Kinezi investiraju 1,4 milijarde maraka u Termoelektranu Tuzla

Kinezi investiraju 1,4 milijarde maraka u Termoelektranu Tuzla

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i kineska kompanija China Gezhouba Group Corporation potpisat će u srijedu u Sarajevu ugovor o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, vrijedan 722 miliona eura (1,4 milijarde KM), što predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u elektro-energetski sektor naše zemlje. Finansijer projekta je kineska razvojna banka EXIM, a rok otplate, uz petogodišnji gratis period, je 15 godina.

 Dobar posao

Na taj će način biti krunisana diplomatska ofanziva predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, posebno intenzivirana u sklopu Foruma 16+1, koji na ekonomskim principima okuplja Kinu i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Upravo je Zvizdić na prošlogodišnjem forumu, u kineskom gradu Suzhou, osigurao značajnu podršku Kine ovom projektu.

– Ovi projekti su dio saradnje u sklopu Foruma 16+1, koji je dominatno vezan za investicije i ekonomska ulaganja. Činjenica je da smo mi kroz par samita na kojima smo prisustvovali i posebno na ovome prošlogodišnjem u novembru prezentovali naše potencijale u energetskom sektoru i sektoru transporta. Prve rezultate ćemo imati već sada, kroz potpisivanje ugovora za Blok 7 u Tuzli – istakao je Zvizdić u razgovoru za Faktor.

No, ulaganjem u Blok 7, okosnicu bosanskohercegovačke energetike u budućnosti, nije kraj kineskih investicija. Državni premijer smatra da je tek riječ o početku investicionog ciklusa koji bi u konačnici trebao da doprinese ekonomskom razvoju zemlje, većem zapošljavanju, te uvezivanje srodnih privrednih djelatnosti.

– Za nas je veoma važno što poslije izgradnje Termoelektrane u Stanarima imamo novu kinesku investiciju u vidu Bloka 7 u Tuzli. Sa velikom izvješnošću mogu reći i da će vrlo brzo biti riješeno i pitanje izgradnje termoelektrane u Banovićima. Dakle, govorimo o vrlo ozbiljnim projektima koji će značajno utjecati na dalji ekonomski razvoj BiH, na zapošljavanje domaće radne snage, uvezivanje komplementarnih privrednih djelatnosti i na pozicioniranje BiH u energetskom smislu kao jedne od najvažnijih zemalja u regionu – zaključuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Analitičari smatraju da smo sa Kinezima napravili dobar posao. Amel Kovačević, ekonomski stručnjak i ambasador naše zemlje u Kini u vrijeme kada smo napravili plan za izgradnju elektro-energetskih postrojenja, napominje da dolazak kompanija iz ove zemlje nije veliko iznenađenje. U svijetu se trenutno gradi nekoliko bitnih energetskih objekata, a većinu grade upravo kineske kompanije.

Sedam iz Kine

– Oni imaju veliku potrebu za električnom energijom u svojoj zemlji, te su upravo zbog toga izuzetno kvalifikovani za kompleksne poslove poput ovoga koji mi imamo u Tuzli. Kompanija Gezhouba je jedna od najvećih kineskih kompanija iz ove oblasti, a dovoljno govori podatak da su oni učestvovali u izgradnji najveće hidroelektrane u Kini, gdje su totalno obuzdali veliku rijeku kao što je Žuta rijeka – pojašnjava Kovačević, koji je svoj trogodišnji mandat na čelu bosanskohercegovačke ambasade u Kini posvetio upravo privlačenju investitora iz Kine u našu zemlju.

-Mi smo tih godina kontaktirali skoro svakog potencijalnog investitora, a rezultat je bio da je od 11 prijavljenih na tender za izgradnju Bloka 7 u Tuzli bilo čak sedam kompanija iz Kine. Gezhouba je pobijedila, ali sve su to odlične kompanije – zaključuje Kovačević.

Bajazit Jašarević, direktor EPBiH za Faktor: Treba nam ustupak Vlade Kine

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević i direktor za investicije Senad Salkić potpisat će ugovor o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla sa čelnicima kompanije China Gezhouba Group Corporation. Svečanosti koja će biti upriličena u sklopu Sarajevo Business Foruma prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Državnu delegaciju iz Kine predvodit će Ning Jizhe, zamjenik direktora Državne komisije za razvoj i reforme. U razgovoru za Faktor direktor EPBiH Bajazit Jašarević ističe detalje ugovora sa Kinezima.bajazit-jasarevic-13102015-MZ (3)

– Vrijednost projekta je 722 miliona eura i to poslije umanjenja od 63 miliona eura koje smo usaglasili sa kineskim partnerom CGGC. Možemo reći da potpisivanjem ovog ugovora potvrđujemo da su tehnički detalji ugovora usaglašeni, a da do apliciranja za kredit EXIM banci treba nam podrška Vlade Kine za prijedlog da se kredit vraća u roku od pet godina gratis perioda i 15 godina vrijeme vraćanja kredita, umjesto kako je banka ponudila pet godina gratis period i deset godina vrijeme vraćanja – pojašnjava Jašarević za Faktor, ističući da je potrebna i saglasnost Vlade Kine oko rokova otplate.

– Oni nisu mnogo puta pravili presedan u svojoj prošlosti, ali mislimo da bi sada mogli, s obzirom na veliku zainteresovanost izvođača radova. Onda slijedi verifikacija i na Federalnoj vladi i Parlamentu, no to bi trebalo biti bez poteškoća – smatra Jašarević.

Optimističan rok je da preduslovi za izgradnju budu okončani do kraja godine, a realan da prvi Kinezi u Tuzlu stignu već u proljeće iduće godine. Blok 7 će pored veće konkurentnosti bh. struje na evropskom tržištu omogućiti i posao za tuzlanske rudare u narednih 50 godina.

Izvor: Faktor.ba

Previous Hronologija događaja 2. maja 1992.: Dan kada su Niški specijalci bili nemoćni
Next Proljeće na prekrasnoj Jablaničkoj Bijeloj (FOTO)

You might also like

BIZNIS

U Dubaiju predstavljen projekt turističkog naselja u Trnovu

Kompanija Buroj Property Development predstavila je na sajmu International Property Show, koji je održan u Dubaiju od 30. marta do 1. aprila, svoj projekt Buroj Ozone koji bi se trebao

BIZNIS

Dobri rezultati slobodnih zona – Vogošća izvezla svu proizvedenu robu

Vlada FBiH je usvojila informaciju o poslovanju slobodnih zona u Federaciji BiH za 2016. godinu, u kojoj je navedeno da je najbolje rezultate sa aspekta ostvarenog izvoza u odnosu na

MADE IN BOSNIA-387

Vrhunski kvalitet kroji se u Maglaju: Bontex godišnje proizvede oko 300 hiljada košulja, 100 hiljada medicinske opreme, 80 hiljada ženskih bluza…

Ključ uspjeha je, prema riječima direktora kompanije Bontex Senajida Husića, prije svega, dobra organizacija. Jedna od vodećih firmi u općini Maglaj je konfekcijsko-modna kompanija Bontex. Sama riječ francuskog porijekla, koja