Ensad Karić: U autoceste će ove godine biti uloženo 640 miliona eura

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić u razgovoru za Faktor.ba je istakao da u 2015. godini ovo preduzeće planira izgraditi dodatnih 80 kilometara autoputa na Koridoru 5c, a procijenjena vrijednost investicije je više od 640 miliona eura.

Ove godine počinju radovi za novih 11 kilometara na jugu. Radi se o poddionici Počitelj – Međugorje za čiju izgradnju su zainteresirane svjetske kompanije. Očekujemo da radovi počnu u junu ove godine. Na ovoj poddionici će se graditi najduži most na Koridoru 5C, dug 945 metara i maksimalne visine iznad tla 100 metara, sa monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara.

Nastavljamo i izgradnju novih 10 kilometara autoceste prema sjeveru. Radi se o dionici Zenica Sjever – Zenica jug. Radovi na prvoj poddionici su počeli u oktobru prošle godine, dok u maju ove godine očekujemo početak radova na drugoj poddionici. Početak izgradnje zeničke zaobilaznice pripao je domaćim kompanijama Hering d. d. Široki Brijeg i Divel d. o. o. Sarajevo.

Prvi put u Bosni i Hercegovini se provodi model koncesije za dionicu Žepče – Doboj jug (39 km) po principu Dizajniraj-Finansiraj-Izgradi-Upravljaj i vrati naručiocu, na 25 godina.

Završen je glavni projakat za dionicu Tarčin – Konjic, dužine 21 km. U toku je eksproprijacija, kao i pronalaženje finansijskih sredstava za izgradnju. JP Autoceste FBiH će predložiti Vladi Federacije i Parlamentu FBiH optimizaciju trase autoceste kroz planinu Prenj čime bi se ostvarile uštede u izgradnji autoceste u iznosu od 300 miliona eura.

S koliko sredstava raspolažu Autoceste za ove projekte, te hoće li ove godine eventualno biti novih zaduživanja?

Za daljnju izgradnju Koridora 5c obezbijeđeno je 240 miliona eura.

U nadležnosti JP Autoceste FBiH nije samo izgradnja autoceste, već i eksproprijacija zemljišta, održavanje i upravljanje, vraćanje kredita i ostali rashodi koje ovo preduzeće na vrijeme ispunjava od vlastitih sredstava. Kredite koje smo podigli isključivo za izgradnju autoceste, a što u ekonomiji zovu kapitalne investicije, će vraćati JP Autoceste FBiH iz svojih prihoda.

Koje su osnovne prepreke u izgradnji autoceste, a šta su nam prednosti? 

Naš osnovni cilj je da povećamo kreditnu sposobnost preduzeća za obezbjeđenjem dodatnih izvora sredstava, kao i optimizacija trase i smanjenje troškova izgradnje autoceste na Koridoru.

Ponekad (ne)aktivnosti koje nisu u direktnoj nadležnosti preduzeća utječu na dinamiku i tok izvođenja radova. Tako npr. upotrebnu dozvolu i puštanje u promet dionice Svilaj – Odžak nismo mogli ispoštovati do kraja 2014. jer nije završena eksproprijacija zemljišta za izgradnju GP Svilaj u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje, kao ni izgradnja mosta Svilaj na rijeci Savi u nadležnosti Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH. Zato će radovi na ovoj dionici biti podijeljeni u dvije faze.

Razlog za ovo je optimizacija radova i troškova ulaganja, te vremensko usklađenje sa završetkom mosta na rijeci Savi, uz očekivano puštanje u promet krajem 2017. godine.

Kakav je interes stranih investitora za Koridor 5c?

Izgradnja autoceste putem dodjele koncesije predstavlja dodatni način finansiranja izgradnje u slučajevima ograničenih mogućnosti za kapitalne investicije. Realizacija ovog projekta će imati dugoročne efekte u vidu kvalitetnijih prometnih tokova, uključivanja stranog privatnog kapitala u infrastrukturne projekte ovog tipa i aktiviranje više grana privrede i industrije na ovako značajnim projektima.

Postoji li dovoljno političke volje da se izgradi autocesta na Koridoru 5c u razumnom roku, te u kojem će roku prema vašim procjenama biti u potpunosti izgrađena?

Vlada Federacije BiH je vlasnik JP Autoceste FBiH i razumno bi bilo da njene aktivnosti budu pozitivno usmjerene na trenutno najveći infrastrukturni državni projekt. Pozitivan korak je uradila usvajanjem Zakona o autocesti na Koridoru 5c i tako stvorila uvjete da se ubrzaju procedure pripreme za izgradnju dionica na Koridoru.

Naša procjena je da bi Koridor 5c kroz Federaciju BiH mogao biti završen do 2020. godine. Ukoliko nastavimo s ovim intenzitetom uz održiv model finansiranja izgradnje autoceste.

(N. J./Faktor.ba)

Previous Priča o sevdalinkama: vakat kada su Bošnjaci, kao najamnici rata, ginuli na poljima Galicije
Next Eko zona Korićani-Vlašić: Projekt od tri mlrd. eura čeka garancije države

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pogledajte kako izgleda dionica koja će spojiti Sarajevo s autoputem A1 (VIDEO)

Izgradnja Sarajevske zaobilaznice na dionici Butila – Briješće – Stup, koja će spojiti Sarajevo s autoputem A1, u punom je jeku. Građevinske radove izvode firme Euro-Asfalt i ŽGP, a trenutno

Ekonomija/Biznis

Širbegović – grade region, izvoze u Švedsku. U 2017. godini rast prihoda 36 %

  Poslovni rezultati u 2017. godine nam ulijevaju optimizam, jer smo osim rasta prihoda od preko 36%, ostvarili poboljšanje i u svim ostalim pokazateljima poslovanja – ističu iz ove građevinske

Ekonomija/Biznis

Plodovi s Brača na bosanski način: Organska proizvodnja porodice Kantar

Kantari marmelade prave od voća proizvedenog na malim porodičnim farmama diljem Bosne i Hercegovine, poput crne ribizle, jagode, maline, kajsije, kivija. Neke vrste voća, kao na primjer, limun, mandarina i