Pirići kod Bratunca: Šehidski nišan kao trajna opomena na žrtve agresije (Video)

Pirići kod Bratunca: Šehidski nišan kao trajna opomena na žrtve agresije (Video)

“Entitet nije država, gdje je došao srpski vojnik bio je genocid”.

Na prigodan način, u prisustvu velikog broja građana Podrinja, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Vlade Federacije BiH i Tuzlanskog kantona u povratničkom naselju Pirići kod Bratunca obilježena je godišnjica od formiranja čete koja je branila ovaj dio BiH od agresije. Također, ovim povodom otkriveno je i spomen obilježje “Šehidski nišan”, kao trajni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život u odbrani ovog kraja od velikosrpskog agresora.

Prisutnima su se obratili brojni gosti među kojima potpredsjednik manjeg bh. eniteta Ramiz Salkić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić, federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević, ministar Fahrudin Skopljak, predsjednik Skupštine TK Senad Alić, a u ime domaćina na skupu su govorili predsjednik RVI Bratunca te prvi komandir ove čete Fahrudin Hasanović – Beli, koji je govorio o ratnom putu ove čete i uslovima u kojima je ona formirana.

– Ova četa je bila sastavljena od rudara, radnika, poljoprivrednika, seljaka, običnih ljudi, bez ijednog oficira i branili smo se lovačkim puškama, pravljenim pištoljima i alatima. Upravo na današnji dan pale su i naše prve žrtve, naša sestra Alija Begzadić i naš brat Husein Ahmetović, a toga dana sam i ja teško ranjen. Ono što želim reći je podatak koji treba da se zna, a to je da su nam više zla nanijeli iz susjedne Srbije, a Drina je tek nekih 500 metara odavde, nego domaći četnici – istakao je između ostalog prvi komandir čete u Pirićima Fahrudin Hasanović.

Za ovu priliku proučen je i Tevhid za sve šehide čija 194 imena uklesana u spomen obilježje svjedoče kakve su sve zločine činili agresori na ovim prostorima, ali i opominju da se nikada i nikome ovako zlo više ne ponovi.

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH: “Entitet nije država, gdje je došao srpski vojnik bio je genocid”.

Inače, u selu Pirići danas u teškim uslovima žive malobrojne porodice. Prije agresije ovo mjesto je naseljavalo ukupno 75 porodica.

https://www.youtube.com/watch?v=sGBORnixL4E

 

Izvor: tuzlarije.net  

Previous Nominacija Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke i Sarajevske Hagade za upis u UNESCO
Next JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

You might also like

NAŠI DANI

Schmidt, Čović i petak(olonaši): Dan u kojem samo Muji iz vica nije jasno da manje vrijedi od Mije iz Širokog

Ko god vam ubuduće pomene evropske i zapadne vrijednost, pošaljite ga u tri materine. Kada vam počnu lagati o “jednakosti”, ponovite istu psovku. Lažu vas, o, Sarajlije, Tuzlaci, Zeničani, Bišćani,

MADE IN BOSNIA-387

Vispak zaposlio 20-godišnjeg mladića iz Visokog, koji je želio posao kako bi pomogao roditeljima

Najpoznatija bosanskohercegovačka prehrambena kompanija Vispak iz Visokog ponudila je posao 20-godišnjem mladiću iz Visokog, čija je jedina želja bila da pronađe posao, od kojeg će prihranjivati bolesne roditelje i plaćati

NAŠI DANI

Izetbegović: Nećemo tolerisati prijetnje iz Beograda

– U predizbornim kampanjama se olako izgovaraju jake riječi, ali kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, riječ „nasilje“ ne treba izgovarati u Beogradu. Bosna i Hercegovina niti je u