Obnavljanje veza između dva Dubrovnika

Obnavljanje veza između dva Dubrovnika

Niko ne ostane ravnodušan prilikom posjete zaštićenim nacionalnim spomenicima Stari Grad Dubrovnik i Nekropola stećaka Velikog kneza bosanskog Batića na Kopošićima u Ilijašu, pa su veliki entuzijazam i znatiželju ovim historijskim bogatstvima pokazali i gradonačelnici Dubrovnika i Sarajeva Andro Vlahušić i Ivo Komšić.

Piše: Nermina Durić-Kahvedžić, ilijas.ba

O Starom gradu Dubrovniku, kulama, historijskoj i strateškoj važnosti govorio je profesor Perica Mijatović. Mijatović je prenio da su Starobosanski grad Dubrovnik, kako to piše dubrovački hroničar Jakov Lukarević (1605.g.), osnovali dubrovački trgovci kada im je Kulin ban dao na eksploataciju srednjobosanske rudnike, a u junu ove godine bi trebalo da počne arheološko istraživanje i sanacija zidina Istočne gradske kule što ljepotom i izgledom podsjeća na kulu Počitelja. Mijatović kaže da je za ovu sezonu federalno Ministarstvo kulture za tu svrhu izdvojilo 15 000 KM, a Općina 10 000 KM. Ova posjeta gradonačelnika ulijeva nadu da će se proces revitalizacije Starog grada Dubrovnika ubrzati te da će se naći svrsishodan model koji će ovom blagu historije oba grada vratiti dušu.

-Moram priznati da je ovo impresivno, pogled, visina, pozicija ovog grada, kao i sama povijest grada, povezanost sa poviješću mog Dubrovnika kojeg poznaje cijeli svijet. Ponosan sam kao gradonačelnik sa snagom grada koji je stotinama kilometara daleko napravio drugi srednjevjekovni grad i omogućavao da život teče. I ja sam tek prije nekoliko godina čuo za ovaj grad, sada ćemo prenijeti priču i napraviti projekte i zajedno sa ljudima iz Ilijaša i Federacije koji su ovo i otkrili početi jednu brzu aktivnost, kako bi ovo područje ponovno zaživjelo, kazao je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Podaci o broju stanovnika pojavljuju se u osmanskim defterima 1468., uneseno je da na varoši Dubrovnik 49 domaćinstava, naselje nije mijenjalo veličinu jer se isti broj navodi i 1485. i 1604. godina. Ekonomski tokovi i brzi nastanak i razvoj Sarajeva su razlog stagnacije i devastacije ovog grada, koji je napušten 1709. godine.

-Ja se prvo nadam da će se ovaj projekat srednjevjekovnog grada Dubrovnika dovršiti i onda možemo očekivati i prve turističke posjetitelje. Nama je važno da razvijamo saradnju sa Dubrovnikom kao što su naši stari preci razvijali u prošlosti. Vrlo važna je ova posjeta gradonačelnika Dubrovnika koji je došao da prisustvuje svečanom koncertu u Vijećnici koji će izvesti Zagrebačka filharmonija povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom. On se rado odazvao da posjeti ovo područje. Svi smo zadivljeni jer nismo očekivali da je ovaj grad čije se konture vide bio ovako velik, a sad je na entuzijastima da ovaj grad vrate u život i tako može biti dio turističke ponude Sarajeva, a za sve to potrebna je podrška cijele države jer je grad od državnog značaja i ovdje je još od 14. stoljeća, kazao je gradonačelnik Komšić.

Delegacija zavičajnih entuzijasta i predstavnika lokalne vlasti obišli su i Nekropolu stećaka Kopošići koja je predložena za naknadno uvrštavanje na listu UNESCO-a. Nekropolu Kopošići je svojevremeno akademski slikar Đoko Mazalić proglasio za „Najljepši naš spomenik srednjeg vijeka“ a ekipa Instituta za  arheologiju Filozofskog fakulteta Sarajevo je, prošle godine,  prilikom arheološkog istraživanja pronašla brokatni plašt sa zlatnim vezom, što se smatra senzacionalnim otkrićem kad je u pitanju srednjovjekovni tekstil.

Gradonačelnicima  su na kraju ovonedjeljne posjete uručene povelje zahvalnosti za brigu i doprinos zaštiti ovih vrijednih kulturno-historijskih spomenika, a u Ljubini su prisustvovali i svečanosti u povodu patrona župe Ljubina Sv.  Ivana Merca.

(mb)

Previous Inicijativa nije zaboravljena: Kozarcu se mora dati status općine
Next U TOKU KONZERVACIJA DIJELA BEDEMSKOG ZIDA – ULAZA NA STAROM GRADU JEZERSKOM

You might also like

NAŠI DANI

Facebook blokirao profil Dragana Bursaća zbog objave slike logora za Bošnjake u Srbiji

  Banjalučki novinar Dragan Bursać objavio je jučer sliku logora za Bošnjake Šljivovica kod Užica u Srbiji, nakon čega je njegov Facebook profil privremeno blokiran. – Objava o postojanju logora

NAŠI DANI

Na Koridoru 5-C kod Zenice izvršen proboj Tunela Ričice (VIDEO)

  Na gradilištu Koridora 5-C kod Zenice danas su građevinari kompanije Euro-Asfalt Sarajevo, u saradnji sa ekipom rudara  Rudnika Kakanj, izvršili proboj teške dionice u Tunelu Ričice.

NAŠI DANI

Oručević: Probosanske stranke moraju se ujediniti u Mostaru

Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, poručuje da su huligani koji su divljali u Fejićevoj ulici u Mostaru udarna pesnica rigidne struje HDZ-a BiH poslani s očitom namjerom, jer bi u