Nakon što bude završena obnova: Most Sarajevo u Barceloni bit će među najljepšim

Nakon što bude završena obnova: Most Sarajevo u Barceloni bit će među najljepšim

Most Sarajevo u Barceloni jedan je od 10 najljepših mostova u svijetu koji tek treba da budu izgrađeni, prema izboru globalne TV mreže CNN.

Tačnije, ovaj most u najvećem gradu španske pokrajine Katalonije već postoji, ali će ove godine početi njegova obnova, nakon koje će dobiti potpuno novi izgled. Nakon obnove, most Sarajevo će biti jedan od najljepših i najsavremenijih mostova, piše Faktor.ba.

Prema idejnom projektu, cijela transferzala na kojoj se nalazi ovaj most, naziva Avenija Meridijana, treba da bude takozvani zeleni ulazak u grad, jer će cijelom njenom dužinom biti zasađeno drveće i druge biljke, koje će ovoj saobraćajnici dati sasvim novi izgled.

Čist zrak

Kao i ostatak transferzale, most Sarajevo će sav biti u zelenilu. Predviđeno je da sadrži samo jednu traku za motorna vozila, kao i jednu biciklističku stazu. Duž oboda mosta bit će šetalište sa klupama za odmor. Zahvaljujući „zelenilu“ cijeli most će praktično biti u hladu. Zbog toga će ovaj most postati jedan od onih gdje se napušta filozofija da su ovakvi objekti samo način prelaska sa jedne obale na drugu, nego postaju mjesta na kojima se ljudi zadržavaju neko vrijeme radi odmora ili uživanja.

I sam materijal od kojeg će biti građen predstavlja novost u svijetu. Naime, most Sarajevo će biti obnovljen korištenjem takozvanog fotokatalističkog betona, odnosno betona koji „jede“ zagađenje. Ova smjesa će sadržavati titanijom dioksid, zahvaljujući kojem će „upijati“ zagađenje iz okoline, tako da će zrak oko mosta uvijek biti očišćen od smoga. Također, ova vrsta betona „jede“ zagađenje i iz padavina, a ne samo iz zraka, tako da će za njegovo pranje biti dovoljno da padne kiša.

Na mostu će biti ugrađeni i solarni paneli, tako da će sam sebi proizvoditi električnu energiju potrebnu za LED rasvjetu kojom će biti osvijetljen.

Prijateljstvo gradova

Most Sarajevo je izgrađen i otvoren u februaru 1998. godine. Predstavlja jedan od simbola prijateljstva Sarajeva i Barcelone, koje je rezultiralo bratimljenjem ova dva olimpijska grada. Upravo su olimpijske igre jedna od njihovih najčvršćih veza.

Poznato je da je tadašnji gradonačelnik Barcelone Pasqual Maragalll i Mira, u toku ceremonije otvaranja Ljetnih olimpijskih igara 1992. godine u Barceloni pozvao sve prisutne, kao i gledaoce koji su ceremoniju pratili putem TV-a, da minutom šutnje odaju počast svih poginulim Sarajlijama, apelujući istovremeno na svjetske lidere da zaustave rat u Bosni i Hercegovini. Prijateljstvo Sarajeva i Barcelone nije samo simboličko, jer je najveći katalonski grad u proteklih 25 godina realizovao veliki broj projekata pomoći za Sarajevo i Sarajlije.

(mb)

Previous Mostar: Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku
Next Otkriveno spomen-obilježje: Sjećanje na bitke vođene 2. maja 1992. godine

You might also like

NAŠI DANI

Osam šlepera natovarenih sa 33.540 paketića za djecu: Konvoj “Djeca djeci od srca“ krenuo za Tursku i Siriju –

Konvoj od osam šlepera natovarenih sa 33.540 paketića za djecu i 28 tona druge humanitarne pomoći, krenuo je jutros iz Doboj Istoka ka Turkiye i Siriji, javlja Anadolija. Ispraćaju konvoja

KULTURA I UMJETNOST

JU Biblioteka Sarajeva – Ustanovljena nagrada ‘Nedžad Ibrišimović’

S ciljem da promovira kulturu čitanja i njeguje uspomenu na velikog bosanskohercegovačkog književnika, JU Biblioteka Sarajeva, u saradnji s  Legološkim društvom BiH, ustanovila je Nagradu „Nedžad Ibrišimović“. Nagrada se dodjeljuje

NAŠI DANI

Četnička zvjerstva nad Bošnjacima Pljevalja, Čajniča i Foče (FOTO)

Danas je u Srbiji po ko zna koji put laž pobijedila istinu, komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu. Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora