Top 10 zemalja s najvišim ljudima u svijetu: Bosanci prerasli sve druge

Top 10 zemalja s najvišim ljudima u svijetu: Bosanci prerasli sve druge

Prema nekim podacima stanovnici naše zemlje prednjače u odnosu na druge u Evropi, s prosječnom visinom od 177,8 cm.

Podsjetićemo na neka ranija, svakako zanimljiva, istraživanja na polju genetike.

  • U Bosni i Hercegovini, po istraživanjima Igenea, imamo 40% stanoviništva koje je ilirskog porijekla, dok čak 20% stanovništva ima tovtovski gen, tačnije gen jednog od starih germanskih plemena, što potvrđuje teoriju o Bosni i Hercegovini kao jednoj od starijih civilizacija u Evropi. Tek 15% bh. stanovništva ima slavenske gene, hunskih gena ima oko 6 posto, a tračanskih 4 posto.

Različite DNK analize koje se rade posljednjih godina otkrivaju još jedan zanimljiv detalj. Naime, stanovništvo Bosne i Hercegovine, zajedno sa Crnom Gorom, ima najmanji broj genetskih grupa, između 6 i 8.

Seobe naroda i osvajanja teritorija su se u stara vremena vršila dolinama velikih rijeka, dok su se planinski krajevi zaobilazili. Zato su Bosna i Hercegovina i Crna Gora jednim dijelom ostale pošteđene miješanja sa drugim plemenima i narodima.

Također, podaci američke istraživačke organizacije pokazuju da je jedan od rijetkih gena koji je čistoevropski – Hg 1 (muški gen) najviše zastupljen u skandinavskim zemljama (Švedska i Norveška 40 posto, Danska 38 posto), dok je kod današnjih Bosanaca i Hercegovaca zastupljen sa čak 42 posto. Postotak ovog gena na područijima drugih evropskih zemalja je znatno manji.

Također, marker gena 1b, koji je smatra najstarijim čistim evropskim genom, pokazuje da je u Bosni i Hercegovini imao jednu od najvećih procentualnih zastupljenosti u Evropi – smatra Hasan Hadžijahić.

Kao što vidimo, među najvišim ljudima su stanovnici ovog i sjevernog dijela Evrope:

1. Bosna i Hercegovina (177.8 cm)

2. Holandija (177.2 cm)

3. Crna Gora (177 cm)

4. Danska (177 cm)

5. Norveška (175.3 cm)

6. Njemačka (174. 5 cm)

7. Litvanija (174. 5 cm)

8. Srbija (174 cm)

9. Švedska (174 cm)

10. Finska (174 cm)

(MiruhBosne)

Previous JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!
Next Suze i jecaji porodica na zloglasnoj Mostini

You might also like

Ekonomija/Biznis

Tops na policama tržnih centara u Švedskoj

  Agrokomercov brend Tops velikokladuške prehrambene industrije AC FOOD ušao je na tržište Švedske. Prve količine ovog najpoznatijeg bosanskohercegovačkog biskvita već se nalaze na policama švedskih trgovina i većih trgovačkih

MADE IN BOSNIA-387

Mladi Kakanjac pokrenuo kompaniju za proizvodnju led sijalica

Mladi Amar Mušeljić iz Kaknja pokrenuo je svoju kompaniju i počeo proizvodnju led sijalica, koje se već prodaju u pojedinim tržnim centrima. Amar se nada da će se njegov proizvod

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz električne energije porastao za 20 posto u prvih 6 mjeseci tekuće godine

Bosna i Hercegovina je u prvom polugodištu ove godine izvezla 3,4 TWh električne energije u vrijednosti od 286 miliona KM, što predstavlja povećanje izvezenih količina za 20 posto u odnosu