Kapetan Gradaščević knjazu Obrenoviću: moja sablja je sjekla prije nego što je tvoja bila iskovana

Kapetan Gradaščević knjazu Obrenoviću: moja sablja je sjekla prije nego što je tvoja bila iskovana

… Najposlije stiže bosanska vojska pod Husein kapetanom na historijsko polje Kosovo. Srpski knez Miloš Obrenović nije ostao pasivan prema ovom pokretu. Još prije savjetovao je Bošnjake da se okane toga posla i u pismu im obećao, da će ih izmriti sa
sultanom, a uzgred im malo i prijetio.

-Gradaščević je knjazu Milošu poslao sljedeći odgovor:

“… Čuvaj sam to malo jela koje imaš pred sobom, ja sam svoju zdjelu prevrnuo. Upravo o gospodaru kod koga ti možeš da se založiš za mene, ne želim ništa da znam. Uvijek i svuda sam spreman tebe da dočekam; moja sablja je sjekla prije nego što je tvoja bila iskovana”.

Gradaščeviću je izvjesnu vojnu pomoć uputio ustanički vođa iz Bugarske Kara-Fejzo, koji je 28. aprila 1831. čak osvojio Sofiju.
Uputivši glavninu vojske ka Prištini, Gradaščević je poslao pomoćne snage, ojačane Peštercima i Bihorcima, ka Peći sa zadatkom da po svaku cijenu slome tamošnje osmanske albanske trupe, kako ove ne bi udarile u bok i učestvovale u sudaru sa vojskom velikog vezira.

Nakon trodnevne opsade i žestokog boja u kojem se izuzetnom hrabrošću i ratnom vještinom istakao mladi Ali-paša Fidahić (Zvornički) tvrđava Peć je najzad pala.

Boj između Bošnjaka i turske vojske, koju je predvodio veliki vezir Mehmed Rešid paša, zametnuo se blizu mjesta Kačenika oko 18. srpnja 1831.; turska je vojska bila poražena, Rešid paša pobjegao put Skoplja ostavivši topove i drugi razni ratni pribor. Zarobljen je i ćehaja solunskog muteselima Ahmed paše.

Turska je vojska brojila 21. 000 momaka. U kakvoj je brzini napustio bojište veliki vezir, najbolje se vidi po tom, što je ostavio svoju prtljagu i arhiv.

 

Izvori: ‘Historija Bosne i Bošnjaka’, Mehmedalija Bojić

‘Husein kapetan Gradaščević Zmaj od Bosne’, Hamdija Kreševljaković

Foto: Konjanici na putu za Ajvatovicu…

(MiruhBosne)

Previous Boljuni - Nekropola imućnih starosjedilaca i radovi vrsnih klesara srednjeg vijeka
Next Godišnjica Fojničke ahdname: Jedan od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima u historiji

You might also like

NAŠI DANI

Sirija – zemlja koja je nekad bila utočište europskim izbjeglicama

  Od početka građanskog rata u Siriji milioni njenih stanovnika raseljeni su unutar i izvan granica zemlje. Sirija, čiji su stanovnici danas rasuti svuda po svijetu, nekada je bila utočište

HISTORIJA

Pismo posljednjeg bosanskog kralja upućeno papi Piju II 1461. godine

  Stjepan Tomašević je na kraljevski tron došao nakon smrti svoga oca Stjepana Tomaša, koji je iznenada umro 1461. godine. Inače, Stjepan Tomašević je sin Stjepana Tomaša i njegove prve

HISTORIJA

Inicijativa: Na ulazu u Kakanj postaviti repliku srednjovjekovne bosanske krune

  Vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo smatra da se na ulazu u Kakanj treba postaviti replika bosanske srednjovjekovne krune. -Kakanj je kraljevski grad i takva teza se temelji