Nominacija Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke i Sarajevske Hagade za upis u UNESCO

Nominacija Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke i Sarajevske Hagade za upis u UNESCO

Komisija za saradnja BiH s UNESCO-m uputiće nominaciju Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke i Sarajevske Hagade za upis u UNESCO/ Međunarodni Registar Pamćenje svijeta, zaključeno je na posljednjoj sjednici Komisije, prenosi Patria.

Odluka je donesena nakon što je u oktobru 2015. godine UNESCO otvorio poziv za dostavu nominacija za upis u UNESCO/ Međunarodni Registar Pamćenje svijeta, a koje će se razmatrati u ciklusu 2016.-2017. godina, o čemu su informirana entitetska ministarstva kulture i članovi Komisije za UNESCO. U datom roku Komisija za UNESCO BiH primila je dvije nominacije, Rukopisnu zbirku Gazi Husrev-begove biblioteke i Sarajevsku Hagada.

Kolekcija rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu sadrži 10.561 unikatnih rukopisa, koji su sastavni dio oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orjentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterinarstva, matematike, astronomije i drugih nauka.

Najstariji sačuvani rukopis iz ove kolekcije datira iz 1105. godine. Mnogi rukopisi se odlikuju izvanrednom kaligrafijom i raznovrsnim ukrasima. Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke predstavlja  5% od preostalo ukupnog broja pisanih spomenika Bosne i Hercegovine iz Otomanskog perioda, te se smatra najvrijednijom zbirkom te vrste danas na Balkanu.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH je 2013. godine proglasila Mushav Fadil-paše Šerifovića, koji je sastavni dio rukopisne zbirke, pokretnim nacionalnim spomenikom.

Sarajevska Hagada predstavlja izuzetan primjer srednjovjekovne hebrejske dekorativne umjetnosti. To je rukopis napisan na pergamentu, sa nizom vrhunskih ilustracija i spada među najpoznatije i najljepše hebrejske iluminirane rukopise iz srednjeg vijeka u svijetu. Sarajevska Hagada je nastala sredinom 14. vijeka, pretpostavlja se u sjevernom dijelu Španije. 1894. godine, Hagadu je kupio Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, od tadašnjeg vlasnika, porodice Koen. Hagada je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Registar Memory of the World je uspostavljen 1997. godine u cilju očuvanja dokumentarne baštine od svjetskog značaja. Do sada je u Registar upisano 348 stavki koje uključuju dokumente, rukopise i bibliotečku, muzejsku i arhivsku građu ili kolekcije.

 

Previous GRAD BLAGAJ
Next Pirići kod Bratunca: Šehidski nišan kao trajna opomena na žrtve agresije (Video)

You might also like

BAŠTINA

Manifestacija ‘830 godina Povelje Kulina bana’ uz niz sadržaja

Forum građana Zenice organizirat će 29. augusta manifestaciju “830 godina Povelje Kulina bana” povodom godišnjice njenog potpisivanja, a ovogodišnji su joj pokrovitelji predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko

BAŠTINA

Najveće na svijetu: Popularna latinoamerička televizija Telemundo o bosanskim piramidama (VIDEO)

Nakon posjete bosanskim piramidama u julu 2017. popularni meksički TV voditelj i istraživač Daniel Munoz dao je intervju televiziji “Telemundo” koja se gleda u čitavoj Latinskoj Americi, u kome je

BAŠTINA

Na otvaranje Olimpijskog muzeja dolaze predsjednik MOK-a i princ od Monaka

Princ od Monaka, Albert II, potvrdio je dolazak u Sarajevo 9. oktobra na ceremoniju otvaranja Olimpijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Svoju posjetu Sarajevu uprličit će na poziv gradonačelnika Abdulaha Skake