Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Pjesma danas odjekuje Goricom, sarajevskim naseljem gdje deseci romskih porodica proslavljaju svoj najveći praznik Đurđevdan.

Posebno je veselo u porodici Kasima Zahirovića gdje ni kišni pljusak nije uspio pokvariti raspoloženje. Ekipa AA zatekla ga je ispred kuće gdje je upravo završeno pečenje janjeta. Ističe kako je to tradicija koju održava godinama sa suprugom i svoje dvoje djece.

Pripreme za Đurđevdan, kako tvrdi, počinju danima ranije kada se cijela kuća rasprema, a pripremaju se slatkiši za goste.

– Fino smo dočekali praznik, u krugu familije, porodice, prijatelja i komšija. Ujutro se ustane na uranak, na omahu, bere se cvijeće, komšije donose jaja, ono se stavi u posudu sa cvjetnom vodom i tom vodom se djeca i porodica umivaju. Cvijeće se postavi na vratima, ujutro se loži vatra i jedan skroman, jedan malo bolji ručak se napravi, sve u okvirumogućnosti – rekao je Zahirović, prenosi Anadolu Agency.

Malo dalje od Zahirovića najstarijem članu porodice Sejdić, Robertu Sejdiću pristigla je cijela familija od kojih neki i iz Švedske. Porodično okupljanje na Đurđevdan, kako kaže, je tradicija koju njeguje.

Njegova kuća, prozorska okna i vrata, kao i kuća njegovih komšija, ukrašena su cvijećem i jorgovanom. Dok žene pripremaju trpezu uz pjesmu i smijeh, oni najmlađi se igraju.

– Kao i svake godine, dan prije idemo na izvor na vodu, stavljamo cvijeće, crveno jaje, svi se umivamo ujutru. Kasnije se janje peče, roštilj, dolazi kompletna porodica, muzika, porodica, prijatelji. Pravimo jele i roštilj uvijek – rekao je Sejdić dodajući da je Đurđevdan, Hidrelez ili Praznik buđenja proljeća najveći romski praznik.

Atmosferu na Gorici danas su dodatno uljepšali i trubači zbog kojih se u naselju zaigralo i na ulici. Poznata pjesma “Đurđevdan” odjekivala je naseljem, a nije izostalo ni tradiconalno bosansko kolo.

Previous SRĐAN ŠUŠNICA: KO NAS BRE ZAVADI?!
Next Da Murat Badić može vidjeti novu Ferhadiju...

You might also like

NAŠI DANI

Svjetski mediji o genocidu u Srebrenici: Jedan od najstrašnijih događaja u ljudskoj historiji

Veliki broj svjetskih medija posvetio je danas značajan prostor obilježavanju još jedne godišnjice genocida u Srebrenici. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza-namaz za 50 žrtava genocida

NAŠI DANI

Dr. Sebija Izetbegović: U protekloj godini isplaćena su dugovanja KCUS-a u iznosu od 63,5 miliona maraka

Od ukupno 3.367 uposlenika, koliko ih je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imao u vrijeme kada je novi menadžment, na čelu sa generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović, preuzeo

NAŠI DANI

Općina Centar: Bez ruksaka i školskog pribora ove godine

Oglasili su se i nadležni iz Općine Centar saopćenjem u kojem kažu: Općina Centar Sarajevo je u budžetu za 2021. godinu izdvojila blizu tri miliona maraka kao podršku obrazovnom sistemu.