EP: Crna Gora mora da riješi granični spor sa Bosnom i Hercegovinom

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) zatražili su velikim brojem amandmana na Nacrt rezolucije o Crnoj Gori, da ta zemlja riješi pitanje graničnih sporova sa susjednim državama.

Poslanik iz Slovačke Eduard Kukan zatražio je da Crna Gora riješi granične sporove sa Bosnom i Hercegovinom, javljaju crnogorski mediji.

Predstavnik Republike Hrvatske u EP Ivan Jakovčić podnio je amandman u vezi sa pitanjem Prevlake u kome se navodi da Evropski parlament poziva Crnu Goru na brzo sporazumno rješenje graničnog pitanja sa Hrvatskom.

U slučaju nemogućnosti pronalaženja sporazumnog rješenja, Jakovčić u amandmanu poziva da taj spor bude riješen pred Međunarodnim sudom u Hagu u skladu s pravilima i načelima međunarodnog prava.

Grupa hrvatskih poslanika podnijela je amandman kojim Evropski parlament “poziva crnogorske vlasti da u potpunosti poštuju odredbe o sukcesiji bivše SFRJ, posebno u pogledu vojne imovine”.

Oni su predali i amandman u kojem od Crne Gore traže da pravično obešteti žrtve ratnih zločina.

O Nacrtu rezolucije o Crnoj Gori Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta raspravljaće 23. februara.

Samo dan kasnije, u utorak 24. februara,  Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizuje Javnu raspravu o pitanju statusa Sutorine.

(mb/bhrt.ba)

Previous U toku izrada projekta: Najstarija tuzlanska džamija bit će rekonstruirana
Next Unuk Latif-age u banjalučkom naselju Čelinac: Sevdalinka "Put putuje Latif-aga" je naša himna

You might also like

NAŠI DANI

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo oglas za prijem 400 kandidata u profesionalnu vojnu službu u činu vojnika Oružanih snaga BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je danas, 27. marta 2024. godine, Javni oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

Novalić: Omogućena isplata jednokratne podrške penzionerima 5. augusta

Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Uredbu o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovom uredbom uređuje se isplata novčanog iznosa penzije

OTPOR BOSNE

Istaknuta jedinica bosanske Armije – obilježena godišnjica formiranja ‘Živiničkih osa’

Vojna jedinica ”Živiničke Ose” formirana je 1992. godine, a mještani Litava u čast poginulim borcima taj dan obilježavaju kao Dan Mjesne zajednice Litve. Borci ove jedinice, građani MZ Litve, te