom za sve nas bilo da smo muslimani ili kršćani. Mi pamtimo, i kršćani i muslimani teške trenutke iz naše povijesti, ali želim vas podsjetiti da ja dolazim iz naroda koji je na kraju 20. stoljeća doživio genocid u svojoj zemlji od svojih komišija kršćana. Stoga, želim pozvati na dijalog i razumijevanje među muslimanima i kršćanima u Evropi – poručio je reisu-l-ulema.

U Pečuhu i studenti iz Bosne i Hercegovine

U okviru dvodnevne službene posjete Mađarskoj reisu-l-ulema Husein ef. Kavazovića sastao se sa čelnim ljudima mađarskog grada Pečuha, gradonačelnikom Zsolt Pavom, te potom sa predsjednikom Skupštine Baranjske županije Csaba Nagyem.

Delegaciju Islamske zajednice koju još čine prof. Hilmo Neimarlija, Razim ef. Čolić i Muhamed Fazlović prije predavanja primio je rektor Univerziteta u Pečuhu dr. Jozsef Bodis. On je gostima iz Bosne i Hercegovine predstavio ovaj uspješni međunarodni univerzitet u okviru kojeg djeluje deset fakulteta, te studira 20 hiljada studenata od kojih je 2.965 stranih iz 54 zemlje svijeta.

Reisu-l-ulema se zahvalio rektoru na prijemu, te izrazio nadu da će uskoro uz podršku vlade Mađarske studenti iz Bosne i Hercegovine moći studirati na Univerzitetu u Pečuhu.

Prije odlaska u Pečuh  delegacija Islamske zajednice boravila je u glavnom mađarskom gradu. Ova posjeta je uslijedila nakon zvaničnog poziva kojeg je premijer Orban uputio reisu-l-ulemi prošle godine. Prije susreta sa premijerom reisu-l-ulema je u pratnji ambasadora Mađarske u BiH Jozsefa Negyesia obišao Parlament Mađarske, a sa premijerom Mađarske je razgovarano o položaju muslimana u ovoj evropskoj zemlji, te o načinima saradnje i pomoći koju Islamska zajednica u ovom polju može pružiti Mađarskoj.

(Faktor.ba/MiruhBosne/islamskazajednica.ba)

Previous Ef. Čamdžić: Ubjeđivali su nas da Ferhadija nikad nije postojala
Next Australska zvijezda bosanskih korijena Reshad Strik: U svom filmu Bosnu ću predstaviti kroz lik heroja

You might also like

NAŠI DANI

Vodenica kod Hadžića: Budućnost je u zdravoj hrani (Video)

TVSA pokraj Hadžića u jedinoj vodenici, nekada ih jena Žunovačkom potoku bilo 15   Osim mora, rijeka i jezera često zaboravljamo da imamo i naše potoke, vodenice i vodeničare. Jedno

NAŠI DANI

Konaković: Ako političari budu zreli i hrabri, mogli bismo napraviti najveći iskorak u historiji BiH

 Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ocijenio je u razgovoru za Fenu da su se danas tokom posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Sarajevu mogle čuti ohrabrujuće i

NAŠI DANI

Jedni među posljednjim bosanskim nomadima: Braća Tahirovići gotovo cijelu godinu žive na otvorenom

Većina stočara iz srednje Bosne i danas se drži vijekovne tradicije nomađenja, stare više od 2 000 godina. U potrazi za hranom, nomadi sa stadima prelaze i po nekoliko stotina