Kinezi investiraju 1,4 milijarde maraka u Termoelektranu Tuzla

Kinezi investiraju 1,4 milijarde maraka u Termoelektranu Tuzla

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i kineska kompanija China Gezhouba Group Corporation potpisat će u srijedu u Sarajevu ugovor o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, vrijedan 722 miliona eura (1,4 milijarde KM), što predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u elektro-energetski sektor naše zemlje. Finansijer projekta je kineska razvojna banka EXIM, a rok otplate, uz petogodišnji gratis period, je 15 godina.

 Dobar posao

Na taj će način biti krunisana diplomatska ofanziva predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, posebno intenzivirana u sklopu Foruma 16+1, koji na ekonomskim principima okuplja Kinu i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Upravo je Zvizdić na prošlogodišnjem forumu, u kineskom gradu Suzhou, osigurao značajnu podršku Kine ovom projektu.

– Ovi projekti su dio saradnje u sklopu Foruma 16+1, koji je dominatno vezan za investicije i ekonomska ulaganja. Činjenica je da smo mi kroz par samita na kojima smo prisustvovali i posebno na ovome prošlogodišnjem u novembru prezentovali naše potencijale u energetskom sektoru i sektoru transporta. Prve rezultate ćemo imati već sada, kroz potpisivanje ugovora za Blok 7 u Tuzli – istakao je Zvizdić u razgovoru za Faktor.

No, ulaganjem u Blok 7, okosnicu bosanskohercegovačke energetike u budućnosti, nije kraj kineskih investicija. Državni premijer smatra da je tek riječ o početku investicionog ciklusa koji bi u konačnici trebao da doprinese ekonomskom razvoju zemlje, većem zapošljavanju, te uvezivanje srodnih privrednih djelatnosti.

– Za nas je veoma važno što poslije izgradnje Termoelektrane u Stanarima imamo novu kinesku investiciju u vidu Bloka 7 u Tuzli. Sa velikom izvješnošću mogu reći i da će vrlo brzo biti riješeno i pitanje izgradnje termoelektrane u Banovićima. Dakle, govorimo o vrlo ozbiljnim projektima koji će značajno utjecati na dalji ekonomski razvoj BiH, na zapošljavanje domaće radne snage, uvezivanje komplementarnih privrednih djelatnosti i na pozicioniranje BiH u energetskom smislu kao jedne od najvažnijih zemalja u regionu – zaključuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Analitičari smatraju da smo sa Kinezima napravili dobar posao. Amel Kovačević, ekonomski stručnjak i ambasador naše zemlje u Kini u vrijeme kada smo napravili plan za izgradnju elektro-energetskih postrojenja, napominje da dolazak kompanija iz ove zemlje nije veliko iznenađenje. U svijetu se trenutno gradi nekoliko bitnih energetskih objekata, a većinu grade upravo kineske kompanije.

Sedam iz Kine

– Oni imaju veliku potrebu za električnom energijom u svojoj zemlji, te su upravo zbog toga izuzetno kvalifikovani za kompleksne poslove poput ovoga koji mi imamo u Tuzli. Kompanija Gezhouba je jedna od najvećih kineskih kompanija iz ove oblasti, a dovoljno govori podatak da su oni učestvovali u izgradnji najveće hidroelektrane u Kini, gdje su totalno obuzdali veliku rijeku kao što je Žuta rijeka – pojašnjava Kovačević, koji je svoj trogodišnji mandat na čelu bosanskohercegovačke ambasade u Kini posvetio upravo privlačenju investitora iz Kine u našu zemlju.

-Mi smo tih godina kontaktirali skoro svakog potencijalnog investitora, a rezultat je bio da je od 11 prijavljenih na tender za izgradnju Bloka 7 u Tuzli bilo čak sedam kompanija iz Kine. Gezhouba je pobijedila, ali sve su to odlične kompanije – zaključuje Kovačević.

Bajazit Jašarević, direktor EPBiH za Faktor: Treba nam ustupak Vlade Kine

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević i direktor za investicije Senad Salkić potpisat će ugovor o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla sa čelnicima kompanije China Gezhouba Group Corporation. Svečanosti koja će biti upriličena u sklopu Sarajevo Business Foruma prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Državnu delegaciju iz Kine predvodit će Ning Jizhe, zamjenik direktora Državne komisije za razvoj i reforme. U razgovoru za Faktor direktor EPBiH Bajazit Jašarević ističe detalje ugovora sa Kinezima.bajazit-jasarevic-13102015-MZ (3)

– Vrijednost projekta je 722 miliona eura i to poslije umanjenja od 63 miliona eura koje smo usaglasili sa kineskim partnerom CGGC. Možemo reći da potpisivanjem ovog ugovora potvrđujemo da su tehnički detalji ugovora usaglašeni, a da do apliciranja za kredit EXIM banci treba nam podrška Vlade Kine za prijedlog da se kredit vraća u roku od pet godina gratis perioda i 15 godina vrijeme vraćanja kredita, umjesto kako je banka ponudila pet godina gratis period i deset godina vrijeme vraćanja – pojašnjava Jašarević za Faktor, ističući da je potrebna i saglasnost Vlade Kine oko rokova otplate.

– Oni nisu mnogo puta pravili presedan u svojoj prošlosti, ali mislimo da bi sada mogli, s obzirom na veliku zainteresovanost izvođača radova. Onda slijedi verifikacija i na Federalnoj vladi i Parlamentu, no to bi trebalo biti bez poteškoća – smatra Jašarević.

Optimističan rok je da preduslovi za izgradnju budu okončani do kraja godine, a realan da prvi Kinezi u Tuzlu stignu već u proljeće iduće godine. Blok 7 će pored veće konkurentnosti bh. struje na evropskom tržištu omogućiti i posao za tuzlanske rudare u narednih 50 godina.

Izvor: Faktor.ba

Previous Hronologija događaja 2. maja 1992.: Dan kada su Niški specijalci bili nemoćni
Next Proljeće na prekrasnoj Jablaničkoj Bijeloj (FOTO)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Iz Tuzle izvoz 17.500 tona soli u Indoneziju

  Kompanija Bawazir Group planira da uveze oko 17.500 tona soli iz Tuzle u Indoneziju u vrijednosti od 28 miliona eura, što će biti dobra poslovna, trgovinska saradnja  za obje

MADE IN BOSNIA-387

Firma “Dizart” povećala ponudu: U Centru za prekvalifikaciju i obuku napravljena petoosna CNC mašina

U okviru partnerske saradnje Općine Novi Grad Sarajevo i novogradske firme “Dizart”, 2018. godine je u Centru “Safet Zajko” uspostavljen je Centar za edukaciju, prekvalifikaciju i obuku za rad na

Ekonomija/Biznis

Hotelska grupacija iz Sarajeva nudi šansu mladima – uskoro konkurs za edukaciju i zapošljavanje

Kako bi osnažili imidž mladih na tržištu rada i omogućili im zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, najveća hotelska grupacija u zemlji Europe Group Sarajevo prvi put otvara konkurs za edukaciju,