JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

Poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić , obraćajući se poslanicima Federalnog parlamenta,  pozvao ih  da budu dio promjena historije Bosne i Hercegovine te učine sve da građani napokon „ugledaju svjetlo ispred sebe“. Srebrenica je neizbrisiva mrlja na evropskoj savjesti,  poručio je Jakovčić. Svoje obraćanje završio je riječima: „Živjela Bosna i Hercegovina“!

Ugledni poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić koji na čelu istarske delegacije boravi u posjeti Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, obratio se poslanicima tog doma danas na sjednici.

Obraćanje je završio riječima: „Živjela Bosna i Hercegovina“ te je ispraćen aplauzom.

Jakovčić, kojeg je predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić predstavio i kao dokazanog iskrenog prijatelja Bosne i Hercegovine, inicijator je evropske rezolucije o Srebrenici, izglasane 8. jula prošle godine.

On je pozvao poslanike u Federaciji BiH da budu dio promjena povijesti Bosne i Hercegovine te učine sve da građani, ispaćeni teškom poviješću na zapadnom Balkanu u zadnjih 20-ak godina, napokon „ugledaju svjetlo ispred sebe“.

-Na nama je da promijenimo povijest zapadnog Balkana, opterećenu ratovima i stradanjem, te učinimo više za naše građane- kazao je Jakovčić, koji je u bogatoj karijeri dugo obavljao i funkciju istarskog župana.

Po njegovim riječima, Evropska unija treba Bosnu i Hercegovinu i BiH može postati svjetionik Evrope, a on, koji je cijeli život posvetio mirenju različitosti, došao je, kaže, da pomogne izgradnji BiH.

-Različitost je naša snaga, i to može postati pobjednički slogan u Bosni i Hercegovini- riječi su ovog hrvatskog evroparlamentarca, kako ga je također predstavio predsjedavajući Mušić.

Srebrenica je neizbrisiva mrlja na evropskoj savjesti

Kad je riječ o Srebrenici, Jakovčić je izričit da je 11. juli 1995., kada je počinjen genocid, neizbrisiva mrlja na evropskoj savjesti, dan neizrecive tuge i bola, najveće ljudske tragedije u modernoj evropskoj povijesti.

Rezolucija koju je izglasao Evropski parlament osuđuje genocid, odbacuje svako negiranje činjenice da se genocid dogodio i poziva Haški tribunal da ubrza rad i kazni zločince.

-Rezolucijom jasno otvaramo evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine koja je u međuvremenu učinila značajan iskorak ka članstvu u Evropskoj uniji- riječi su Ivana Jakovčića.

-Ipak, Rezolucija ne može izliječiti nijednu ljudsku ranu i svi se moramo zapitati jesmo li mogli učiniti više da se ne dogodi toliko zla. I ja se pitam – šta sam radio jula 1995., jesam li mogao bar malo više pomoći? Ali ipak, važno je nakon svega osuditi zločince jer genocid čine oni i zločinačka politika a ne narodi“, dodao je.

Kao primjere osude zločina, ma od koga dolazili, naveo je postupke pape Franje i jordanskog kralja Abdulaha Drugog, jer je Papa, pristupom migrantskoj krizi, osudio sve zločince, a jordanski kralj imao hrabrosti da osudi zločine što se čine uime Islamske države i navodno, uime islama.

Jakovčić je uvjeren da različite vjere mogu biti faktor zbližavanja jer propagiraju načela zbližavanja, obavezu i ljepotu tolerancije, međusobnog razumijevanja.

Pridruživanje BiH EU – najveći interes Hrvatske

Evropska unija danas, tema o kojoj je dalje govorio ovaj evropski parlamentarac, priča je i o krizama koje iznutra potresaju tu zajednicu – o ekonomsko-finansijskoj krizi koja prolazi, ali nije pobijeđena, sigurnosnoj, dijelom uvjetovanoj i migtrantskom krizom, kao i krizi zbog nepoznanice o daljnjem statusu Velike Britanije.

Ipak, Evropska unija je zajednica kojoj se teži i Jakovčić se, kaže, raduje pridruživanju zemalja zapadnog Balkana, a pridruživanje Bosne i Hercegovine posmatra kao najveći interes Hrvatske.

-Otvoriću najveću bocu šampanjca i biti najsretniji čovjek na planeti, ako doživim, kad i posljednja zemlja zapadnog Balkana postane članica Evropske unije- rekao je Ivan Jakovčić u Parlamentu Federacije BiH.

Izvor – bhrt.ba, Foto: FENA

Previous Pirići kod Bratunca: Šehidski nišan kao trajna opomena na žrtve agresije (Video)
Next Top 10 zemalja s najvišim ljudima u svijetu: Bosanci prerasli sve druge

You might also like

NAŠI DANI

SVJEDOCI POTVRĐUJU: Odbili špijunirati za SOA pa protjerani iz Hrvatske

  Više desetina bosanskohercegovačkih državljana u proteklih godinu dana vlasti Republike Hrvatske proglasile su „opasnošću po nacionalnu sigurnost“. Studente vrbovali i tjerali da idu u Maoču prikupljati informacije o teroristima

NAŠI DANI

Sarajevo: Upriličen performans u znak sjećanja na prijedorske žrtve s početka agresije

Danas je u Sarajevu organiziran performans u kojem je prikazana instalacija logora Manjača koji su u maju 1992. godine osnovale snage bosanskih Srba. Na Baščaršiji je postavljena instalacija koja simbolizira

TURIZAM

Cilj kampanje protiv arapskih turista: Gladan Bošnjak je najjače oružje u rukama neprijatelja BiH

Svake godine, u jeku turističke sezone, u našoj zemlji pokreće se žestoka medijska kampanja protiv arapskih turista. Objavljuju se tekstovi sa naslovima tipa: “Arapi preplavili BiH: Kupuju zemlju, nekretnine pa